Συνελήφθη χθες ο καταζητούμενος για το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, κατά τη διάρκεια επιχείρησης των βελγικών αρχών για τη σύλληψή του στο προάστιο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών την Παρασκευή.
Ο υπ' αριθμόν 1 καταζητούμενος εδώ και τέσσερις μήνες για τις επιθέσεις του Νοεμβρίου τραυματίστηκε στο πόδι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Στην ίδια επιχείρηση συνελήφθησαν άλλα δύο πρόσωπα, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής.
«Τον πιάσαμε» επιβεβαίωσε πρώτος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου του Βελγίου, Τέο Φράνκεν, μέσω Twitter.
Συνελήφθη σε ένα διώροφο σπίτι στην οδό Κατρ Βεν στο Μόλενμπεκ, την κοινότητα όπου ζούσαν μόνιμα ή περιστασιακά πολλοί από τους δράστες των επιθέσεων στην γαλλική πρωτεύουσα.
Πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν και κρατούνται συνολικά, καθώς ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα επιβεβαίωσε ότι μαζί με τον Αμπντεσλάμ κι άλλον έναν ύποπτο, οι αρχές έχουν συλλάβει επιπλέον τρεις ανθρώπους, όλοι τους μέλη της οικογένειας που παρείχε στέγη και καταφύγιο στον Αμπντεσλάμ.
Ζητούν την έκδοση του στη Γαλλία
Την έκδοση του Αμπντεσλάμ θα ζητήσει το Παρίσι από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Φρανσουά Ολάντ, οποίος σημείωσε ότι αναμένει ότι το Βέλγιο θα εκδώσει «όσο το δυνατό συντομότερα» στη Γαλλία τον 26χρονο.
Ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί για τον Σαλά Αμπντεσλάμ. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι γαλλικές δικαστικές αρχές θα απευθύνουν πολύ σύντομα ένα αίτημα έκδοσής του (...) ότι οι βελγικές αρχές θα ανταποκριθούν όσο πιο ευνοϊκά γίνεται, το συντομότερο δυνατόν.
Τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στις επιθέσεις του Παρισιού ήταν πολλά περισσότερα σε σχέση με όσα νομίζαμε στην αρχή, δήλωσε επίσης απόψε ο Γάλλος πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.
«Πρέπει να συλλάβουμε όλους εκείνους που επέτρεψαν, οργάνωσαν ή διευκόλυναν τη διάπραξη αυτών των επιθέσεων και εμείς συνειδητοποιούμε ότι είναι πολλοί περισσότεροι σε σύγκριση με όσους πιστεύαμε αρχικά και είχαμε αναγνωρίσει» τόνισε ο Ολάντ.
Το χρονικό της επιχείρησης
Αξιωματούχος του Μόλενμπεκ περιέγραψε ότι σήμερα, αφού ξεκίνησε η επιχείρηση της αστυνομίας στο σπίτι, «ένας μικρόσωμος νέος, που φορούσε κασκέτο» προσπάθησε να ξεφύγει τρέχοντας αλλά χτυπήθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών και λίγο αργότερα τον παρέλαβε ένα ασθενοφόρο.
Οι βελγικές αρχές έφτασαν πολύ κοντά στον Αμπντεσλάμ στις αρχές της εβδομάδας όταν εντόπισαν, σε έρευνα ρουτίνας, τρεις βαριά οπλισμένους άνδρες σε ένα διαμέρισμα χωρίς νερό και ηλεκτρικό, στην κοινότητα Φόρεστ που γειτονεύει με το Μόλενμπεκ.
Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών με Καλάσνικοφ και τουφέκια, τραυματίζοντας ελαφρά τέσσερις από αυτούς. Ο ένας τους, ο Αλγερινός Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, σκοτώθηκε από τα πυρά ενός σκοπευτή των ειδικών δυνάμεων αλλά οι άλλοι δύο κατάφεραν να διαφύγουν και καταζητούνται.
Επίσης, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς του Βελγίου επιβεβαίωσαν σήμερα ότι βρήκαν τα αποτυπώματα του Αμπντεσλάμ στο διαμέρισμα, όπου έγινε την Τρίτη μια άλλη επιχείρηση των αρχών.
Σήμερα διαπιστώθηκε επίσης ότι ο Μοχάμεντ Μπελκαΐντ είναι κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο πρόσωπο με τον Σαμίρ Μπουζίντ, τον άνθρωπο που παρείχε επιμελητειακή υποστήριξη στους καμικάζι του Παρισιού.
Χρησιμοποιώντας το ψεύτικο όνομα Σαμίρ Μπουζίντ ο Μπελκαΐντ έστειλε 750 ευρώ από τις Βρυξέλλες στη Χάσνα Αϊτμπουλασέν, την ξαδέλφη ενός από τους δράστες, του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ.
Η Αϊτμπουλασέν και ο Αμπαούντ σκοτώθηκαν την 18η Νοεμβρίου σε μια επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας στο κρησφύγετό τους, στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού.
Ένας άνδρας με το όνομα Σαμίρ Μπουζίντ είχε περάσει από τα σύνορα της Αυστρίας με την Ουγγαρία στις 9 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενος από τον Σαλά Αμπντεσλάμ και κάποιον που χρησιμοποιούσε επίσης πλαστή ταυτότητα με το όνομα Σουφιάν Καγιάλ.
Tο όνομα του Μπελκαΐντ περιλαμβάνεται στις λίστες με τους μαχητές του ΙΚ που διέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα στον Τύπο, σύμφωνα με τo φλαμανδικό κανάλι VRT.
Με βάση αυτούς τους καταλόγους, ο Αλγερινός είχε δηλώσει πρόθυμος να διαπράξει επίθεση αυτοκτονίας.
Οι βελγικές και οι γαλλικές αρχές αναζητούν έναν ακόμη ύποπτο, τον Μοχάμεντ Αμπρινί, 30 ετών ο οποίος θεάθηκε στις 11 Νοεμβρίου σε ένα βενζινάδικο, στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Παρίσι με τις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από τον Σαλά Αμπντεσλάμ.
Ο 26χρονος Αμπντεσλάμ
Ο Αμπντεσλάμ θεωρείται πως διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην οργάνωση των επιθέσεων του Νοεμβρίου, την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές έχει αναλάβει το Ισλαμικό κράτος.
Την επομένη των επιθέσεων, με τη βοήθεια συνεργατών του ο 26χρονος διέφυγε από το Παρίσι και έφτασε στο Σάερμπεκ, μια άλλη κοινότητα των Βρυξελλών.
Ο αδερφός του, Μπραχίμ, ήταν ένας από τους καμικάζι. Αφού ξεγλίστρησε από τις γαλλικές αρχές, ο Αμπντεσλάμ πέρασε στο Βέλγιο και επί τρεις εβδομάδες είχε βρει κρησφύγετο στις Βρυξέλλες μαζί με τον επίσης καταζητούμενο συνεργό του, Μοχάμεντ Αμπρινί.
Γάλλος πολίτης, μεγάλωσε κι έζησε στη συνοικία Μολενμπέεκ των Βρυξελλών, που θεωρείται «κέντρο» για τη ριζοσπαστικοποίηση τζιχαντιστών από εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις.
Συγχαρητήρια από τον Ομπάμα
Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, αποχώρησε βιαστικά από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία στις Βρυξέλλες, ενώ Φρανσουά Ολάντ έσπευσε στο γραφείο του πρώτου για να ενημερωθεί.
O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρωθυπουργό του Βελγίουπροκειμένου να τους «συγχαρεί» για τη σύλληψη.
«Ο Ομπάμα τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Γαλλίας για να τον συγχαρεί για την έκβαση της επιχείρησης και της επέμβασης (…) εναντίον των τρομοκρατών» γνωστοποίησε εκπρόσωπος τύπου της γαλλικής προεδρίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας