Πολύ καλό για να είναι αληθινό. Οι Ελβετοί δεν έκαναν τελικά τη μεγάλη ανατροπή στο χθεσινό δημοψήφισμα για την καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Το αποτέλεσμα ήταν 76,9% κατά και 23,1% υπέρ.
Στο πλαίσιο αυτού του ιδιότυπου, σχεδόν αμεσοδημοκρατικού, συστήματος, που δίνει τη δυνατότητα οποιοδήποτε αίτημα πολιτών να υποβληθεί σε δημοψήφισμα αρκεί να συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές μέσα σε 18 μήνες, ο κόσμος απέρριψε επίσης την πρόταση να μη λαμβάνουν οι διευθυντές των δημόσιων οργανισμών μισθό ανώτερο από ενός υπουργού, καθώς και τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το οδικό δίκτυο.
Αντίθετα, ψήφισε υπέρ της πρότασης για συντόμευση της διαδικασίας για τη χορήγηση ασύλου, κάτι που τα ελβετικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν «χαστούκι» στο δεξιό εθνικιστικό Λαϊκό Κόμμα της Ελβετίας (UDC), το ισχυρότερο στη Βουλή. Επίσης, ενέκρινε την πρόταση για τον γενετικό έλεγχο σε έμβρυα πριν από την εμφύτευσή τους στη μήτρα.
Ωστόσο, παρά την απόρριψη της πρότασης για το εγγυημένο εισόδημα, αξίζει να σταθούμε σ’ αυτήν. Οχι μόνο γιατί έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε διάφορες χώρες, αλλά και γιατί χθες ήταν η πρώτη φορά που το θέμα τέθηκε σε δημοψήφισμα. Η ιδέα αφορούσε έναν βασικό μηνιαίο «μισθό» που θα δινόταν σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας, εργασίας ή του γενικότερου ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος.
Το ποσό του δεν είχε καθοριστεί με ακρίβεια. Οι εμπνευστές πάντως του κινήματος πρότειναν 2.500 ελβετικά φράγκα (περίπου 2.200 ευρώ) τον μήνα για κάθε ενήλικα και 625 φράγκα για κάθε παιδί ώσπου να κλείσει τα 18, ποσά τα οποία υπολογίζουν ότι καλύπτουν τις απολύτως βασικές ανάγκες διαβίωσης. Το ποσό αυτό θα αφαιρούνταν από τον μισθό όσων εργάζονται και θα καλυπτόταν σε μεγάλο βαθμό από τη σύμπτυξη διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων.
Οι εχθρικοί προς το σχέδιο οικονομολόγοι υπολόγιζαν ότι θα έμενε μια τρύπα 25 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων από το σύνολο των 208 δισ. που θα χρειάζονταν για την καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος προς όλους. Το κενό, απαντούν οι διοργανωτές, θα μπορούσε να υπερκαλυφθεί, για παράδειγμα, με την επιβολή φόρου 0,2% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Επιπλέον, τα οφέλη θα ήταν πολύ σημαντικότερα: οι άνθρωποι, απαλλαγμένοι από το άγχος της επιβίωσης, θα μπορούσαν να καταπιαστούν με πιο δημιουργικές και παραγωγικές δραστηριότητες οι οποίες, εν τέλει, θα είχαν θετικό αντίκτυπο και στην εθνική οικονομία.
Ηταν αναμενόμενο
Βέβαια, σε μια συντηρητική, καλβινιστική κοινωνία, που εξαίρει τον ανθρώπινο μόχθο και όπου πριν από δύο χρόνια οι πολίτες καταψήφισαν την πρόταση για αύξηση της ετήσιας άδειας από 4 σε 6 εβδομάδες για να μην πέσει η παραγωγικότητά τους, μια τόσο πρoχωρημένη πρόταση δεν είχε καμία τύχη.
Mε εξαίρεση τους Πράσινους, όλα τα κόμματα της Βουλής τάχθηκαν εναντίον της. «Πιστεύω ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα οδηγούσε πολύ κόσμο στην απραξία», δήλωσε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του κεντροδεξιού κόμματος FDP.
Οι υποστηρικτές της πρότασης, πάντως, επιδίωξαν το δημοψήφισμα όχι για να νικήσουν, αλλά «για να ξεκινήσει μια σοβαρή δημόσια συζήτηση για το θέμα. Οσοι ψήφισαν ΝΑΙ αποτελούν την απαρχή ενός κινήματος που μεγαλώνει», υποστηρίζει ο Ντάνιελ Στράουμπ, ένας από τους διοργανωτές.
«Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε στην πρωτοβουλία το γεγονός ότι έθεσε ερωτήματα πάνω σε βασικά ζητήματα: στην εργασία, στις μεταβολές που υφίσταται και στο μέλλον του κοινωνικού κράτους όπως έχει δομηθεί έως σήμερα», σχολίαζε η ελβετική εφημερίδα «Le Temps».
Πόσο μάλλον, όταν σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξεκινούν σοβαρές πρωτοβουλίες για την καθιέρωση βασικού εγγυημένου εισοδήματος. Στην Ολλανδία, η κυβέρνηση σκέφτεται την πιλοτική εφαρμογή του με βάση μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης.
Σε πιλοτική εφαρμογή προτίθεται να προχωρήσει και η Φινλανδία, ξεκινώντας με μια ομάδα 8.000 φτωχών πολιτών. «Στην Ελβετία θα χρειαστούμε 30 χρόνια ώσπου να εφαρμοστεί η πρόταση που απορρίφθηκε χθες», προβλέπει ο Ντάνιελ Στράουμπ. Ποιος ξέρει; Ισως το «δικαίωμα στην τεμπελιά» που διεκδίκησε ο Πολ Λαφάργκ κάποια στιγμή να μην ακούγεται τόσο ουτοπικό...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας