«Δεν είπα ποτέ ότι η Ε.Ε. είναι τέλεια. Γι’ αυτό άλλωστε και διαπραγματεύτηκα μια νέα συμφωνία». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Βρετανός πρωθυπουργός στην πρώτη του μεγάλη τηλεοπτική συνέντευξη σχετικά με το επικείμενο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Μάλιστα δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι υπάρχουν φορές που εκνευρίζεται όταν «κάθεται στο τραπέζι με τους άλλους 27 ηγέτες» και άλλες που «η οργάνωση αυτή τον τρελαίνει», όπως είπε χαρακτηριστικά. Παρ’ όλα αυτά τόνισε ότι «η Βρετανία δεν θα ήταν σε καλύτερη θέση αν έφευγε από την Ε.Ε.».
Ο Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε ότι η παραμονή της χώρας στην Ενωση δεν ωφελεί μόνο την οικονομία της, αλλά επιπλέον συντελεί από τη μια στην ασφάλεια και από την άλλη στην ειρήνη της Ευρώπης.
«Η Ε.Ε. έχει καταφέρει να κάνει έθνη που πολεμούσαν μεταξύ τους πριν από 70 χρόνια, σήμερα να κάθονται στο ίδιο τραπέζι, να μιλούν για το κοινό τους μέλλον και να λύνουν τις διαφορές τους με διάλογο», επισήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Αναφορικά με την οικονομία σημείωσε πως το 44% των βρετανικών προϊόντων εξάγονται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και έτσι η επιλογή της εξόδου αποτελεί ουσιαστικά «αυτοτραυματισμό» της βρετανικής οικονομίας. «Είναι σαν να ρίχνουμε τα ζάρια για να δούμε το μέλλον μας», είπε για να αναρωτηθεί αμέσως μετά: «Είναι κάτι που το χρειαζόμαστε;».
Για το καυτό θέμα της μετανάστευσης, φάνηκε ότι αδυνατούσε να απαντήσει ευθέως καθώς η τελευταία έχει αυξηθεί ενώ ο ίδιος προεκλογικά, πριν από έναν χρόνο, είχε υποσχεθεί πως θα τη μειώσει «σε μερικές δεκάδες χιλιάδες».
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με την παρουσία κοινού στα στούντιο του Sky News. Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση μιας καθηγήτριας που επίμονα τον κατηγόρησε ότι δεν έχει κάνει όσα έπρεπε για να μειωθεί το μεταναστευτικό ρεύμα, ενώ παράλληλα τον ρώτησε τι θα κάνει στην περίπτωση που η Τουρκία ενταχθεί στην Ε.Ε.
«Μια τέτοια επιλογή ενέχει κινδύνους τόσο για την ασφάλεια της Ευρώπης όσο και για την οικονομία της χώρας μας», υπογράμμισε η Βρετανίδα καθηγήτρια.
Τα 35 προαπαιτούμενα
Ο Κάμερον, δείχνοντας ενοχλημένος από τον επιθετικό τόνο της συνομιλήτριάς του, απάντησε πως «για τις επόμενες δεκαετίες δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να μπει στην Ε.Ε.», καθώς από τα 35 συνολικά κεφάλαια που πρέπει να εκπληρώσει για να γίνει δεκτή στους κόλπους της Ε.Ε. έχει καταφέρει να πετύχει μόνο το ένα. «Με αυτούς τους ρυθμούς μπορεί να γίνει δεκτή το 3000», τόνισε για μια ακόμη φορά ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Τέλος, για τις κατηγορίες πως «κινδυνολογεί» με τα επιχειρήματά του σημείωσε πως ό,τι λέει είναι βασισμένο σε ανεξάρτητες αρχές και σε στοιχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα κορυφαίοι οικονομολόγοι και αναγνωρισμένοι διεθνείς οργανισμοί.
Την ίδια στιγμή αίσθηση έχουν προκαλέσει οι αντιδράσεις ηγετών άλλων κρατών που καλούν τον βρετανικό λαό να ψηφίσει υπέρ της παραμονής.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είπε πως «η απόφαση των Βρετανών ανήκει σε αυτούς. Προσωπικά όμως ελπίζω και επιθυμώ η Βρετανία να παραμείνει εντός της Ε.Ε.».
Παράλληλα όμως σημείωσε με νόημα πως σε περίπτωση εξόδου η Βρετανία δεν θα μπορεί να μοιράζεται τα οφέλη της κοινής αγοράς, ούτε και τα οφέλη που θα προκύψουν από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, του Ολλανδού ομολόγου του Μαρκ Ρούτε αλλά και του Ιρλανδού Εντα Κένι. Ο καθένας από τη δική του σκοπιά ουσιαστικά αυτό που είπε ήταν πως είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να διαπραγματεύεται μια καλύτερη σχέση με την Ε.Ε. από μέσα παρά από έξω.
Ολοι τους επισήμαναν τους περιορισμούς που θα έχουν οι Βρετανοί πολίτες, σε περίπτωση που επιλέξουν την έξοδο, σε μια σειρά από θέματα, όπως: η ελεύθερη μετακίνησή τους εντός της Ε.Ε., η προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων, η ευκολία των εμπορικών συναλλαγών στη μεγαλύτερη οικονομική ζώνη του κόσμου.
*Τα «Δρομολόγια» απουσιάζουν λόγω πληθώρας ύλης
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας