Στα βήματα της Δανίας, και η Ελβετία θα ζητά στο εξής από τους πρόσφυγες που φτάνουν στα σύνορά της και θέλουν να ζητήσουν άσυλο να καταθέτουν, μετρητά και τιμαλφή, συνολικής αξίας άνω των 1.000 ελβετικών φράγκων (δηλαδή περίπου 914 ευρώ) - από αυτά που έχουν μαζί τους - για να καλυφθούν τα έξοδα διαμονής τους και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την επεξεργασία του αιτήματος ασύλου.
Βεβαίως όλα θα γίνονται σωστά και τυπικά: οι πρόσφυγες θα παίρνουν απόδειξη για το ποσό που θα παραδίδουν στις αρχές, μετέδωσε χθες το κανάλι SRF, δείχνοντας μια απόδειξη που έλαβε πρόσφυγας από τη Συρία, όταν υποχρεώθηκε να παραδώσει περισσότερα από τα μισά μετρητά που είχαν απομείνει στην οικογένειά του, η οποία είχε ήδη πληρώσει μεγάλα ποσά στους διακινητές προκειμένου να φτάσει στην «καρδιά» της Ευρώπης.
Στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα «10 vor 10» του καναλιού παρουσιάστηκε επίσης και το σχετικό έγγραφο για τους πρόσφυγες, το οποίο αναφέρει: «Εάν έχετε (μαζί σας) περιουσιακά στοιχεία αξίας μεγαλύτερης των 1.000 φράγκων, όταν φτάνετε σε κέντρο υποδοχής, θα πρέπει να τα παραδώσετε και να πάρετε απόδειξη».
Το SRF μετέδωσε ότι οι μεταναστευτικές αρχές της χώρας δικαιολόγησαν το μέτρο επικαλούμενες νόμο που υποχρεώνει τους πρόσφυγες να συνεισφέρουν, όπου είναι δυνατόν, στο κόστος της γραφειοκρατίας και της επιβίωσής τους όσο διαρκεί η επεξεργασία της αίτησής τους για χορήγηση ασύλου.
Εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας είπε στο κανάλι ότι «εάν κάποιος φύγει με τη θέλησή του μέσα σε επτά μήνες, τότε μπορεί να πάρει πίσω τα χρήματά του. Αλλιώς με αυτά τα χρήματα θα καλυφθεί το κόστος» που προκύπτει από την παραμονή τους.
Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμα και εάν εγκριθεί η αίτηση ασύλου και ο πρόσφυγας κερδίσει άδεια παραμονής και εργασίας στην Ελβετία, θα πρέπει να καταβάλει το 10% του μισθού του για τα επόμενα δέκα χρόνια, ή μέχρι να ξεπληρώσει το ποσό των 15.000 φράγκων που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει η μέχρι τότε παραμονή του στο κράτος.
Στην Δανία, εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση τροποποιεί τον σχετικό νομοσχέδιο που προκάλεσε κατακραυγή. Όχι ότι αλλάζει ρότα, αλλά θα επιτρέπει στους πρόσφυγες να κρατούν περισσότερο χαρτζιλίκι στην τσέπη τους, μειώνοντας το συνολικό ποσό τιμαλφών και μετρητών που θα υποχρεώνονται να παραδίδουν φτάνοντας στα σύνορα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας