Την ίδια στιγμή που η Μόσχα και το Κίεβο ετοιμάζονται για ένα νέο γύρο κρίσιμων διαπραγματεύσεων στο Μινσκ για την επίλυση (;) του αδιεξόδου στην ανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά των ΗΠΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση Ομπάμα ότι επιχειρεί να ανατρέψει τον Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω της επιβολής κυρώσεων στη Μόσχα.
«Είναι κοινό μυστικό ότι ο στόχος των κυρώσεων είναι η δημιουργία των κατάλληλων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών για να επέλθει αλλαγή εξουσίας στη Ρωσία», δήλωσε ο Ριαμπκόφ ενώπιον της ρωσικής Βουλής. «Οι αμερικανικές κυρώσεις είναι παράνομες, αλλά η Ρωσία αναμένει ότι θα παραμείνουν σε ισχύ για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ακόμα ο Ρώσος υφυπουργός, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον βρίσκονται στην «ψυχρότερη φάση» τους. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, όπως εκτιμά, οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να μην αναγνωρίζουν την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσίας «για αρκετές δεκαετίες ακόμα».
Αντίθετα, φαίνεται πως η επίσκεψη–αστραπή του Φρανσουά Ολάντ στη Μόσχα (η πρώτη Ευρωπαίου ηγέτη στη ρωσική πρωτεύουσα μετά το ξέσπασμα της κρίσης) και η συνάντησή του με τον Πούτιν έφερε αποτελέσματα, αφού η ρωσική κυβέρνηση αφενός επιβεβαίωσε πως θα προσέλθει κανονικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Μινσκ, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Πέμπτη, και αφετέρου διαμήνυσε στο Παρίσι ότι είναι διατεθειμένη να δεχτεί χρηματική αποζημίωση, ως τίμημα για την μη παράδοση των περίφημων ελικοπτεροφόρων σκαφών «Mistral».
Μήνυμα αποκλιμάκωσης
Ως γνωστόν, το «Βλαδιβοστόκ», το πρώτο από τα δύο αυτά σκάφη, που θεωρούνται ιδανικά για ταχείες αποβατικές ενέργειες πεζοναυτών στη Μαύρη Θάλασσα (με ό,τι... συνειρμούς προκαλούν στο Κίεβο και τη Δύση αυτές οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες) έπρεπε βάσει του συμβολαίου να έχει ήδη παραδοθεί στη Ρωσία, η οποία μάλιστα είχε ήδη αποστείλει στελέχη του ναυτικού στη Γαλλία για να εκπαιδευτούν στον χειρισμό του.
Διπλωματικές πηγές από τη Γαλλία που επικαλείται η εφημερίδα La Croix επιβεβαιώνουν πως η επίσκεψη Ολάντ αποσκοπούσε στο να σταλεί διεθνώς «ένα μήνυμα αποκλιμάκωσης της κρίσης» και αποτροπής του διαφαινόμενου νέου ψυχρού πολέμου - κάτι που φάνηκε άλλωστε και από τη δήλωση του Γάλλου προέδρου περί «ξεκάθαρης αντίθεσής του στη διαμάχη μεταξύ Δύσης και Ρωσίας», και ιδιαίτερα από τη φράση του πως «πρέπει να αποτρέψουμε την έγερση νέων τειχών», 25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Επιβεβαιώνει ο Ποροσένκο
Σημειώνεται μάλιστα πως μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος επικοινώνησε αμέσως τόσο με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο όσο και με την καγκελάριο Μέρκελ, ενώ αναφέρεται πως Γαλλία και Γερμανία είναι σύμφωνες ώστε «να εδραιώσουν και να προχωρήσουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους» για επίλυση της κρίσης.
Να σημειωθεί εδώ ότι και ο Ποροσένκο έσπευσε χτες να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στις νέες συνομιλίες του Μινσκ, όπου βεβαίως θα πάρουν μέρος τόσο εκπρόσωποι των φιλορώσων αυτονομιστών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ όσο και στελέχη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας