Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.8° 13.4°
1 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.7° 14.8°
1 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
91%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
100%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 13.9°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
54%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.5°
1 BF
81%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
0 BF
81%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν | AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Χρεώθηκε τη νίκη της Ακροδεξιάς

Η αιφνιδιαστική παραίτηση από όλα τα αξιώματα και η αποχώρηση από την ενεργό πολιτική του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, συνιστά τη μεγαλύτερη απώλεια από τον «σεισμό» που προκάλεσε η επικράτηση, με ένα πρωτοφανές 35% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, του υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος έχει πολλές πιθανότητες να είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου στις 22 Μαΐου.

Τον διάδοχο του Φάιμαν στην αρχηγία του κόμματος, που στη συνέχεια θα αναλάβει και καγκελάριος, θα ανακοινώσει την ερχόμενη Τρίτη η Διοικούσα Επιτροπή του κόμματος, το οποίο θα προχωρήσει στην τυπική πλέον εκλογή νέου αρχηγού σε έκτακτο συνέδριο στις 25 Ιουνίου.

Τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνουν ο διευθυντής των Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων, Κρίστιαν Κερν, και ο επί σειρά ετών διευθυντής μεγάλων ομίλων τηλεοπτικών δικτύων (όπως του RTL) και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Γκέρχαρντ Τσάιλερ.

Επικρίσεις για ασυνεννοησία

Στον παραιτηθέντα Φάιμαν φαίνεται πως χρεώθηκε όχι μόνον η ακροδεξιά νίκη και ο καταποντισμός του Σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου στην τέταρτη θέση, αλλά και όλη η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για την κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα.

Οι ημέρες και τα έργα της κυβέρνησης επικρίνονται εδώ και καιρό για καθυστέρηση, αναποφασιστικότητα, κωλυσιεργία, ενδοκυβερνητική ασυνεννοησία, αλλά και τελευταία για υιοθέτηση της ρητορικής και εφαρμογή της ακραίας πολιτικής των ακροδεξιών Ελευθέρων, όπως για παράδειγμα στο προσφυγικό.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επανειλημμένα είχαν προειδοποιήσει τα δύο κυβερνητικά κόμματα και προπάντων το Σοσιαλδημοκρατικό -που επί Φάιμαν έκανε στροφή 180 μοιρών στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σκληρύνοντας τη στάση του- πως οι ψηφοφόροι τελικά προτιμούν να ψηφίσουν το «αυθεντικό» (Ελευθέρους) και όχι την «απομίμηση» (Σοσιαλδημοκράτες).

Σύμφωνα με τους επικριτές του Φάιμαν, το προσφυγικό δεν ήταν η μόνη αιτία για το εκλογικό φιάσκο. Οι βαθύτεροι λόγοι έχουν να κάνουν και με την «ενδοτικότητά» του απέναντι στον -σε πολλές περιπτώσεις νεοφιλελεύθερο- εταίρο του, το Λαϊκό Κόμμα, όπως έχουν να κάνουν γενικότερα με την απομάκρυνση από τις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, με αποτέλεσμα η Ακροδεξιά να αυτοπροβάλλεται ως κόμμα των κοινωνικών διεκδικήσεων και της προάσπισης των δικαίων του πολίτη.

Στον Φάιμαν καταλογίζεται πως από την ανάληψη της αρχηγίας των Σοσιαλδημοκρατών, το 2008 και στη συνέχεια ως καγκελάριος έχει καταγράψει στο «ενεργητικό» του συνολικά 20 εκλογικές ήττες σε ομοσπονδιακό ή περιφερειακό επίπεδο, κατακτώντας μόνο δύο νίκες: στο ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας, όπου επανέκτησε την πρώτη θέση, και στις ευρωεκλογές του 2014, στις οποίες βελτίωσε ελάχιστα το ποσοστό του σε σχέση με το 2009.

Φιλελληνική στάση

Ο Φάιμαν βρισκόταν τελευταία αντιμέτωπος με τη χάραξη πολιτικής σε σχέση με την άνοδο των Ελευθέρων, για την οποία οι Σοσιαλδημοκράτες είναι διχασμένοι.

Μία πτέρυγα, υπό τον τοπικό κυβερνήτη του κρατιδίου Μπούργκενλαντ, Χανς Νισλ -ο οποίος είχε σπάσει το «ταμπού» και είχε προχωρήσει σε σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης με τους Ελευθέρους τον Ιούνιο του 2015- υποστηρίζει μια αναθεώρηση προηγούμενων θέσεών τους για αποκλεισμό συνεργασίας τους με το κόμμα αυτό και ζητά να εξεταστεί μια κυβερνητική συνεργασία μαζί του και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η άλλη (σ.σ. κατά κάποιο τρόπο αριστερή) πτέρυγα, με επικεφαλής τον θεωρούμενο ισχυρότερο Σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, τον δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, απορρίπτει μια τέτοια εξέλιξη και παραπέμπει στις κατηγορηματικές τοποθετήσεις και σε συνεδριακές αποφάσεις για αποκλεισμό οποιασδήποτε κυβερνητικής συνεργασίας με τους Ελευθέρους.

Σε σχέση πάντως με τον παραιτηθέντα καγκελάριο, δεν επιτρέπεται να παραλειφθεί μνεία της ιδιαίτερα φιλελληνικής του στάσης όλη την προηγούμενη χρονιά, άσχετα εάν οι φετινές συγκυρίες τον ανάγκασαν στη στροφή 180 μοιρών στο προσφυγικό, η οποία -με το κλείσιμο της διαδρομής των Βαλκανίων- προκάλεσε τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα και τις δραματικές εξελίξεις στην Ειδομένη.

Διότι ο Βέρνερ Φάιμαν είχε επιβεβαιώσει πέρυσι επανειλημμένα με τη στάση του τον χαρακτηρισμό «καλός φίλος», όχι μόνον του Ελληνα πρωθυπουργού, αλλά προπάντων της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, με τη μεγάλη διαφοροποίηση των θέσεών του σε σχέση με εκείνες των άλλων Ευρωπαίων ηγετών.

Πολλά δείγματα αυτής της φιλικής στάσης του είχε δώσει ο ίδιος, τόσο πριν όσο και μετά τις σημαδιακές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, με τις τοποθετήσεις του, διακηρύσσοντας συχνά το δικαίωμα του ελληνικού λαού να αφεθεί να εκλέξει, ή να έχει εκλέξει, την κυβέρνηση που θέλει και καταγγέλλοντας ως ανάμιξη στα εσωτερικά προσπάθειες -προεκλογικά και μετεκλογικά- μεγάλων της Ευρώπης να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Χρεώθηκε τη νίκη της Ακροδεξιάς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας