Χθες (Δευτέρα) το μεσημέρι έφτασαν τα οριστικά αποτελέσματα των τοπικών εκλογών για την ανανέωση των περιφερειακών συμβουλίων της Εμίλια Ρομάνια -με πρωτεύουσα την Μπολόνια- και της Καλαβρίας στην Κάτω Ιταλία, ή και άλλοτε «Μεγάλη Ελλάδα». Και στις δύο περιπτώσεις ο υποψήφιος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος κατάφερε να υπερισχύσει άνετα των αντιπάλων: στην Εμίλια Ρομάνια o Στέφανο Μπονατσίνι εξελέγη με ποσοστό 49,05%, ενώ στην Καλαβρία ο Μάριο Ολιβέριο, υποψήφιος περιφερειάρχης των Δημοκρατικών και δυνάμεων της Αριστεράς, κατάφερε να συγκεντρώσει το 61,5% των ψήφων.
Ο Ματέο Ρέντσι πανηγύρισε για τη νίκη, υπενθυμίζοντας μέσω twitter ότι τους τελευταίους εννέα μήνες οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη διακυβέρνηση τεσσάρων περιφερειών στις οποίες, στο παρελθόν, είχε κερδίσει η Κεντροδεξιά.
Τεράστια αποχή
Ολοι οι πολιτικοί παρατηρητές, όμως, αναφέρθηκαν αμέσως σε ένα άλλο κύριας σημασίας στοιχείο: στην εντυπωσιακή αύξηση της αποχής. Στην περιφέρεια με πρωτεύουσα την Μπολόνια προσήλθε στις κάλπες μόλις το 37% των εχόντων δικαίωμα, ενώ σε εκείνη της Καλαβρίας το 44%.
Οι αιτίες είναι πολυάριθμες: από τη μία αφορούν την αλλαγή πορείας του Δημοκρατικού Κόμματος, υπό τη νέα καθοδήγηση του Ρέντσι. Μια παραδοσιακά αριστερή περιοχή, όπως είναι η Εμίλια Ρομάνια, με τις επιλογές και τις κινήσεις του νέου πρωθυπουργού νιώθει να χάνει τα ασφαλή σημεία αναφοράς της.
Ο Ρέντσι επιδιώκει πιο ελαστική εργασία, προτιμά να συναντά τους βιομήχανους παρά τους εργάτες και δεν έχει καμία σχέση με τη μεγάλη, ιταλική ευρωκομμουνιστική παράδοση. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, είναι λογικό πολλοί αριστεροί, οι οποίοι είχαν εμπιστευτεί το Δημοκρατικό Κόμμα, όχι μόνο να μην ανανεώνουν την εγγραφή τους, αλλά και να μη νιώθουν ούτε την ανάγκη ή την υποχρέωση να πάνε να ψηφίσουν.
Από την άλλη, υπάρχουν και τα αιωνίως επίκαιρα σκάνδαλα. Ο πρώην περιφερειάρχης της Εμίλια Ρομάνια, Βάσκο Εράνι, κεντροαριστερός, καταδικάστηκε από το εφετείο σε έναν χρόνο φυλάκισης, για χρηματοδότηση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ σε συνεταιρισμό που διηύθυνε ο αδελφός του. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε, τελικώς, να παραιτηθεί. Παράλληλα, ο πρώην επικεφαλής σύμβουλος της Κεντροαριστεράς στον Δήμο της Μπολόνια, Μάρκο Μονάρι, αναγκάστηκε να επιλέξει και αυτός την οδό της παραίτησης, διότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία δικαστικής έρευνας, φέρεται να πλήρωσε γεύματα και δείπνα δεκάδων χιλιάδων ευρώ, με χρήματα των φορολογουμένων, της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το τρίτο και τελευταίο «μήνυμα» των περιφερειακών αυτών εκλογών αφορά την Κεντροδεξιά και τη «βαθιά Δεξιά». Ο υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης, στην Εμίλια Ρομάνια, δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 29% των ψήφων.
Στη δε Καλαβρία, οι ψηφοφόροι που αποφάσισαν να στηρίξουν την υποψήφια περιφερειάρχη της Κεντροδεξιάς είναι μόλις το 23,3%.
Το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι περνά μεγάλη κρίση: ο πρώην καβαλιέρε έχει σχεδόν πάψει να ασκεί αντιπολίτευση, προσπαθεί να φιμώσει τους εσωκομματικούς «αντάρτες» και, συγχρόνως, ελπίζει να του δοθούν εγγυήσεις από την κυβέρνηση Ρέντσι για το πολιτικό και επιχειρηματικό του μέλλον.
Ακραίες θέσεις
Κι ενώ η Φόρτσα Ιτάλια συνεχίζει να αιμορραγεί, με ποσοστό ψήφων που δεν ξεπερνά το 8,3% στην ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια, η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, στην ίδια περιφέρεια, εξασφαλίζει το 19,4%. Κάτι που σημαίνει ότι ο πολιτικός χώρος ο οποίος δεν ταυτίζεται, πλέον, με τον κουρασμένο και υστερόβουλα απαθή Σίλβιο, στηρίζει πια σε μεγάλο βαθμό τις ακραίες θέσεις και προτάσεις που έχει η Λέγκα.
Ο γραμματέας της, Ματέο Σαλβίνι, ζητά να σταματήσουν οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις για τη διάσωση των μεταναστών, συνεργάζεται με τη Μαρίν Λεπέν, θέλει να ανασταλούν όλες οι χρηματοδοτήσεις για τη στήριξη των καταυλισμών των Ρομά, αλλά και των ίδιων των Ιταλών Αθίγγανων, των Σίντι. Η οικονομική κρίση και τα μικροπολιτικά συμφέροντα κινδυνεύουν να οδηγήσουν στα άκρα την κοινωνική σύγκρουση, σε μεγάλο μέρος της Ιταλίας, ταυτόχρονα με μια όλο και πιο επιθετική Δεξιά, και την Κεντροαριστερά να αποφεύγει, όλο και συχνότερα, τον κοινωνικό διάλογο. Είναι ώρα προφανώς, για έναν σοβαρό, ουσιαστικό προβληματισμό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας