«Η συμφωνία που πέτυχε ο Ντέιβιντ Κάμερον για μια πιο “χαλαρή σχέση” με τις Βρυξέλλες ίσως να χαροποίησε τους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., με το σκεπτικό ότι συμβάλλει στην ενίσχυση των θέσεών τους.
Παρ’ όλα αυτά όμως, μόνο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος [στις 23 Ιουνίου] θα κρίνει τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών».
Αυτό επισήμανε στην «Εφ.Συν.», αργά χθες το βράδυ, κορυφαίος αναλυτής, εδώ στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας «οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα παίξουν πολύ μικρότερο ρόλο στην τελική επιλογή των ψηφοφόρων. Από τη μια, γιατί λίγοι ουσιαστικά θα έχουν ασχοληθεί με το τι ακριβώς λέει και από την άλλη γιατί από τώρα ώς το δημοψήφισμα θα έχει περάσει τόσος χρόνος που η σχετική συζήτηση θα έχει πάρει εντελώς διαφορετική διάσταση. Κάτι σαν αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα: λίγοι γνωρίζουν τι ακριβώς προβλέπει το μνημόνιο αλλά ο κόσμος είναι χωρισμένος σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς».
Η αλήθεια είναι πως σε τέτοιες περιπτώσεις, η κοινή γνώμη επηρεάζεται πολύ πιο εύκολα από τη θέση που παίρνουν επιφανείς πολιτικοί ή άλλες προσωπικότητες παρά από την ουσία του ερωτήματος ενός δημοψηφίσματος.
Καθοριστικό ρόλο θα παίξει επίσης και η συγκυρία της εποχής.
Αν λόγου χάρη κορυφωθεί η προσφυγική κρίση ή χειροτερέψει η οικονομική κατάσταση εντός της ευρωζώνης, αυτό σίγουρα θα ενισχύσει τους ευρωσκεπτικιστές.
Από την άλλη πάλι δεν πρέπει να παραβλέπεται ο εγγενής συντηρητισμός της συντριπτικής πλειοψηφίας των συγκεκριμένων ψηφοφόρων.
Η Ιστορία έχει δείξει ότι κυρίως οι Αγγλοι και κατ’ επέκταση και οι υπόλοιποι Βρετανοί δύσκολα αλλάζουν συνήθειες, ενώ εξίσου δύσκολα παίρνουν ριζοσπαστικές αποφάσεις.
Ετσι, οι υπέρμαχοι της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. θα δυσκολευτούν πολύ να κρατήσουν τους ψηφοφόρους τους ενωμένους μέχρι την τελευταία στιγμή.
Εύκολα όμως δεν θα είναι τα πράγματα ούτε για τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει την εκστρατεία υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε.
«Θα παλέψω με νύχια και με δόντια για να πείσω τον βρετανικό λαό ότι είναι καλύτερα να παραμείνουμε στην Ε.Ε.», υπογράμμισε χαρακτηριστικά λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους εταίρους του, τονίζοντας παράλληλα πως «η Βρετανία έπειτα από αυτή τη συμφωνία βγαίνει πιο ισχυρή και πιο ασφαλής».
Παρ’ όλα αυτά όμως αξιοσημείωτη είναι και η δήλωσή του μετά το υπουργικό συμβούλιο του Σαββάτου:
«Εγώ δεν πρόκειται να σας πω ότι η Βρετανία θα καταστραφεί έξω από την Ε.Ε.», είπε μεταξύ άλλων όταν ανακοίνωσε την ημερομηνία του δημοψηφίσματος.
Διχασμός
Ο Ντέιβιντ Κάμερον από τις αρχές του χρόνου είχε ξεκαθαρίσει ότι θα αφήσει ελεύθερους τους υπουργούς του να πάρουν όποια θέση θέλουν.
Ετσι τώρα, το ένα μετά το άλλο κορυφαία στελέχη του συντηρητικού κόμματος και της κυβέρνησης δηλώνουν ότι θα υποστηρίξουν την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών, έξι μέλη του υπουργικού συμβουλίου -συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εργασίας και πρώην αρχηγού του Συντηρητικού κόμματος Ιαν Ντάνκαν Σμιθ- καθώς και ο δήμαρχος του Λονδίνου και εξαιρετικά δημοφιλής πολιτικός Μπόρις Τζόνσον.
Τα κύρια σημεία της κρίσιμης συμφωνίας με τις Βρυξέλλες
Αμεση επανεξέταση του επιδόματος παιδιού για όλους τους μετανάστες άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έρχονται να δουλέψουν εδώ στη Βρετανία και τα παιδιά τους ζουν σε άλλη χώρα.
Η Βρετανία έχει το δικαίωμα να σταματήσει για τέσσερα χρόνια τα κοινωνικά επιδόματα προς μετανάστες που έρχονται από άλλες χώρες της Ε.Ε. να δουλέψουν εδώ.
Πρόκειται για το λεγόμενο «φρένο έκτακτης ανάγκης», μια νέα ρύθμιση της Ε.Ε. την οποία μπορεί κάθε χώρα να θέση σε εφαρμογή σε περίπτωση που οι μεταναστευτικές ροές φτάσουν σε «εξαιρετικά» υψηλά επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση όμως, έπειτα από 7 χρόνια από την ημέρα λειτουργίας της, η ρύθμιση πρέπει να αποσυρθεί.
Η Βρετανία εξασφάλισε ότι θα εξαιρεθεί από τη λεγόμενη «πολιτική διεύρυνση» της Ε.Ε.
Αυτή η δέσμευση μάλιστα θα υπογραμμίζεται σε μια επόμενη συνθήκη.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνει η απόσταση του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες και επιτυγχάνεται έτσι η «χαλαρή σχέση», των δύο πλευρών.
«Aυτόνομο» Σίτι
Παράλληλα συμφωνήθηκε ειδική μεταχείριση για το Σίτι, το οικονομικό κέντρο του Λονδίνου, το οποίο και εξαιρείται από οποιεσδήποτε ρυθμίσεις που θα επιβληθούν σε χώρες της ευρωζώνης.
Αν το 55% των εθνικών κοινοβουλίων της Ε.Ε. εναντιωθούν σε ρυθμίσεις που επιβάλλει η Ενωση, τότε η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία θα πρέπει να ξανασυζητηθεί.
Χώρες της Ε.Ε. που δεν έχουν υιοθετήσει το ευρώ δεν θα ξανακληθούν να συμβάλουν οικονομικά σε θέματα που αφορά το ενιαίο νόμισμα.
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται, όσα χρήματα έχει δώσει η Βρετανία για το λεγόμενο «bail out» των κρατών της ευρωζώνης θα της επιστραφούν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας