Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
51%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Για την οικονομική κρίση από όπου η Γηραιά Ήπειρος δεν έχει καταφέρει ακόμη να απεγκλωβιστεί, την προσφυγική κρίση και την κρίση αστάθειας μίλησε ο πρωθυπουργός | Laurent Gillieron/Keystone via AP

Τσίπρας σε Σόιμπλε: «Δεν μπορούμε να μένουμε στο σκοτάδι»

Διαφώνησαν Αλέξης Τσίπρας και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Εάν κάποιος ζητούσε από την Γερμανική Βουλή να αλλάξει την συμφωνία για την στήριξη της Ελλάδας υπό τον όρο της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα ήταν «σαν να μπαίνει σε δωμάτιο με δυναμίτες με ένα αναμμένο κερί», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι «δεν μπορούμε να μένουμε στο σκοτάδι διαρκώς. Να βγάλουμε τον δυναμίτη και να ανάψουμε κερί».

Τόνισε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαχειριστεί το πρόγραμμα μόνη της, αλλά αποδέχεται ότι άλλοι εταίροι επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Υπάρχει μια μακρά συζήτηση, έχουμε ακούσει διαφορετικές απόψεις. Κάποιοι εταίροι ζήτησαν την εμπλοκή του ΔΝΤ και συμφωνήσαμε προκειμένου να υπάρξει η συμφωνία. Τώρα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε.

Για άλλη μία φορά υπογράμμισε αυτό που έχει σημασία είναι οι διαφορές ανάμεσα στους πιστωτές της Αθήνας να μην καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που αργότερα σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ, επέμεινε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν άλλες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις.

Από την πλευρά του ο Σόιμπλε δεν έκανε συγκεκριμένα σχόλια για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, αλλά επανέλαβε ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι χώρες της Ε.Ε. να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.

«Πρέπει να βγάλουμε από την Ευρώπη τους δυναμίτες»

Μήνυμα ότι «για να λύσουμε τα προβλήματα της Ευρώπης χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη» έστειλε ο πρωθυπουργός με την καταληκτική τοποθέτησή του στο πάνελ.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να προχωρήσουμε γρήγορα και ομαλά στην υλοποίηση της συμφωνίας» ανέφερε ο ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει οι διαφωνίες και οι διαφορετικές αντιλήψεις που υπάρχουν πολλές φορές μεταξύ των τριών θεσμών να μην αποτελέσουν αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις.

«Δεν είναι ώρα για Grexit ή Brexit»

«Δεν είναι ώρα για διάφορα "exits", είτε για "Grexit", είτε για "Brexit", είτε για διχασμούς, είτε για τείχη, είτε για διαφοροποιήσεις», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, για να τονίσει:

«Είναι ώρα για περισσότερη Ευρώπη: Κοινοί κανόνες, εμβάθυνση της Δημοκρατίας, ενίσχυση της αλληλεγγύης, αυξημένος ευρωπαϊκός πρϋπολογισμός για να περιορίσουμε τις ανισότητες, τραπεζική ενοποίηση με ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι ώρα να γυρίσουμε στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης, που είναι η Δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή.

Laurent Gillieron/Keystone via AP

«Στην καρδιά των τριών κρίσεων η Ελλάδα»

Στην καρδιά των τριών παράλληλων κρίσεων είναι η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπου συμμετείχαν επίσης ο Μανουέλ Βάλς, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, ο Ρόμπιν Νίμπλετ, διευθυντής του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και η Έμα Μαρσεγκάλια, ειδική στις διεθνείς σχέσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τη χώρα από κομμάτι της κρίσης σε τμήμα της λύσης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε ότι «είναι καιρός, η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή»

«Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει χρειάζεται να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης συνολικά και να μπορέσει να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας και στις χώρες του βορρά», πρόσθεσε.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε το γεγονός ότι «μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, αντιστοίχως μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1%».

«Χρειάζεται λοιπόν να βάλουμε κοινούς κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της ευρωζώνης, στην καρδιά της Ευρώπης. Χρειάζεται να κάνουμε γενναία βήματα μπροστά, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, και περισσότερη κοινωνική συνοχή», είπε.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, επανέλαβε ότι είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά και μίλησε για την ανθρωπιστική και την πολιτική πλευρά του προβλήματος.

Υπογράμμισε δε πως είναι ντροπή να χάνουν τόσοι άνθρωποι τη ζωή τους στο Αιγαίο, ενώ επισήμανε ότι λύση είναι να συνεργαστούν όλα τα κράτη και η ΕΕ να σηκώσει το βάρος με τη συνεργασία όλων των μελών της.

«Να ξαναναχτίσουμε το κοινωνικό κράτος» 

Στην ανάγκη, μαζί με τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται να υπάρξουν πολιτικές που θα οικοδομούν ξανά το κοινωνικό κράτος που επλήγη τα τελευταία χρόνια από τη δημοσιονομική προσαρμογή, αναφέρθηκε επίσης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες να πετύχει μία πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. Όμως, αυτή η προσαρμογή ήταν δυστυχώς μονόπλευρη για κάποιες κοινωνικές κατηγορίες, για κάποιες κοινωνικές ομάδες που έχουν σηκώσει όλο το βάρος» σημείωσε.

Αυτή η προσαρμογή είχε ως αποτέλεσμα να μειώσουμε τα ελλείμματα, αλλά, ταυτόχρονα, να αποτελέσουμε περίπου 25%του ΑΕΠ, είχαμε μία τρομακτική αποανάπτυξη και ταυτόχρονα μία τρομακτική διόγκωση της ανεργίας, όπου από το 7% το 2008 που είχαμε περίπου ίδια ανεργία με τη Γερμανία, τώρα έχουμε πάει στο 25%, ενώ η Γερμανία έχει πάει στο 4,5%.

Η Ελλάδα χρειάζεται, λοιπόν, σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χρειάζεται όλοι να καταλάβουμε ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πρέπει να έχουμε και ανάπτυξη. Και για να έχουμε ανάπτυξη χρειάζονται ευρωπαϊκές επενδύσεις και ιδιωτικές επενδύσεις.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, κίνητρα για επενδύσεις και ταυτόχρονα, όμως, και πολιτικές που θα ξαναχτίζουν σιγά-σιγά και το κοινωνικό κράτος.

Συνάντηση με τον Τζακ Λιου

Tο σχέδιο μεταρρυθμίσεων και τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στον Τζακ Λιου στο περιθώριο του διεθνούς φόρουμ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ συζήτησαν τη σταθερή θέση των ΗΠΑ υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τσίπρας σε Σόιμπλε: «Δεν μπορούμε να μένουμε στο σκοτάδι»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας