Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε χθες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (Δουβλίνο ΙΙΙ), η οποία προβλέπει για τα κράτη-μέλη που αρνούνται τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην επικράτειά τους με βάση την ποσόστωση που τους αναλογεί να καταβάλλουν υπό μορφήν «οικονομικής αλληλεγγύης» χρηματικό ποσό ύψους 250.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που δεν δέχονται.
Προτείνεται επίσης 6μηνη παράταση των συνοριακών ελέγχων για λόγους ασφαλείας που έχουν επιβάλει 5 κράτη-μέλη (Σουηδία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Δανία), ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία, που εξαιρούνται του συστήματος ασύλου, καθορίζουν τον βαθμό στον οποίο θέλουν να συμμετέχουν σε αυτά τα μέτρα.
Το μπαλάκι βρίσκεται τώρα στην πλευρά του Συμβουλίου Υπουργών, που θα πρέπει να αποφασίσει για τα προτεινόμενα μέτρα της Επιτροπής με τη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου...
Με δεδομένο ότι το Δουβλίνο ΙΙΙ είναι αδύνατο να λειτουργήσει, έστω και αν εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, η Κομισιόν προτείνει έναν «διορθωτικό μηχανισμό» που θα ανοίξει τον δρόμο για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων το 2015 για τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων με ποσοστώσεις στα κράτη-μέλη.
Τα βασικά σημεία του εν λόγω μηχανισμού είναι τα εξής:
⒈ Η βασική αρχή θα παραμείνει η ίδια -οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει, εκτός εάν έχουν οικογένεια αλλού, να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου τους-, αλλά ένας νέος μηχανισμός ισότιμης αντιμετώπισης θα εξασφαλίζει ότι δεν θα ασκείται δυσανάλογη πίεση στο σύστημα ασύλου κανενός κράτους-μέλους.
⒉ Το νέο σύστημα θα προσδιορίζει αυτόματα πότε μια χώρα αναγκάζεται να διεκπεραιώσει δυσανάλογο αριθμό αιτήσεων ασύλου.
Ο προσδιορισμός θα γίνεται σε σχέση με το μέγεθος και τον πλούτο μιας χώρας. Εάν μια χώρα δέχεται δυσανάλογα μεγάλο αριθμό αιτήσεων πέραν του εν λόγω ορίου αναφοράς (άνω του 150% του αριθμού αναφοράς), όλοι οι νέοι αιτούντες σ’ αυτήν τη χώρα (ανεξάρτητα από την εθνικότητα) θα μετεγκαθίστανται, αφού διαπιστωθεί η δυνατότητα αποδοχής της αίτησής τους, σε όλη την Ε.Ε., έως ότου ο αριθμός των αιτήσεων επανέλθει σε επίπεδα κάτω από τον αριθμό αναφοράς.
Κάθε κράτος-μέλος θα έχει επίσης την επιλογή να μη συμμετέχει προσωρινά στην ανακατανομή.
Στην περίπτωση αυτή, το εν λόγω κράτος-μέλος θα πρέπει να καταβάλλει στο κράτος-μέλος στο οποίο ανακατανέμεται ο αριθμός των αιτούντων άσυλο εισφορά αλληλεγγύης ύψους 250.000 ευρώ για κάθε αιτούντα για τον οποίο θα ήταν διαφορετικά υπεύθυνο βάσει του μηχανισμού ισότιμης αντιμετώπισης.
⒊ Προβλέπονται ισχυρότερες εγγυήσεις για τους ασυνόδευτους ανηλίκους και τις επανενώσεις οικογενειών.
⒋ Θα λαμβάνεται υπόψη η προσπάθεια που καταβάλλει ένα κράτος-μέλος για την επανεγκατάσταση ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας απευθείας από τρίτη χώρα.
Με τον τρόπο αυτό θα αναγνωρίζεται η σημασία των προσπαθειών που καταβάλλονται για την εξασφάλιση νόμιμων και ασφαλών οδών προς την Ευρώπη.
Για παράδειγμα οι Σύροι πρόσφυγες που παίρνουν σήμερα τα κράτη-μέλη από την Τουρκία θα λαμβάνονται υπόψη στην ποσόστωσή τους.
⒌ Οι αιτούντες άσυλο δεν θα έχουν δικαίωμα να επιλέγουν οι ίδιοι τη χώρα υποδοχής.
Η Επιτροπή προτείνει επίσης την προσαρμογή και την ενίσχυση του συστήματος προσωπικών δεδομένων (Eurodac), καθώς και τη διεύρυνση των στόχων του, ώστε να διευκολυνθούν οι επιστροφές και να επιτραπεί η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.
Η αύξηση του αριθμού των πληροφοριών στο σύστημα θα επιτρέψει στις αρχές μετανάστευσης και ασύλου να εντοπίζουν εύκολα παράτυπο υπήκοο τρίτης χώρας ή αιτούντα άσυλο χωρίς να αναγκάζονται να ζητούν πληροφορίες από άλλο κράτος-μέλος, όπως συμβαίνει σήμερα.
«Οικονομική αλληλεγγύη»
Ο Ολλανδός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, διευκρίνισε ότι στην «οικονομική αλληλεγγύη» ύψους 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα έχουν συνυπολογιστεί οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, τα σχολεία των παιδιών κ.λπ.
Και αρνήθηκε φυσικά ότι οι προτάσεις της Επιτροπής αποτελούν σωσίβιο για την Ανγκελα Μέρκελ και την Αυστρία, που γέρνει προς την Ακροδεξιά...
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ως αρμόδιος επίτροπος, χαρακτήρισε τις προτάσεις «ένα βήμα προς τα εμπρός».
«Αν έδειξε κάτι η τρέχουσα προσφυγική κρίση, αυτό είναι ότι το κοινό μας ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, ως έχει, δεν αποτελεί λύση. Εχει έρθει η ώρα να μεταρρυθμίσουμε και να καταστήσουμε δικαιότερο το σύστημα βάσει κοινών κανόνων και δικαιότερου επιμερισμού της ευθύνης» είπε.
Η χθεσινή πρόταση της Κομισιόν να παραταθούν οι έλεγχοι στα σύνορα Γερμανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, Δανίας και Νορβηγίας, που αναστέλλουν τη συνθήκη Σένγκεν, επιβεβαιώνει πλήρως το κύριο θέμα της «Εφ.Συν.» στις 2 Φεβρουαρίου.
Η εφημερίδα μας αποκάλυψε το σχέδιο να στοχοποιηθεί η Ελλάδα για ελλιπή φύλαξη των συνόρων της, ώστε να μπορέσει να παραταθεί η μερική αναστολή της Σένγκεν στα εσωτερικά σύνορα στις αρχές Μαΐου.
Πρώτα η Επιτροπή μαγείρεψε πολιτικά τις εκθέσεις για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων και στη συνέχεια απαίτησε το αδύνατο, 51 αλλαγές εντός τριών μηνών. Για τη χθεσινή της απόφαση επικαλέστηκε ότι, παρά τη σημαντική πρόοδο της Ελλάδας, «δεν κατέστη δυνατό να αντιμετωπιστούν κατάλληλα όλες οι ελλείψεις». Οπερ έδει δείξαι
Από τον Ιούλιο η κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες
Οι Βρυξέλλες δίνουν τα πρώτα δώρα στον «Σουλτάνο» Ερντογάν για τη συμφωνία του Μαρτίου Ε.Ε.-Τουρκίας, που επιδίωξε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την κατάργηση από τον Ιούνιο της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στο εσωτερικό της Ε.Ε.
Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, για τον οποίον η συμφωνία με την Τουρκία για τη συγκράτηση της προσφυγικής ροής και την αποσυμφόρηση της Ελλάδας άρχισε με τους «καλύτερους οιωνούς».
Ο αριθμός των προσφύγων που εισέρχονται στην Ελλάδα έχει πέσει κάτω από τους 100 την ημέρα, έναντι χιλιάδων ατόμων πριν από τη συμφωνία, είπε ο Ολλανδός...
Βέβαια, η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες προϋποθέτει την εκπλήρωση 72 κριτηρίων από την Αγκυρα.
Σύμφωνα με τον Φ. Τίμερμανς, σημειώθηκε «εντυπωσιακή πρόοδος» από τουρκικής πλευράς τις τελευταίες εβδομάδες και δεν απομένουν παρά 5 κριτήρια υπό εκπλήρωση, μεταξύ των οποίων τα βιομετρικά διαβατήρια.
Μια κίνηση της Αγκυρας, την οποία χαιρέτισαν οι Βρυξέλλες, είναι η κατάργηση της βίζας των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια έμμεση αναγνώριση της τελευταίας...
Η Επιτροπή αποδέχτηκε το αίτημα της Γερμανίας και της Γαλλίας και πρότεινε τη λήψη περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση που διαπιστωθεί μετά την κατάργηση της βίζας μεγάλη μετακίνηση Τούρκων υπηκόων σε κράτη-μέλη.
Για να μην εκληφθεί, όμως, από την Αγκυρα το μέτρο αυτό ως διακριτική μεταχείριση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φρόντισε να το επεκτείνει και σε άλλες τρίτες χώρες...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας