Οι μετανάστες προσπαθούν να βρουν μια νέα δίοδο για να φτάσουν στην Ευρώπη και μέχρι αυτή τη στιγμή η μόνη εναλλακτική είναι εκείνη της Ιταλίας. Με τεράστιους κινδύνους και πολυήμερα ταξίδια.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν χθες αραβικά, βρετανικά και ιταλικά μέσα ενημέρωσης, περίπου τετρακόσια άτομα, με καταγωγή από τη Σομαλία, την Ερυθραία και την Αιθιοπία, έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό, κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στις ακτές της Κάτω Ιταλίας.
Είχαν σαλπάρει με τέσσερις μεγάλες βάρκες από λιμάνι της Αιγύπτου και, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των τριάντα διασωθέντων, στα μισά του ταξιδιού τα πλεούμενα ανετράπησαν.
Στις λίγες φωτογραφίες που μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, μπορεί να διακρίνει κανείς απελπισμένους ανθρώπους να γαντζώνονται, κυριολεκτικά, στις βάρκες, για να μην πεθάνουν από πνιγμό.
«Η νέα αυτή τραγωδία πρέπει να μας κάνει να προβληματιστούμε σοβαρά», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι προτίμησε να τονίσει ότι αναμένονται περαιτέρω επίσημες επιβεβαιώσεις.
Αργά χθες το βράδυ, πηγές της κυβέρνησης της Σομαλίας ανέφεραν ότι οι νεκροί μπορεί να είναι περίπου 200.
Η τραγική ειρωνεία της τύχης είναι ότι οι υπεύθυνοι των μαφιόζικων οργανώσεων που κρατούν στα χέρια τους τη μεταφορά χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων, τώρα, για αυτά τα «ταξίδια της ελπίδας», επιλέγουν συχνά τα λιμάνια της Αιγύπτου, ως υποτίθεται πιο ασφαλή από εκείνα της Λιβύης.
Η απόσταση από την Ιταλία, όμως, είναι σαφώς μεγαλύτερη και οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται.
Διάσωση
Το ιταλικό Λιμενικό, παράλληλα, κατάφερε να διασώσει, σε συνεργασία με το πλοίο «Aquarius», εκατόν οκτώ πρόσφυγες, οι οποίοι προέρχονταν, επίσης, από την Αφρική.
Μέσα σε βάρκα, όμως, εντοπίστηκαν και έξι πτώματα, ατόμων που δεν κατάφεραν να φτάσουν σώοι στον υποτιθέμενο, αυτό, «ευρωπαϊκό νέο κόσμο της Επαγγελίας».
Και, στο μεταξύ, στη Σικελία πάντα, στο λιμάνι της Αουγκούστα, η ιταλική Ακτοφυλακή μετέφερε άλλους τριάντα τρεις διασωθέντες, από τους οποίους είκοσι τρεις ήταν γυναίκες και παιδιά.
Είναι σαφές ότι οι αφίξεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται, λόγω και της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών.
Στοιχεία που παρουσίασε χθες η Frontex δείχνουν ότι τον περασμένο Μάρτιο έφτασαν στην Ιταλία, διά της θαλάσσιας οδού, 9.600 μετανάστες.
Κατάγονταν, κυρίως, από τη Νιγηρία, τη Σομαλία και την Γκάμπια και ο αριθμός τους υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Τον Μάρτιο, δε, του 2015, δεν είχαν ξεπεράσει τις 2.283.
Στην Ιταλία, η κυβέρνηση θεωρεί πως πρέπει να βρεθεί μια συνολική, πολιτική λύση και, με αυτή τη λογική, στενοί συνεργάτες του Ματέο Ρέντσι παρουσίασαν χθες στις Βρυξέλλες το λεγόμενο «Σύμφωνο για τη Μετανάστευση».
Ενα σχέδιο βάσει του οποίου οι χώρες της Ενωσης δεσμεύονται να βοηθήσουν τα κράτη της Αφρικής οικονομικά, ζητώντας τους, συγχρόνως, να συνεργαστούν στενά για τον έλεγχο των συνόρων τους και τον επαναπατρισμό των μεταναστών.
Προβλέπεται, παράλληλα, και ο καθορισμός ετήσιου αριθμού μεταναστών που οι διάφορες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρούν ότι είναι σε θέση να απορροφήσουν, με νόμιμες αφίξεις και διαδικασίες.
Οι πρώτες αντιδράσεις από τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο όλο αυτό σκεπτικό, δείχνουν να είναι θετικές.
Η Γερμανία, όμως, έκανε ήδη γνωστό, μέσω του εκπροσώπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ευρω-ομόλογα ως μέσο για την εξασφάλιση σημαντικών χρηματικών ποσών, όπως θα επιθυμούσε η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ρώμης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας