«Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος παγίδευσε και άφησε να διαρρεύσει η συνομιλία μεταξύ του κ. Τόμσεν, που βρισκόταν στην Ουάσινγκτον, και της επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλιας Βελκουλέσκου, που βρισκόταν μαζί με άλλο αξιωματούχο του ΔΝΤ σε δωμάτιο του ξενοδοχείου “Χίλτον” στην Αθήνα». Αυτό υπογραμμίζει δημοσίευμα της ευρωπαϊκής έκδοσης της «Wall Street Journal». Αυτή είναι και η μεγάλη απορία των βρετανικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου.
Αν και κανείς ευθέως δεν παίρνει θέση, παρ' όλα αυτά πολλά ΜΜΕ αφήνουν να εννοηθεί ότι η υποκλοπή της συνομιλίας και η παράδοσή της στην ιστοσελίδα WikiLeaks έγινε από την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της FT το οποίο τονίζει πως πολλοί παρατηρητές στην Αθήνα «υποψιάζονται ότι μπορεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πίσω από τη διαρροή».
Μάλιστα φιλοξενούν και σχετική δήλωση του πρώην μέλους του ΔΝΤ Μιράντας Ξαφά, η οποία σημειώνει πως «η αντίδραση της κυβέρνησης δείχνει ότι προσπαθεί να κατασκευάσει μια κρίση, για να κάνει το Ταμείο να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, ελπίζοντας ότι θα πετύχει μια συμφωνία με την Ε.Ε. με ευνοϊκότερους όρους».
Το δεύτερο ερώτημα που απασχολεί τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης είναι ποιος ωφελείται από την αποκάλυψη. Σε αυτό όλοι συμφωνούν, δίνοντας μια ξεκάθαρη απάντηση, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η μεγάλη κερδισμένη. Οχι τόσο γιατί αποδεικνύεται η στάση του ΔΝΤ, αυτή ήταν γνωστή ούτως ή άλλως, αλλά κυρίως γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα, όπως λένε, βρήκε την ευκαιρία να αναδείξει για ακόμη μια φορά τον ρόλο του Ταμείου και να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα».
«Η ελπίδα του ΔΝΤ να ασκήσει πίεση στη Γερμανία για να αντιμετωπίσει τα δύσκολα μαθηματικά του ελληνικού προγράμματος δεν είναι καινούργια. Ούτε και η απροθυμία των υπαλλήλων του Ταμείου να συνεχίσουν να δανείζουν στην Ελλάδα, αν η συμφωνία του προγράμματος διάσωσης δεν έχει αποτέλεσμα, είναι καινούργια. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία από τη διαρροή της συνομιλίας για να υποστηρίξει τη θέση της, πως το ΔΝΤ είναι το βασικό εμπόδιο για να ολοκληρωθεί η παρούσα αξιολόγηση…», επισημαίνει η «Wall Street Journal».
Τέλος, τα βρετανικά μέσα κάνουν και δύο διαπιστώσεις. Πρώτον, επισημαίνουν πως η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, διαφορετικά όπως χαρακτηριστικά λένε «ένα νέο δράμα» περιμένει την Ελλάδα καθώς η χώρα θα πρέπει να αποπληρώσει μεγάλα δάνεια που λήγουν τον Ιούλιο. Δεύτερον τονίζουν πως ενώ η Γερμανία δεν είναι υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως επιθυμεί το ΔΝΤ, παρ' όλα αυτά θέλει το Ταμείο να συνεχίσει να συμμετέχει για την αξιοπιστία του προγράμματος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας