Πολλά μπορούν να αλλάξουν μέσα σε έξι μήνες: δεδομένα, αντιλήψεις, πολιτικές και ιδεώδη. Κι έτσι, στη Γερμανία, την πάλαι ποτέ ευφορία στην υποδοχή αιτούντων άσυλο (και μελλοντικών φτηνών εργατικών χεριών) στον κεντρικό σταθμό του Μονάχου έχει πια διαδεχθεί ένα διογκούμενο -μετά και τις επιθέσεις κατά γυναικών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς- κύμα ξενοφοβίας.
Στοιχεία της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος καταδεικνύουν πενταπλασιασμό των επιθέσεων κατά καταλυμάτων όπου φιλοξενούνται αιτούντες ασύλου μέσα στο 2015 (1.005 από 199 το 2014).
Χθεσινή δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την παγίωση ως τρίτης πολιτικής δύναμης του ευρωσκεπτικιστικού-ξενοφοβικού AfD με 11%, έναντι 37% που συγκεντρώνει το συντηρητικό μπλοκ CDU/CSU και 24% που αποσπούν οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες.
Τη μεγαλύτερη κριτική δέχεται η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος, για την πολιτική μακροημέρευση της οποίας το εκλογικό σώμα εμφανίζεται πια διχασμένο.
Σε έτερη χθεσινή δημοσκόπηση για το περιοδικό Focus, το 45,2% δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης της Μέρκελ για τη μεταναστευτική πολιτική της.
Ενα 40% ωστόσο τάσσεται πια ανοιχτά υπέρ της «καθαίρεσής» της. Θέση, με την οποία συμφωνεί το 27% των υποστηρικτών του ίδιου του κόμματός της, του CDU, καθώς και του «αδελφού» CSU από τη Βαυαρία...
Νομοθετικές αλλαγές
Μέσα σε αυτό το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας -κι εν όψει των τοπικών εκλογών σε τρία ομόσπονδα κρατίδια τον Μάρτιο- οι ηγέτες των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων προχώρησαν εν μιά νυκτί, την Πέμπτη, σε κατ’ αρχήν συμφωνία για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου περί ασύλου, την οποία η Deutsche Welle κωδικοποιεί σε τρία βασικά σημεία:
(α) αυστηροποίηση των όρων για την επανένωση των οικογενειών προσφύγων, ορίζοντας 2ετή χρόνο αναμονής για όσους αιτούντες άσυλο «δεν αντιμετωπίζουν προσωπική δίωξη» στις χώρες προέλευσής τους - μέτρο που αναμένεται να επηρεάσει σχεδόν το 20% των Σύρων που έχουν φτάσει στη Γερμανία από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.
(β) πρόβλεψη για την παροχή «επικουρικής προστασίας» σε αιτούντες άσυλο από την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία, εξασφαλίζοντας έτσι ετήσια άδεια παραμονής στη Γερμανία, και
(γ) πρακτικά κατάργηση της χορήγησης ασύλου σε πολίτες της Τυνησίας, του Μαρόκου και της Αλγερίας, οι οποίες θα θεωρούνται εφεξής «ασφαλείς χώρες προέλευσης» και ως εκ τούτου θα γίνονται (και) σε αυτές «fast track» απελάσεις.
«Αισθάνομαι ενισχυμένη», δήλωσε με παγωμένο χαμόγελο η Μέρκελ αμέσως μετά τη συμφωνία της Πέμπτης. Ομως αυτό που πρακτικά κατάφερε προς ώρας -σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg- είναι «να εκτονώσει τη διαμάχη με τους κυβερνητικούς εταίρους της, που απειλούσε την παραμονή της στην καγκελαρία, και να κερδίσει χρόνο για να προωθήσει μια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προσφυγική κρίση».
Τρεις εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής των «28» του Φεβρουαρίου, η χθεσινή συνάντηση της Μέρκελ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρέντσι, στο Βερολίνο, προδιαγραφόταν ως μια πρώτη πικρή «γεύση» των δυσκολιών, που φυσικά γιγαντώνονται και από τη στάση του εξωκοινοτικού εταίρου πια της Ε.Ε. στο προσφυγικό: της γείτονος Τουρκίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας