Αθήνα, 15°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
15°C
16.8° 13.4°
1 BF
83%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 14.2°
2 BF
83%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.1° 12.1°
1 BF
85%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.1° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.8°
1 BF
72%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
1 BF
82%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
1 BF
80%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
55%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
73%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
82%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.7° 11.8°
0 BF
93%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
0 BF
77%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής Ισμαήλ Καχραμάν

«Μια μουσουλμανική χώρα χρειάζεται ισλαμικό Σύνταγμα»

Ο Ισμαήλ Καχραμάν, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία και πρόεδρος του Κοινοβουλίου της χώρας έκανε αυτή τη δήλωση και προκάλεσε σεισμό. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Εθνοσυνέλευση, ενώ καταδίκασε με σκληρά λόγια η αντιπολίτευση. Το ίδιο το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν κράτησε διακριτικά αποστάσεις. 

«Ως μουσουλμανική χώρα γιατί θα πρέπει να βρισκόμαστε σε μια τέτοια θέση ώστε να κρατάμε αποστάσεις από τη θρησκεία; Είμαστε μουσουλμανική χώρα. Γι' αυτό χρειαζόμαστε ένα σύνταγμα με βάση τη θρησκεία», είπε ο Καχραμάν μιλώντας σε συνέδριο ακαδημαϊκών και συγγραφέων από ισλαμικές χώρες που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, με τίτλο «Νέα Τουρκία και Νέο Σύνταγμα».

«Μια περιγραφή της κοσμικότητας του κράτους δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο νέο Σύνταγμα», τόνισε και υπογράμμισε ότι εκτός από την Τουρκία, η Γαλλία και η Ιρλανδία περιλαμβάνουν στο Σύνταγμά τους την έννοια της κοσμικότητας, αν και -όπως είπε- η κάθε χώρα ερμηνεύει την λέξη κατά το δοκούν. 

Το κυβερνών κόμμα, AKP, έσπευσε να κρατήσει αποστάσεις από τις δηλώσεις αυτές του Καχραμάν, αναφέροντας ότι «εκφράζουν μόνο τον ίδιον».

Και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε το ίδιο: 

Το κράτος πρέπει να τηρεί ίσες αποστάσεις από όλα τα θρησκευτικά δόγματα, είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του από το Ζάγκρεμπ.

Ο Καχραμάν - συμπλήρωσε- εξέφραζε τις προσωπικές του απόψεις όταν υποστήριζε ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα θρησκευτικό Σύνταγμα, καθώς η εν λόγω πρόταση έρχεται σε αντίθεση με τις ιδρυτικές αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας.

«Οι απόψεις μου για αυτό το θέμα είναι γνωστές…Η πραγματικότητα είναι ότι το κράτος πρέπει να τηρεί ίσες αποστάσεις από τα όλα τα θρησκευτικά δόγματα…Αυτό είναι κοσμικότητα», τόνισε ο Ερντογάν.

Ωστόσο ήδη είχαν ξεσπάσει οργισμένες αντιδράσεις με διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο και τις οποίες προσπάθησε να διαλύσει με τον γνωστό τρόπο η αστυνομία.

Η κοσμικότητα του κράτους υιοθετήθηκε από τον Κεμάλ Ατούρκ και είναι υψίστης σημασίας στη διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας, θύμισε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 

«Θα ήθελα να πω στον πρόεδρο της Βουλής: είτε πιστεύει κανείς στο κράτος, τη δημοκρατία, τον νόμο, την ισότητα ανδρών και γυναικών, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την ελευθερία του Τύπου και το κοσμικό δημοκρατικό, κοινωνικό κράτος δικαίου ή αλλιώς να αφήσει την καρέκλα του... Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι το κυβερνών κόμμα δεν γνωρίζει τι σημαίνει κοσμικότητα. Κοσμικότητα είναι η εγγύηση για όλα τα θρησκευτικά δόγματα. Κοσμικότητα σημαίνει ελευθερία συνείδησης και πίστης. Κοσμικότητα σημαίνει ότι το κράτος δεν θα διώκει την θρησκεία. Κοσμικότητα είναι να είσαι άνθρωπος. Με δυο λόγια, να σέβεσαι τον λαό». 

Παρόμοιες καταδικαστικές δηλώσεις έκαναν και τα υπόλοιπα κόμματα, ορισμένοι ζήτησαν την παραίτηση του Καχραμάν, ενώ για το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το κυβερνών κόμμα έδειξε με αυτές τις δηλώσεις «τις πραγματικές του προθέσεις». Όπως είπε η συμπρόεδρος του HDP Figen Yüksekdağ:

«Θέλουν θρησκευτικό Σύνταγμα επειδή πιστεύουν στη θρησκεία; Με την δική τους ερμηνεία της θρησκείας η αθώωση κλεφτών και διεφθαρμένων είναι καθήκον και υποχρέωση... προσπαθούν να καλύψουν το σχέδιο του νέου Συντάγματος με το πέπλο της θρησκείας για να περάσουν ένα Σύνταγμα που θα περιλαμβάνει προεδρικό σύστημα. Αλλά ο λαός της Τουρκίας δεν θα ξεγελαστεί και δεν θα πιστέψει ένα τέτοιο ψέμα. Αυτοί που βλέπουν ότι η κοινωνία δεν θα δεχτεί ένα προεδρικό σύστημα για τη χώρα, νομίζουν ότι μπορούν να το περάσουν εκμεταλλευόμενοι την πίστη του λαού. Αυτή η κατάχρηση δεν θα έχει μέλλον».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Μια μουσουλμανική χώρα χρειάζεται ισλαμικό Σύνταγμα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας