Πυκνώνουν οι πιέσεις προς την Ελλάδα στο προσφυγικό με μοχλό τη συμφωνία Σένγκεν.
Αυτή τη φορά, «προσωρινό αποκλεισμό» της Ελλάδας από τη Σένγκεν προτείνει και η Αυστρία, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η οποία υποστήριξε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ότι είναι «μύθος» ότι δεν μπορούν να φυλαχθούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Για να πάρει την απάντηση του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ότι το προσφυγικό λύνεται μόνο με αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των προσφύγων.
Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας είπε ότι αν η Αθήνα δεν προχωρήσει άμεσα στον έλεγχο των συνόρων της αντιμετωπίζοντας την εισροή των προσφύγων, τότε «θα πρέπει να το σκεφτούμε».
Συγκεκριμένα δήλωσε πως «αν η κυβέρνηση της Αθήνας δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., τότε θα πρέπει να μιλήσουμε ανοικτά για έναν προσωρινό αποκλεισμό της Ελλάδας από τον χώρο Σένγκεν», σύμφωνα με αποσπάσματα συνέντευξής της στην κυριακάτικη εφημερίδα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ υποστήριξε ότι «όταν ένα κράτος του χώρου Σένγκεν δεν εκπληρώνει για μεγάλο διάστημα τις υποχρεώσεις του και δεν δέχεται βοήθεια παρά μόνον απρόθυμα, τότε δεν απαγορεύεται να το σκεφτούμε».
Μάλιστα χαρακτήρισε «μύθο» την ιδέα ότι «τα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν είναι δυνατό να ελεγχθούν».
Επίσης, δήλωσε πως η υπομονή «πολλών Ευρωπαίων έφθασε στα όριά της» και ότι δεν χρειάζεται να μιλάμε άλλο, «τώρα πρέπει να δράσουμε. Πρόκειται για την προστασία της σταθερότητας, της τάξης και της ασφάλειας στην Ευρώπη».
Πάντως, όταν είχε ανοίξει ξανά θέμα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, τον περασμένο Δεκέμβριο, η λουξεμβουργιανή προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. είχε απορρίψει κάθε σχετικό σενάριο.
Ο Ζαν Άσελμπορν, υπουργός Μετανάστευσης της χώρας, είχε δηλώσει ότι «δεν είναι νομικά δυνατό να αποκλειστεί ένα κράτος από τη ζώνη Σένγκεν».
Κριστίν Λαγκάρντ
Εν τω μεταξύ, από το Νταβός της Ελβετίας, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωνε πως η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του χώρου Σένγκεν.
Η δήλωση της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προστίθεται σ' αυτές πολλών Ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι επισήμαναν αυτή την εβδομάδα στο Νταβός ότι η μαζική συρροή προσφύγων στην Ευρώπη θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι δυσκολεύονται να βρουν μια λύση, ωθώντας τις χώρες μέλη να ενεργούν ατομικά.
Σταϊνμάγερ: «Ψευδολύση» η αποπομπή της Ελλάδας
Πάντως, απάντηση στην υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ δίνει ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, υποστηρίζοντας ότι ο αποκλεισμός χωρών από τη ζώνη του Σένγκεν δεν θα περιορίσει τις προσφυγικές ροές.
Ουσιαστικά, αδειάζοντας τη συνάδελφό του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε μιλώντας σε εφημερίδες του ομίλου Funke-Mediengruppe πως «οι ψευδολύσεις, όπως ο αποκλεισμός χωρών από τη Ζώνη Σένγκεν, δεν προωθούν απολύτως τίποτα και, κυρίως, δεν περιορίζουν τις προσφυγικές ροές και διχάζουν την Ευρώπη».
«Δεν θα υπάρξει λύση στην κρίση των προσφύγων αν χαθεί η αλληλεγγύη», επισήμανε ο Σταϊνμάγερ.
«Πρέπει αντιθέτως να επικεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που ωθούν τους πρόσφυγες στη φυγή, για να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και να πετύχουμε μια δίκαιη κατανομή (των αιτούντων άσυλο) στους κόλπους της Ευρώπης», τόνισε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας