O Ματέο Ρέντσι ήταν σαφής, θέλοντας να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους Ευρωπαίους εταίρους:
«Οσοι προτείνουν δήθεν θαυματουργές λύσεις δεν καταλαβαίνουν ότι η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει πολύ. Οσοι λένε ότι πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα δεν αντιλαμβάνονται ότι οι εχθροί είναι ήδη μέσα στις πόλεις μας».
Παράλληλα, όμως, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση «να φτάσει μέχρι τέλους για να νικήσει την τρομοκρατία», διότι «χρειάζεται μια ενιαία δομή ασφάλειας και άμυνας».
Τα μέτρα ασφαλείας αυξήθηκαν, φυσικά, σε όλα τα ιταλικά αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, με στενότερη συνεργασία ανάμεσα σε αστυνομία, καραμπινιέρους και στρατό.
Υπάρχει φόβος ότι ο επόμενος στόχος μπορεί να είναι η Αιώνια Πόλη, όπως έχει απειλήσει επανειλημμένα άλλωστε ο ίδιος ο ISIS.
Σήμερα είναι η Μεγάλη Τετάρτη των καθολικών και μέχρι την Κυριακή αναμένεται να αυξηθεί η προσέλευση τουριστών και πιστών στο Βατικανό και σε όλη την ιταλική πρωτεύουσα.
Το επίπεδο επιφυλακής, άλλωστε, ανέβηκε ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, με την έναρξη του Αγίου Ετους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αλλά μέχρι πριν από λίγες ημέρες, και στη Ρώμη μπορούσε να παρατηρήσει κανείς θεαματικά λάθη και «κενά».
Παραδείγματος χάριν, σε συναυλία η οποία οργανώθηκε σε απόσταση 200 μέτρων από τον Αγιο Πέτρο, δεν είχε προβλεφθεί κανενός είδους έλεγχος και μπορούσε κάποιος να μπει άνετα με την επαγγελματική τσάντα του φορητού υπολογιστή του.
Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η όλη αντιτρομοκρατική στρατηγική τις επόμενες ημέρες. Από την άλλη, καταλαβαίνουν όλοι βέβαια ότι είναι αδύνατον να καταφέρει κανείς να ελέγξει τα πάντα.
Και στην ιταλική πρωτεύουσα -τουλάχιστον μέχρι χθες- οι τρομοκράτες δεν θα συναντούσαν καμία δυσκολία να μπουν στο μετρό με βομβιστικό μηχανισμό και να προκαλέσουν έκρηξη.
Οι Iταλοί δηλαδή -όπως και πολλοί άλλοι- νιώθουν παγιδευμένοι σε ένα είδος τεχνολογικού βραχυκυκλώματος: Από τη μια ζούμε σε μια κοινωνία όπου όλα πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, σε χρόνο-ρεκόρ.
Από την άλλη ξαφνικά γίνεται αντιληπτό ότι για να πραγματοποιηθούν έλεγχοι και να προστατευτεί, κατά το δυνατόν, η ακεραιότητα των πολιτών, χρειάζεται να διατεθεί αρκετός μη «παραγωγικός χρόνος».
Είναι βέβαιο ότι ο Ρέντσι πρόκειται να επιμείνει και τις ερχόμενες ημέρες στην ανάγκη να δοθεί πολιτική απάντηση στις επιθέσεις αυτές.
Με βελτίωση της καθημερινής ζωής στις υποβαθμισμένες περιοχές των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, με εργασία και μόρφωση για τους νέους και ένταξη των μεταναστών.
Δεν είναι τυχαίο ότι και χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι «η απειλή είναι παγκόσμια, αλλά οι δολοφόνοι βρίσκονται και ξεχωριστά σε κάθε χώρα».
Υπάρχουν, όμως, και κάποια προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ακόμη πιο άμεσα. Πρώτα απ’ όλα εκείνο της Λιβύης.
Θα πρέπει να δούμε αν οι τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών θα επιταχύνουν την προετοιμασία των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του ISIS στη Λιβύη ή θα οδηγήσουν σε προσωρινή, έστω, αναβολή.
Οπως κι αν είναι, η Ιταλία γνωρίζει καλά ότι είναι η χώρα που κινδυνεύει περισσότερο από κάθε άλλη από την τρομερή εκδίκηση των ισλαμιστών τρομοκρατών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας