Μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα για «να φροντίσει καλύτερα τους πρόσφυγες στα Hotspots», ζητάει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς που υποστηρίζει ότι το άνοιγμα των συνόρων για τους πρόσφυγες ήταν «ένα βαρύ λάθος που έπρεπε να διορθωθεί».
Ο δεξιός πολιτικός τονίζει την ανάγκη «να σταματήσει η ανοιχτή προώθηση προσφύγων από την Ελλάδα προς τα βόρεια». «Διότι δεν γίνεται, όποιος καταφέρνει να φθάσει ως την Ελλάδα, αυτομάτως να μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του», δηλώνει.
Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» σημείωνει ότι η Βιέννη επιδιώκει μεν μια ευρωπαϊκή λύση από κοινού με την Τουρκία, αλλά προειδοποιεί για εικόνες ανάλογες με αυτές από την Ειδομένη, μελλοντικά από την Τουρκία.
«Δεν είναι ηθικά ανώτερο» να κρατούνται οι πρόσφυγες στην Τουρκία, από το να τους σταματούν στην Ελλάδα ή στην ΠΓΔΜ, δηλώνει για να προσθέσει: «Όποιος καταφέρνει να φτάσει στην Ελλάδα, πρέπει στο μέλλον να εμποδίζεται από το να συνεχίσει το ταξίδι».
Απορρίπτει την κριτική για την Βαλκανική Διάσκεψη και για το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού και ως δικαιολογία για το γεγονός ότι δεν προσεκλήθη η Ελλάδα επαναλαμβάνει το «έλλειμα προθυμίας» της Αθήνας να συνεργαστεί για μία λύση η οποία θα φέρει μείωση της προσφυγικής ροής.
Κατά την άποψη του κ. Κουρτς το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού και μια πιθανή συμφωνία με την Τουρκία μπορούν τελικά να οδηγήσουν στον περιορισμό του αριθμού εκείνων που παίρνουν τον δρόμο για την ΕΕ.
Καταλήγει δε λέγοντας ότι όσοι δεν αναζητούν προστασία, αλλά μια καλύτερη ζωή, δεν θέλουν απαραιτήτως να ζήσουν σε ένα στρατόπεδο στην Λέσβο, αλλά στην κεντρική Ευρώπη, προς την οποία θα πρέπει, σε περίπτωση αμφιβολίας, να τους κλείνεται ο δρόμος και τονίζει ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιλέξει πού στην ΕΕ θα υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας