Σε παράγοντα περιφερειακών εντάσεων με «άξονα» τη συριακή κρίση εξελίσσεται η Τουρκία, δοκιμάζοντας τις αντοχές των γεωπολιτικών συμμαχιών της και των σχέσεων γειτονίας.
Ετσι, ταυτόχρονα με το ανοιχτό μέτωπο με τη Ρωσία, το οποίο διευρύνθηκε περαιτέρω με το χθεσινό ναυτικό επεισόδιο στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου (βλ. σελ. 14-15), η κρίση βαθαίνει μεταξύ Αγκυρας και Βαγδάτης, μετά την προ εβδομάδας ανάπτυξη πρόσθετων τουρκικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ, έξω από τη Μοσούλη.
Η ιρανική κυβέρνηση έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας την Τουρκία για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ζητώντας την άμεση και άνευ όρων απόσυρση των στρατευμάτων.
Θέση που χθες στήριξε ανοιχτά και ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κάνοντας λόγο για «παράνομη εισβολή» των Τούρκων.
Ενδεικτικές της κλιμακούμενης διμερούς έντασης ήταν και οι μεγάλες διαδηλώσεις χιλιάδων Ιρακινών, κυρίως σιιτών, που έγιναν το Σάββατο σε Βαγδάτη και Βασόρα, με κεντρικό σύνθημα «Θάνατος στην Τουρκία, θάνατος στον Ερντογάν» και ανοιχτές απειλές ένοπλων σιιτικών πολιτοφυλακών για χρήση βίας κατά των στρατιωτών που ανέπτυξε η Αγκυρα στα ιρακινά εδάφη.
Η πάγια θέση της τουρκικής κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται για αποστολή ρουτίνας, στο πλαίσιο προγράμματος εκπαίδευσης αραβικών δυνάμεων και Κούρδων πεσμεργκά στη μάχη κατά του «Ισλαμικού κράτους».
Παρ’ όλα αυτά, τα ερωτήματα για την πραγματική σκοπιμότητα αυτής της κίνησης ενέτεινε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο Al Jazeera.
«Τι θα γίνει με τους σουνίτες; Τι θα συμβεί με την ασφάλειά τους;» διερωτήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, επικρίνοντας την ιρακινή κυβέρνηση, στην οποία πλειοψηφούν οι σιίτες. «Για μεγάλο χρονικό διάστημα, κυρίως λόγω της περιφερειακής διακυβέρνησης στο Βόρειο Ιράκ, οι άνθρωποι έχασαν τα δικαιώματά τους», ανέφερε, και αυτά «θα πρέπει να ανακτηθούν».
Στη Μόσχα ο Κέρι
Με όλους τους «παίκτες» -διεθνείς και ντόπιους- σε στάση αναμονής, κομβική στις εξελίξεις αναμένεται να είναι η αυριανή επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, στη Μόσχα, όπου θα έχει διαβουλεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και τον Ρώσο ομόλογό του, Λαβρόφ.
Η αμερικανορωσική συνάντηση γίνεται εν όψει της νέας διεθνούς διάσκεψης για το συριακό, που πιθανολογείται ότι θα διεξαχθεί την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.
Και αναμένεται να εξελιχθεί σε μια γενικότερη γεωπολιτική διευθέτηση μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, καθώς -μαζί με την πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης και τη μάχη κατά του «Ι.Κ.»- στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρεθούν επίσης η ουκρανική κρίση και οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Στο μεσοδιάστημα, η κατάσταση περιπλέκεται στο συριακό πεδίο. Σε μια σπάνια συνέντευξη, o ηγέτης της εξτρεμιστικής (franchise της Αλ Κάιντα) οργάνωσης Μέτωπο αλ Νούσρα, Αμπού Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, χαρακτήρισε «συνωμοσία» τη συμφωνία ένοπλων και πολιτικών ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης, στη σύνοδο του Ριάντ, για έναρξη διαπραγματεύσεων με το καθεστώς της Δαμασκού.
Και απέρριψε το ενδεχόμενο εκεχειρίας στη Συρία, παραλληλίζοντάς την με «παράδοση, που συμφέρει το καθεστώς και μόνον».
Προοπτική που το «Ι.Κ.» επιχειρεί ήδη να δυναμιτίσει, εξαπολύοντας το Σάββατο βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο όχημα στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους.
Εκρυθμη παραμένει πάντως η κατάσταση στην ίδια τη συριακή πρωτεύουσα και τα περίχωρά της.
Μόνο χθες, τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν -ανάμεσά τους δύο παιδιά- από αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα των συριακών δυνάμεων στην Ντούμα, προπύργιο των ανταρτών στα ανατολικά της Δαμασκού.
Είχε προηγηθεί μπαράζ επιθέσεων με όλμους από θέσεις ανταρτών εναντίον συνοικιών της Δαμασκού. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο SANA, τουλάχιστον 3 άμαχοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν, στην πλειονότητά τους μαθητές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας