Σε συνεχή πτώση βρίσκονται τα ποσοστά των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.
Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε προχθές, δείχνει τους Χριστιανοδημοκράτες στο 32% και τους Σοσιαλδημοκράτες στο 21%.
Πρόκειται για τα χαμηλότερα ποσοστά της τελευταίας δεκαετίας, την ίδια ώρα που το ξενοφοβικό αντι-ευρωπαϊκό κόμμα AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία») βρίσκεται σταθερά στο 15%, έχοντας γίνει πλέον η τρίτη πολιτική δύναμη της Γερμανίας.
Αλλη πρόσφατη δημοσκόπηση που αφορούσε προσωπικά την καγκελάριο Μέρκελ, έδειξε ότι τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες απαντούν πως δεν θέλουν να ξαναγίνει καγκελάριος μετά τις εθνικές εκλογές του 2017.
Η κυριότερη αιτία για τη μεγάλη πτώση των κυβερνητικών κομμάτων και ειδικά της καγκελαρίου, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι το προσφυγικό.
Την ίδια ώρα η καγκελάριος Μέρκελ δέχεται συνεχή εσωκομματικά πυρά από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός της, ιδιαίτερα τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές, οι οποίοι την πιέζουν συνεχώς να αλλάξει πορεία στο προσφυγικό.
Να θυμίσουμε πως η Γερμανία τους τελευταίους μήνες δέχθηκε πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες.
Ποια θα είναι όμως η στάση της καγκελαρίου προκειμένου να ανακάμψει; Θα ενδώσει στις πιέσεις;
Οχι, λένε αξιωματούχοι της καγκελαρίας. Η καγκελάριος δεν προτίθεται να αλλάξει την πορεία της στο προσφυγικό, πιστεύοντας ότι η μέχρι τώρα πολιτική της είναι η σωστή.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι λένε πως μέχρι τις εκλογές του 2017 υπάρχει καιρός να ανατραπεί το δυσμενές κλίμα.
Στην καγκελαρία του Βερολίνου κατανοούν πως το προσφυγικό έχει φέρει ανασφάλεια στους Γερμανούς πολίτες.
Και για τον λόγο αυτό υπάρχει και η άνοδος του ξενοφοβικού «Εναλλακτική για τη Γερμανία».
Οπως υποστηρίζουν στην καγκελαρία, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το κόμμα αυτό κινείται όλο και πιο δεξιά.
Εκτιμούν όμως ότι μια ανοιχτή σύγκρουση μαζί του θα ενίσχυε τον πυρήνα του κόμματος.
Πρέπει να δούμε –λένε– τι κάνει τους πολίτες να ψάχνουν απαντήσεις στα προβλήματά τους σε ένα ξενοφοβικό κόμμα.
Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του, πιστεύουν δηλαδή στις αιτίες. Και προσθέτουν στην καγκελαρία πως «πρέπει εμείς να δώσουμε λύση και απαντήσεις στα προβλήματα αυτά».
Μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν πως η καγκελάριος Μέρκελ θα είναι υποψήφια και στις εθνικές εκλογές του 2017.
Ατομα που τη γνωρίζουν καλά, αναφέρουν ότι παρά το πολύ σκληρό πρόγραμμά της, η δουλειά που κάνει της δίνει ευχαρίστηση. Ιδιαίτερα, της αρέσει να επιλύει προβλήματα, βρίσκει χαρά σε αυτό και τη γεμίζει ενέργεια.
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό/μεταναστευτικό, στο Βερολίνο γνωρίζουν καλά ότι χωρίς την Τουρκία δεν υπάρχει λύση. Γνωρίζουν επίσης πως η Τουρκία είναι ένας πολύ δύσκολος εταίρος.
Ομως, τη στιγμή αυτή δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η συνεργασία με την Τουρκία.
Δύσκολος εταίρος είναι ειδικά ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ερντογάν, ο οποίος και θεωρείται απρόβλεπτος.
Θεωρούν ωστόσο ότι η Γερμανία και η Ευρώπη γενικότερα πρέπει να τηρήσουν ψύχραιμη στάση απέναντι στην προκλητική –πολλές φορές– τουρκική συμπεριφορά, καθώς βλέπουν ότι και η Τουρκία έχει συμφέροντα από μια λύση στο προσφυγικό.
Υπάρχει βέβαια ένα μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών και αυτό είναι η 2α Ιουνίου, όπου και η γερμανική Βουλή θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Στη γερμανική πρωτεύουσα ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία και νέες αναμενόμενες αντιδράσεις από την Τουρκία.
Ενα άλλο θέμα που προβληματίζει την καγκελαρία –πλην της Τουρκίας– είναι η συμπεριφορά της Μόσχας.
Οι σχέσεις με Ερντογάν και Πούτιν μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά και με τους δύο η καγκελάριος έχει καταφέρει να οικοδομήσει μια σχέση ειλικρίνειας, δηλαδή να μιλούν ανοιχτά για όλα τα ζητήματα που τους προβληματίζουν.
Η Μόσχα προκαλεί πονοκεφάλους στο Βερολίνο με την επιθετική της πολιτική σε πολλούς τομείς.
Οπως πρόσφατα αποκάλυψε το «Σπίγκελ», το Κρεμλίνο ασκεί ευρείας κλίμακας κατασκοπία σε γερμανικό έδαφος.
Δεν είναι όμως αυτό που ανησυχεί τόσο πολύ τους Γερμανούς όσο η επιθετική πολιτική σε θέματα προπαγάνδας.
Στο Βερολίνο εκτιμούν πως είναι πρωτοφανούς έκτασης η προπαγάνδα που ασκεί η Μόσχα, κάτι που όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά έχει αφήσει άφωνους τους Ευρωπαίους.
Μια προπαγάνδα που στόχο έχει να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη.
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα πριν από λίγο καιρό, όταν το ρωσικό κρατικό κανάλι μετέδωσε την ψευδή είδηση πως πρόσφυγες απήγαγαν στη Γερμανία νεαρή κοπέλα και τη βίαζαν επί δύο ημέρες.
Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί αναταραχή στη χώρα, ακόμη και μεγάλες διαδηλώσεις.
Με δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, κατηγόρησε τη Γερμανία για την πολιτική ανοιχτών συνόρων αναφορικά με τους πρόσφυγες.
Τελικά αποδείχθηκε πως η νεαρή κοπέλα είχε μαλώσει με τη μητέρα της και είχε φύγει από το σπίτι της και δεν υπήρξε βιασμός από πρόσφυγες. Η ζημιά όμως είχε γίνει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας