Οι Βρυξέλλες έδωσαν έναν μήνα προθεσμία στην Αθήνα προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων, προκειμένου να γίνουν δυνατές πάλι, οι επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από άλλες χώρες της Ε.Ε., στο πλαίσιο του Δουβλίνου ΙΙ.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα (Τετάρτη) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σχετικές συστάσεις προς την Ελλάδα, στις οποίες αναφέρεται μεταξύ άλλων πως πρέπει να ληφθούν «επείγοντα μέτρα» με στόχο «μία πιθανή επανάληψη ορισμένων επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της συνθήκης του Δουβλίνου», σύμφωνα με την οποία υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Περαιτέρω έλεγχοι της κατάστασης στην Ελλάδα θα γίνουν τον ερχόμενο Μάρτιο.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπογράμμισε πως ήρθε η ώρα να επιστρέψει η Ελλάδα στο σύστημα του Δουβλίνου, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι «μεταναστευτικές πιέσεις» πρέπει να ληφθούν υπόψη, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η χώρα.
Σχολιάζοντας την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, τόνισε σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Euronews: «οτιδήποτε φέρνει πλησιέστερα διεθνείς οργανισμούς, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ πρέπει να εξετάζεται θετικά».
Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ιθαγένειας πρόσθεσε πως αυτή η απόφαση δεν θα πρέπει να εστιαστεί μόνο στο Αιγαίο, αλλά «πρέπει να το δούμε σαν μία νέα πρόταση, διότι όλος ο κόσμος έχει πλέον αντιληφθεί ότι από κοινού πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, το προσφυγικό έπαψε να είναι περιφερειακό ζήτημα της Νότιας Ευρώπης, και έγινε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο.
Τα βλέμματα στραμμένα στη σύνοδο που θα γίνει στις 18-19 Φεβρουαρίου
Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για άλλη μία φορά τις ενέργειές τους στην προσφυγική κρίση, στη σύνοδο που θα γίνει στις 18-19 Φεβρουαρίου, παρότι για άλλη μία φορά δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις. Όπως γράφει ο Guardian, οι ηγέτες πιθανότατα θα παραπονεθούν για τη στάση της Τουρκίας: ότι δηλαδή δεν κάνει αρκετά για να ελέγξει τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα.
«Η ροή των μεταναστών στην Ελλάδα προς την Τουρκία είναι ακόμα πολύ μεγάλη», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου, με το οποίο επίσης οι Ευρωπαίοι ζητούν να γίνουν «περαιτέρω αποφασιστικές προσπάθειες», χωρίς όμως να διευκρινίζουν τι ακριβώς εννοούν.
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που βαίνει διαρκώς αυξανόμενη η προσφυγική ροή προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν διεθνείς οργανισμοί. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση (ΔOM), ο αριθμός των προσφύγων που έφθασαν στην Ευρώπη διά θαλάσσης δεκαπλασιάστηκε τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2016, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2015. Ταυτόχρονα, έχει εκτοξευθεί και ο αριθμός των θανάτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας