Σοκ προκάλεσε στο Βερολίνο η απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων που έδειξε την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., αλλά χθες, όσο η μέρα προχωρούσε, η γερμανική πρωτεύουσα έδειχνε να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ψυχραιμία και πραγματισμό την κατάσταση.
Εάν θέλουμε να εντοπίσουμε τα τρία βασικά συμπεράσματα της χθεσινής ημέρας στο Βερολίνο, αυτά θα ήταν:
Στη γερμανική πρωτεύουσα λένε ότι η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία, με κοινές αποφάσεις των υπόλοιπων 27, όμως οι αποφάσεις αυτές δεν θα πρέπει να είναι βιαστικές.
Η Γερμανία μαζί με τη Γαλλία θα πάρουν την πρωτοβουλία να ηγηθούν των διεργασιών, ώστε η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη παρά την αποχώρηση της Βρετανίας.
Η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι είναι ιστορικό καθήκον της Γερμανίας να κάνει κάτι τέτοιο, καθώς στο παρελθόν στην Ευρώπη χύθηκε πολύ αίμα.
Στη Γερμανία πολλοί ήταν αυτοί που χθες συμφώνησαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας, ενώ ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ επιτέθηκε και στις πολιτική λιτότητας.
Η Ανγκελα Μέρκελ, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος στη Βρετανία, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με ηγέτες της Ε.Ε. και κάλεσε στο Βερολίνο σε μια έκτακτη συνάντηση τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.
Σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα θα συναντηθούν, έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών Σταϊνμάγερ, οι υπουργοί Εξωτερικών των ιδρυτικών μελών της Ε.Ε., δηλαδή της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και των χωρών της Μπενελούξ.
Αυτά θα είναι τα πρώτα βήματα στο να αντιμετωπιστεί μια πρωτόγνωρη για την Ε.Ε. κατάσταση.
Επόμενα βήματα
Θα ακολουθήσει την Τρίτη η σύνοδος κορυφής, όπου οι 27 -και όχι πλέον 28- ηγέτες θα πρέπει να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους και να δώσουν τις πρώτες απαντήσεις στη μεγάλη αυτή κρίση.
Η καγκελάριος Μέρκελ όμως τόνισε χθες πως δεν χρειάζονται αποφάσεις υπό πίεση. Στο χθεσινό διάγγελμά της εξέφρασε τη θλίψη της για τις αποφάσεις στη Γερμανία, είπε πως είναι πολύ δύσκολο για μια χώρα να επιβιώσει μόνη της σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, τόνισε πως «η Ε.Ε. είναι αρκετά δυνατή για να δώσει απαντήσεις» και κατέληξε λέγοντας:
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ιδέα της Ε.Ε. είναι μια ιδέα που στηρίζεται στην ειρήνη έπειτα από αιώνες αίματος που χύθηκαν στην ήπειρο αυτή. Η Γερμανία έχει το ιστορικό καθήκον να πετύχει η ενοποίηση της Ευρώπης».
Σε δηλώσεις του ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είπε -μεταξύ άλλων- πως «εύχομαι η Ευρώπη να κάνει μια καινούργια αρχή. Η οικονομική κρίση αύξησε την απόστασή μας με τους πολίτες.
Πρέπει να βρούμε απαντήσεις, πρέπει να δώσουμε ελπίδα στους ανέργους, να αλλάξουμε πορεία στην Ευρώπη. Η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα προς την κατεύθυνση αυτή. Οσο και εάν είναι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε κάποιες χώρες, μόνο με λιτότητα δεν θα βρουν θέσεις εργασίας οι νέοι της Ευρώπης».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις των επικεφαλής των Πρασίνων αλλά και του Αριστερού Κόμματος, που έκαναν λόγο για ανάγκη αλλαγής πορείας της Ευρώπης, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι εφόσον η Βρετανία αποφάσισε να φύγει δεν θα της δοθούν ιδιαίτερα προνόμια.
Οι μόνοι που πανηγύριζαν για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Μεγάλη Βρετανία ήταν οι ακροδεξιοί της χώρας. Σε ό,τι αφορά πρακτικά οικονομικά θέματα, εκπρόσωποι της κυβέρνησης είπαν ότι η Γερμανία και η Ευρώπη μπορούν οικονομικά να αντέξουν την έξοδο της Βρετανίας.
Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, ανέφερε πως στο υπουργείο του είναι προετοιμασμένοι για οποιεσδήποτε εξελίξεις στη Γερμανία, ότι έχουν επεξεργαστεί διάφορα σενάρια, αλλά πως ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε αποφάσεις.
*Ο ΧΘΕΣΙΝΟΣ πρωτοσέλιδος τίτλος μας «Μένει Ευρώπη», χρειαζόταν ίσως ένα ερωτηματικό. Αλλά μέχρι τις 3 τα ξημερώματα που έπρεπε να κλείσει η εφημερίδα μας για να πάει στο πιεστήριο, όλα τα στοιχεία, οι ενδείξεις και οι εκτιμήσεις από τη Μ. Βρεταννία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έδειχναν νίκη (οριακή, έστω) της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας