Με ευρεία πλειοψηφία ενέκρινε το τουρκικό κοινοβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο για την άρση της ασυλίας βουλευτών από δικαστικές διώξεις, συνταγματική αλλαγή για την οποία η φιλοκουρδική αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει πως μπορεί σχεδόν να εξαλείψει την κοινοβουλευτική παρουσία της.
Στην τρίτη και τελική μυστική ψηφοφορία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, το νομοσχέδιο πήρε το «πράσινο φως» με 376 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 550 βουλευτών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ισμαήλ Καχραμάν.
Αυτό σημαίνει ότι το υπερψήφισε αριθμός βουλευτών άνω των 2/3 (367) που απαιτούνταν προκειμένου το Σύνταγμα να αναθεωρηθεί χωρίς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Μένει να επικυρώσει το νομοσχέδιο ο Ερντογάν, πράγμα μάλλον βέβαιο.
Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την άσκηση διώξεων σε βάρος 138 βουλευτών, ωστόσο εξ αυτών οι 50 είναι βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), του τρίτου σε δύναμη κόμματος στο κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει το φιλοκουρδικό HDP ότι αποτελεί την πολιτική πτέρυγα των Kούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που μάχονται εδώ και τρεις δεκαετίες στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.
Πράγμα που το HDP αρνείται, ωστόσο έχει επανειλημμένα ζητήσει να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Νοτιοανατολική Τουρκία και να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για την ειρήνευση στην περιοχή.
Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, η τουρκική δικαιοσύνη μελετά 667 φακέλους, εκ των οποίων οι 405 αφορούν το HDP και 102 μέλη του κόμματος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).
Οι υποθέσεις αυτές αφορούν διάφορα αδικήματα, ωστόσο οι διώξεις εναντίον των βουλευτών του HDP γίνονται με τον νόμο περί τρομοκρατίας.
«Ιστορικής σημασίας ψήφος»
Λίγο πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε κάνει λόγο για «ιστορικής σημασίας ψήφο».
Από την επαρχία της Ριζούντας όπου βρίσκεται, είπε επίσης:
«Ο λαός μου δεν θέλει σε αυτό το κοινοβούλιο βουλευτές που έχουν διαπράξει εγκλήματα».
«Ιδίως εκείνους που υποστηρίζουν μια αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση», υπογράμμισε, αναφερόμενος προφανώς στη σχέση μεταξύ HDP και Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Ανησυχεί και προειδοποιεί η Γερμανία
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει προκαλέσει ανησυχία στη Γερμανία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ να μιλά για «αυξανόμενη πόλωση» στην τουρκική πολιτική σκηνή.
Όπως ανακοίνωσε το θέμα θα συζητηθεί στην επικείμενη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο ομόλογό της.
Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χέικο Μάας εξέδωσε μια δήλωση, στην οποία τονίζει ότι «οι βουλευτές που ασκούν κριτική σε μια κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνονται αντικείμενο δικαστικών διώξεων. Αν η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να υποσκάπτει το κράτος δικαίου».
Η στρατηγική Ερντογάν
Αντίπαλοι του Ερντογάν υποστηρίζουν πως η άρση της ασυλίας αποτελεί τμήμα μιας στρατηγικής, οι στόχοι της οποίας είναι να ωθηθεί το HDP εκτός κοινοβουλίου, να ενισχυθεί το κυβερνών κόμμα AKP και να σταθεροποιηθεί η υποστήριξη του κοινοβουλίου στο σύστημα της εκτελεστικής προεδρίας που θέλει ο Ερντογάν.
Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, εκ των ηγετών του HDP, δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα στο Reuters πως η άρση της ασυλίας είναι πιθανό να προκαλέσει περισσότερη βία και να στραγγαλίσει τη δημοκρατία.
Οι βουλευτές έχουν σήμερα ασυλία από δικαστικές διώξεις. Ο νέος νόμος θα επιτρέπει στους εισαγγελείς να ασκούν διώξεις εναντίον μελών του κοινοβουλίου σε βάρος των οποίων διεξάγονται σήμερα έρευνες: 138 βουλευτές, από τους οποίους οι 101 ανήκουν στο HDP και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης.
Το HDP έχει δηλώσει πως ενδέχεται να φυλακιστεί η συντριπτική πλειονότητα των 59 βουλευτών του, κυρίως για απόψεις που έχουν εκφράσει, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να εξαλειφθεί η κοινοβουλευτική παρουσία του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας