Αισιόδοξος για τα βήματα της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε –σε δηλώσεις του– ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν παρέλειψε ωστόσο να ρίξει και τα βέλη του, υποστηρίζοντας πως η αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι ανοησία.
Από το βήμα συνεδρίου που διεξήχθη στο Βερολίνο την περασμένη Κυριακή, όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, είπε αναφερόμενος στη συμφωνία του Γιούρογκρουπ ότι «τώρα αισθάνομαι πιο αισιόδοξος για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας από ό,τι πριν από καιρό».
Πρόσθεσε δε ότι «οι κρίσεις μπορεί να προκαλέσουν αντιδημοφιλείς δημοσιονομικές αποφάσεις, ωστόσο τώρα είμαι πεπεισμένος πως αυτός είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος για τη σταθερότητα του προϋπολογισμού».
Αναφερόμενος στην αύξηση του ΦΠΑ στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε πως «η Ελλάδα είναι μια πολύ δύσκολη περίπτωση. Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν παρουσιάζει τόσο υψηλό ποσοστό μη καταβαλλόμενων φόρων. Το να αυξάνει τώρα η Ελλάδα τον ΦΠΑ είναι οικονομική ανοησία.
»Ομως εάν το κράτος δεν μπορεί να εισπράξει άλλους φόρους, τότε μένει μόνον αυτό. Για αυτό χρειάζεται μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση».
Με τις δηλώσεις αυτές ο Σόιμπλε εξέφρασε μια πάγια θέση των Γερμανών πολιτικών ολόκληρου του γερμανικού πολιτικού φάσματος, που εκτιμά ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι μέχρι στιγμής ανίκανες να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή.
Για τον λόγο αυτό, ένα από τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και του φορολογικού συστήματος.
Το... μίγμα
Ο Σόιμπλε όμως εκτόξευσε βέλη και κατά του συνταξιοδοτικού συστήματος, λέγοντας «η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα αρχίσει να αποδίδει μόλις το 2017. Δεκάδες χιλιάδες Ελληνες βγαίνουν τώρα σε πρόωρη σύνταξη και αυτό αποτελεί ηθικό κίνδυνο και μάλιστα συγκεκριμένο».
Υποστήριξε την πολιτική του στο θέμα της διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνοντας «είναι απαραίτητο ένα μίγμα από κίνητρα και πίεση. Γιατί μόνον με κίνητρα και χωρίς πίεση θα παραμελούνταν οι μεταρρυθμίσεις, κάτι που περιγράφεται ως ηθικός κίνδυνος.
»Με αυτήν την πολιτική διάσωσης, χώρες όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία κατάφεραν να πετύχουν σημαντική πρόοδο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας