Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
51%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
O Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ | AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Με τον Τσίπρα συγκρούστηκαν δύο δημοκρατίες

Οι ασφυκτικές πιέσεις των εταίρων στον Αλέξη Τσίπρα, που κατέληξαν στην επώδυνη για την Ελλάδα συμφωνία του Ιουλίου με τη μορφή του τρίτου Μνημονίου, δεν ασκήθηκαν προκειμένου να αποφευχθεί μια «αριστερή εναλλακτική» για την Ευρώπη, αλλά για να προστατευτεί το τρίπτυχο της ευρωπαϊκής στρατηγικής στην ευρωζώνη: προστασία του ευρώ, μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία.

Αυτό υποστηρίζει ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Soir», με αφορμή την ανακήρυξή του ως «προσωπικότητας της χρονιάς» στο Βέλγιο. Για τον Σαρλ Μισέλ αποτελεί φαντασίωση ο ισχυρισμός ότι οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης θέλησαν να πλήξουν την «αριστερή εναλλακτική». Απλώς θέλησαν να προστατεύσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική.

Ολα έγιναν λοιπόν στο όνομα της Ευρώπης. Αλλωστε ο Βέλγος πρωθυπουργός διαπιστώνει σημαντική εξέλιξη των πολιτικών θέσεων του Αλέξη Τσίπρα μέσα σε λίγους μήνες.

Η βελγική εφημερίδα έθεσε στον Σαρλ Μισέλ 12 ερωτήσεις, μία για κάθε μήνα του 2015. Φυσικά για τον μήνα Ιούλιο η ερώτηση αφορούσε την πλήρη αποδοχή από τον Αλέξη Τσίπρα των απαιτήσεων των εταίρων. Η απάντηση του Βέλγου πρωθυπουργού είναι ότι στόχος των Ευρωπαίων ηγετών δεν ήταν να χτυπηθεί η «αριστερή εναλλακτική».

«Επρεπε να συμφιλιώσουμε δύο όψεις της δημοκρατίας: Αφενός είχαμε την εθνική δημοκρατία, με τη νομιμοποίηση του Αλέξη Τσίπρα και του κόμματός του, του ΣΥΡΙΖΑ, του μεγάλου δηλαδή νικητή των εκλογών, και αφετέρου υπήρχε η ευρωπαϊκή στρατηγική για την προστασία του ευρώ, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την ενίσχυση των επενδύσεων, τη δημοσιονομική σοβαρότητα».

Και συνεχίζει: «Είναι αλήθεια ότι αυτές οι δύο “δημοκρατίες” συγκρούστηκαν, βρεθήκαμε κοντά στην καταστροφή, γιατί αν και η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, η ιδέα ότι μπορεί να βγει από τη ζώνη του ευρώ ήταν δυνητικά σοβαρή για τους επενδυτές στην Ευρώπη, να φύγουν δηλαδή από την ευρωζώνη που βρισκόταν σε κίνδυνο. Επρεπε ο Αλέξης Τσίπρας να δεχτεί να αναθεωρήσει ουσιαστικά τις θέσεις του, το οποίο και έγινε, συμφωνώντας να εφαρμόσει οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις…»

Για τον Σαρλ Μισέλ λοιπόν, ο οποίος φρόντισε να υπενθυμίσει ότι το Βέλγιο συμμετείχε με 7 δισ. ευρώ στη διάσωση της Ελλάδας και «έπρεπε να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να εξοφληθεί σε μια δεδομένη στιγμή», «το να θέλουμε να πλήξουμε μια “αριστερή εναλλακτική” αποτελεί φαντασίωση! Είχαμε μόνο μία ανησυχία: Να ισχυροποιήσουμε την ευρωζώνη, να αποφύγουμε η ανατροπή στην Ελλάδα να επιφέρει παντού μια οικονομική καταστροφή. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Οι σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα; «Από τον Ιούλιο και μετά ξαναβρεθήκαμε συχνά. Είναι πολύ ευχάριστος σε επίπεδο σχέσεων και σε λίγους μήνες εξελίχθηκε σημαντικά στις πολιτικές του θέσεις».

«Υπάρχει συναίνεση»

Σε ερώτηση αν υπάρχει μία και μόνο μία εφικτή πολιτική επιλογή στην Ευρώπη, ο Σαρλ Μισέλ απάντησε ότι διαπιστώνει από τις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μια μορφή συναίνεσης. Οτι «πρέπει από τώρα και στο εξής να εργαστούμε σε τρεις κύριες κατευθύνσεις: τόνωση των επενδύσεων, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική σοβαρότητα, που δεν έχει τίποτε να κάνει με τη λιτότητα, αλλά συνίσταται στο να μην πληρώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας τον λογαριασμό του δικού μας χρέους».

Ως προς την προσφυγική κρίση και τη στήριξη που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση από την Ευρώπη, ο Βέλγος πρωθυπουργός αρνείται ότι υπήρξε καθυστέρηση από τους Ευρωπαίους.

Απλώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε από την Ελλάδα να δεχτεί περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων και συνεπώς να δεχτεί την παρέμβαση της Κομισιόν, ιδίως στο πλαίσιο της Frontex, αλλά προσέκρουσε στην άρνηση της κυβέρνησης Τσίπρα στο όνομα της «εθνικής κυριαρχίας». Στη συνέχεια, αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ, «ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ επέσεισε την απειλή: Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τον χώρο Σένγκεν.

Και τότε ο Αλέξης Τσίπρας υποχώρησε, λέγοντας ναι στην κινητοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, ήτοι στον έλεγχο από την Ευρώπη των εξωτερικών συνόρων, που είναι απολύτως επιτακτικός τώρα από την άποψη της συλλογικής ασφάλειας. Αυτά είναι τα γεγονότα».

Ο Λουξεμβούργιος λοιπόν ακολούθησε τη συνταγή της Ανγκελα Μέρκελ, όπως την είχε εκμυστηρευτεί σε Ευρωπαίο ηγέτη: «Με τον Αλέξη Τσίπρα δεν διαπραγματεύεσαι: τον τρομοκρατείς και αμέσως υποχωρεί».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Με τον Τσίπρα συγκρούστηκαν δύο δημοκρατίες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας