Η ολλανδική προεδρία προτίθεται να υποβάλει προτάσεις που θεωρούνται ανεφάρμοστες, η Σουηδία ανακοίνωσε την απέλαση 80.000 προσφύγων, η Φινλανδία σχεδιάζει να απελάσει 20.000, η Γερμανία λαμβάνει σκληρότερα μέτρα και η Επιτροπή Γιούνκερ «χτενίζεται»…
Η ολλανδική προεδρία, λοιπόν, σχεδιάζει να υποβάλει μια πρόταση για την επίλυση του προσφυγικού, η οποία εκτιμάται στις Βρυξέλλες ότι έχει ελάχιστες πιθανότητες να γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία των κρατών- μελών και χαρακτηρίζεται «κούφια»…
Πρόκειται για πρόταση του ηγέτη του κόμματος των Εργατικών Ντίτεριχ Σάμσον, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους νεοφιλελεύθερους, η οποία σε γενικές γραμμές προβλέπει να επιβιβάζονται οι πρόσφυγες ξανά σε πλοίο μόλις φθάνουν στα ελληνικά νησιά και να μεταφέρονται πίσω στις τουρκικές ακτές…
Ως αντάλλαγμα στην Τουρκία, η Ε.Ε. θα αποδεχθεί να «φιλοξενήσει» κάπου 250.000 πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία, οι οποίοι θα κατανέμονται σε εθελοντική βάση στα κράτη- μέλη.
Βασική προϋπόθεση, όμως, για την επαναπροώθηση των προσφύγων στις τουρκικές αρχές είναι να αναγνωριστεί επίσημα η Τουρκία ως «ασφαλής χώρα», σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΗΕ.
Και προς το παρόν τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών- μελών αρνείται να χαρακτηριστεί η Τουρκία «ασφαλής χώρα»…
Επίσης, η μη υποχρεωτική κατανομή 250.000 προσφύγων σε κράτη-μέλη θεωρείται μη ρεαλιστική. Εχει αποδειχθεί ότι εθελοντικά δεν γίνεται τίποτε στην Ε.Ε. για το προσφυγικό. Υπάρχει απροθυμία των κρατών-μελών…
Στο μεταξύ, ο Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης T. Φράνκεν , ο οποίος επικρίνεται σφόδρα από τα ΜΜΕ της χώρας του για το αίτημα που διαβίβασε στον Γιάννη Μουζάλα να κάνει η Ελλάδα απωθήσεις των προσφύγων στη θάλασσα (πιο… κομψά «ρίχτε τους στη θάλασσα»), προσπαθεί τώρα να τα μαζέψει.
Και επιχείρησε να διαψεύσει τον Γ. Μουζάλα, με δηλώσεις του στο βελγικό Πρακτορείο Belga ισχυριζόμενος ότι «Οι κατηγορίες του Έλληνα υπουργού είναι γκροτέσκες».
Ο Φράνκεν διέψευσε τις κατηγορίες περί απώθησης προσφύγων και στο BBC, προσθέτοντας ότι δεν είναι συνηθισμένο οι συμμετέχοντες σε άτυπα συμβούλια να «μαρτυρούν» τα μυστικά που συζητούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας