Μια πολύ δύσκολη αποστολή έχει αυτές τις ημέρες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες και να βρει έναν δρόμο ώστε στο Γιούρογκρουπ της Τρίτης να υπάρξει συμβιβασμός που θα λύνει τον γόρδιο δεσμό του ελληνικού προβλήματος.
Οπως έγραψε και πριν από δύο ημέρες η εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» -από πηγές της καγκελαρίας- ο Σόιμπλε έχει λάβει εντολή από τη Μέρκελ να κλείσει όσο το δυνατόν με πιο ήπιο τρόπο το θέμα της ελληνικής χρηματοδότησης.
Αυτό γιατί η καγκελάριος θέλει να πάει στη σύνοδο των G-7 στην Ιαπωνία δίχως το ελληνικό πρόβλημα σε έξαρση. Θέλει αυτό το κρίσιμο καλοκαίρι η Ελλάδα να έχει τα χρήματα ώστε να μπορέσει τον Ιούλιο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αλλά την ίδια στιγμή δεν θέλει να δημιουργήσει και νέα αναταραχή στην κοινοβουλευτική ομάδα, εάν μπει τώρα θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και αποχώρησης του ΔΝΤ.
Τα δύο αυτά τελευταία -η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα- είναι οι «κόκκινες γραμμές» της γερμανικής κυβέρνησης. Τα δύο αυτά ζητήματα μπορεί να τινάξουν στον αέρα το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ.
Ετσι, ο Σόιμπλε καλείται μέχρι αύριο να έχει βρει τη χρυσή τομή ώστε η Ελλάδα να λάβει την επόμενη δόση, και μάλιστα ενισχυμένη, παράλληλα ωστόσο να μη γίνουν τώρα παραχωρήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ και το ΔΝΤ -που ζητά ελάφρυνση του χρέους- να παραμείνει στο πρόγραμμα.
Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, όπως πολλές φορές έχει τονίσει το Βερολίνο, πριν από τις εκλογές του 2017 στη Γερμανία να συμφωνηθεί μια αλλαγή του ελληνικού προγράμματος, αλλαγή που θα έπρεπε να περάσει και από το γερμανικό κοινοβούλιο. Ετσι, αναζητούνται λύσεις ώστε να καταστεί δυνατό να παρακαμφθεί η κοινοβουλευτική οδός.
Στην Ιαπωνία
Τις ημέρες αυτές ήταν πολύ σημαντικές οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ιαπωνία, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των τραπεζιτών του G-7.
Εκεί βρέθηκαν και συνομίλησαν και για την Ελλάδα Σόιμπλε, Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ, Λιου, Ντράγκι και Μοσκοβισί.
Το τι ακριβώς είπαν και σε τι αποφάσεις κατέληξαν ή δεν κατέληξαν δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό. Η εφημερίδα «Μπιλντ» έγραψε προχθές ότι ο Σόιμπλε δήλωσε αισιόδοξος πως θα υπάρξει λύση στο Γιούρογκρουπ της Τρίτης.
Ο ίδιος θέλησε να υποβαθμίσει τις διαφορές που χωρίζουν τη Γερμανία και άλλους Ευρωπαίους από το ΔΝΤ, δηλώνοντας πως «κατά τη συνομιλία με την κ. Λαγκάρντ δεν διευθέτησα κάποιες διαφορές, καθώς δεν είχα διαφορές μαζί της».
Λίγο μετά τη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, πρόσθεσε: «Παραμένω αισιόδοξος ότι δεν θα μπούμε σε νέα κρίση στην Ελλάδα και θα καταλήξουμε σε ένα λογικό αποτέλεσμα».
Το Βερολίνο θέλει με έναν τρόπο να ανταμείψει την ελληνική κυβέρνηση για το νέο τρίτο σκληρό μνημόνιο και ειδικότερα για τις αποφάσεις που αφορούν το υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και τον μηχανισμό ελέγχου χρέους, τον περίφημο «κόφτη». Ιδέες και προτάσεις που έχουν την πηγή τους στη γερμανική πρωτεύουσα.
Είναι πολύ πιθανό πως η ανταμοιβή αυτή θα είναι η χρηματοδότηση της Ελλάδας και μάλιστα ενισχυμένη, ερώτημα όμως μεγάλο παραμένει το ποια θα είναι η θέση του ΔΝΤ, δηλαδή εάν θα παραμείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, από τη στιγμή που το Βερολίνο δεν δέχεται τώρα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Αύριο, ένας από τους δύο, ή το Βερολίνο ή το ΔΝΤ, θα αναγκαστεί να προχωρήσει στους απαραίτητους συμβιβασμούς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας