Οι Βρετανοί είναι λαός συντηρητικός. Υπέρμαχοι της σταθερότητας. Οποιαδήποτε ξαφνική αλλαγή, προκαλεί μεγάλη ανησυχία και έντονες συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι όποιες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις συνήθως προαναγγέλλονται μήνες, αν όχι χρόνια, πριν τεθούν σε εφαρμογή.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης μία από τις κλασικές φράσεις του εκάστοτε αρχηγού της αντιπολίτευσης, ειδικά παλαιότερα:
«Αν και διαφωνούμε με τις προτάσεις της κυβέρνησης, για το καλό της χώρας, θα στηρίζουμε τις επιλογές της».
Ετσι, η παραίτηση του υπουργού Εργασίας Ιαν Ντάνκαν Σμιθ την Παρασκευή δεν ήταν απλώς κεραυνός εν αιθρία αλλά επιπλέον έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο εντός του Συντηρητικού Κόμματος όσο και μέσα στην κυβέρνηση.
Ο Ιαν Ντάνκαν Σμιθ είναι από τους πιο επιφανείς πολιτικούς των Τόρηδων.
Υπήρξε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής των Συντηρητικών από το 2001 έως το 2003, ενώ από το 2010 μέχρι και την Παρασκευή ήταν υπουργός Εργασίας και Συντάξεων.
Ηταν ένας από τους 6 υπουργούς της κυβέρνησης Κάμερον που ανοιχτά έχουν ταχθεί υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., θέτοντας έτσι τον εαυτό του σε ευθεία σύγκρουση με τον Ντέιβιντ Κάμερον που τώρα πια ηγείται της εκστρατείας για την παραμονή της χώρας στην Ενωση.
Στην επιστολή παραίτησής του αναφέρει μεταξύ άλλων πως κατέληξε σε αυτήν την απόφαση «καθώς θεωρεί άδικες τις περικοπές στα επιδόματα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες», όπως προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός ο οποίος κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.
Επιπλέον, σε τηλεοπτική συνέντευξή του τόνισε ότι η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει το κόμμα του πλήττει κυρίως τους φτωχούς, ενώ προστατεύει τους περισσότερο εύπορους.
Η αλήθεια είναι πως ο νέος προϋπολογισμός συμπεριλαμβάνει άμεσες περικοπές στα συγκεκριμένα επιδόματα, ύψους 1 δισ. στερλινών, ενώ μέχρι το 2021 συνολικά τα εν λόγω κονδύλια θα έχουν μειωθεί κατά 4,4 δισ.
Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο πραγματικός λόγος παραίτησης του Σμιθ ήταν το γεγονός πως είναι θερμός υποστηρικτής της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.
«Ο προϋπολογισμός ήταν μια καλή αφορμή για να φύγει από την κυβέρνηση, ώστε να έχει ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία λόγου για το συγκεκριμένο θέμα», λένε χαρακτηριστικά οι επικριτές του.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, δέχεται πιέσεις από πολλά στελέχη του κόμματός του, που του ζητούν να επανεξετάσει τα μέτρα λιτότητας που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός.
Κάποιοι μάλιστα επιθυμούν ακόμη και την παραίτησή του. Επιπλέον, μερίδα του βρετανικού Τύπου υποστηρίζει πως ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι έντονα δυσαρεστημένος τόσο με τον Τζορτζ Οσμπορν, από τον οποίο, απ’ ό,τι φαίνεται, είχε ζητήσει να κρατήσει τις ισορροπίες και να μην προκαλέσει εντάσεις με τον προϋπολογισμό εν όψει του δημοψηφίσματος, όσο και με τον Σμιθ για τη στάση που κράτησε.
Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και η φιλοκυβερνητική Daily Telegraph κάνει λόγο για τη «χειρότερη κρίση του Συντηρητικού Κόμματος εδώ και δεκαετίες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας