Τρομοκρατική επίθεση ή άλλο ένα φονικό ξέσπασμα ένοπλης βίας στη χώρα όπου εκτιμάται ότι κυκλοφορούν κατά μέσο όρο 300 εκατομμύρια παράνομα ή νόμιμα όπλα;
Ολα τα σενάρια ανοιχτά άφηναν μέχρι χθες οι αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες, στρέφοντας τις έρευνές τους στο κίνητρο και στο ύποπτο παρελθόν του πάνοπλου ζεύγους, που αιματοκύλησε την Τετάρτη το κοινοτικό κέντρο για ανάπηρους του Σαν Μπερναντίνο στην Καλιφόρνια, εκτελώντας εν ψυχρώ 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 21.
Οι δύο δράστες, πακιστανικής καταγωγής, ο 28χρονος Σιέντ Ριζουάν Φαρούκ και η 27χρονη σύζυγός του Τασφίν Μαλίκ, σκοτώθηκαν μέσα στο όχημα με το οποίο διέφυγαν, έπειτα από ανθρωποκυνηγητό και ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία. Και οι δύο φέρονται να ήταν πιστοί μουσουλμάνοι και άγνωστοι στις αρχές.
Γόνος πακιστανικής οικογένειας με ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας, ο Φαρούκ είχε γεννηθεί στο Ιλινόις των ΗΠΑ, ενώ μεγάλωσε και σπούδασε στην Καλιφόρνια.
Εργαζόταν επί πέντε χρόνια ως υγειονομικός επιθεωρητής στην κομητεία και είχε δώσει το «παρών» στη γιορτή της υπηρεσίας του που γινόταν στο κέντρο, αλλά έφυγε ξαφνικά θυμωμένος μετά από κάποιου είδους λογομαχία με συναδέλφους του.
Απαντες έσπευσαν να κατατάξουν και αυτό το μακελειό στην ατέλειωτη λίστα περιστατικών ένοπλης βίας που μαστίζουν τις ΗΠΑ, και μάλιστα ως το πιο θανατηφόρο μετά το αιματοκύλισμα του σχολείου Σάντι Χουκ στο Κονέκτικατ με 26 νεκρούς -ανάμεσά τους 20 παιδιά- πριν από τρία χρόνια.
Ωστόσο τα ταξίδια του ζευγαριού στη Μέση Ανατολή, οι -φερόμενες κατά το FBI- επαφές του 28χρονου με εξτρεμιστές ισλαμιστές εντός κι εκτός αμερικανικών συνόρων – πόσο μάλλον το τεράστιο οπλοστάσιο και η πληθώρα αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, που βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας και στο σπίτι τους, καταδεικνύουν προμελέτη, περιπλέκοντας την υπόθεση, με τις αρχές να κλίνουν προς έναν πιθανό «συνδυασμό τρομοκρατίας και βίας σε επαγγελματικό χώρο».
«Προσπαθούμε να δούμε αν το κίνητρο υπήρξε προϊόν έμπνευσης ή εντολής από κάποια τρομοκρατική οργάνωση ή αν [ο Φαρούκ] ριζοσπαστικοποιήθηκε μόνος του» δήλωσε ανώνυμη πηγή των ομοσπονδιακών αρχών ασφαλείας στους Los Angeles Times. Για «συνδυασμένα κίνητρα» έκανε λόγο και ο Μπαράκ Ομπάμα, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας.
Ο νεαρός επέστρεψε με τη γυναίκα του στο κοινοτικό κέντρο, αφού πρώτα φόρεσαν και οι δύο μάσκες και στολές παραλλαγής γεμάτες πυρομαχικά.
Οπλισμένοι με ένα ημιαυτόματο όπλο AR-15 («νόμιμα» αντίγραφα των πολεμικών τουφεκιών M-16, με σφαίρες που μπορούν να διαπεράσουν αλεξίσφαιρο γιλέκο) κι ένα περίστροφο ο καθένας, άνοιξαν πυρ στην αίθουσα όπου βρίσκονταν κυρίως συνάδελφοί του, ρίχνοντας έως και 75 σφαίρες.
Η αστυνομία βρήκε στο σημείο έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό αποτελούμενο από τρεις σωλήνες κι ένα τηλεχειριστήριο, που προφανώς δεν λειτούργησε.
Εντόπισε επίσης πάνω από 1.600 σφαίρες στο όχημά τους, άλλες 3.000, καθώς και 12 αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στο σπίτι τους, μαζί με εκατοντάδες εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στην κατασκευή βομβών, αλλά και πληθώρα ηλεκτρονικών συσκευών που εξετάζονται τώρα ενδελεχώς. «Θα μπορούσαν να έχουν διαπράξει και άλλη επίθεση» δήλωσε ο Τζάροντ Μπουργκουάν, αρχηγός της αστυνομίας του Σαν Μπερναντίνο.
Οι αρχές εκτιμούν ότι το ζεύγος έδρασε μόνο και βάση σχεδίου, αφού είχαν φροντίσει να αφήσουν την 6μηνη κόρη τους στη μητέρα του 28χρονου το πρωί της Τετάρτης, επικαλούμενοι ραντεβού με γιατρό.
Η μοιραία γνωριμία
Ο Φαρούκ φέρεται να γνώρισε την 27χρονη Μαλίκ -φαρμακοποιό και κάτοχο πακιστανικού διαβατηρίου- όταν είχε ταξιδέψει το 2013 στη Σαουδική Αραβία για προσκύνημα στη Μέκκα.
Πιστεύεται ότι επισκέφτηκε τουλάχιστον μια φορά το Πακιστάν και μετέβη ξανά πέρσι στη Σαουδική Αραβία, απ’ όπου επέστρεψε τον Ιούλιο του 2014 φέρνοντας μαζί του στις ΗΠΑ την αρραβωνιαστικιά του, την οποία στη συνέχεια παντρεύτηκε.
Σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του, έκτοτε άφησε μούσι αλλά παρέμενε ένας ήσυχος άνθρωπος, που αυτοχαρακτηριζόταν «πιστός μουσουλμάνος», με ενδιαφέρον για τα θρησκευτικά βιβλία αλλά και τη σκοποβολή, κάνοντας τακτικά εξάσκηση.
Οπως μετέδιδε χθες το CNN, αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και της κυβέρνησης αφήνουν να διαρρεύσει ότι είχε «επαφές και διασυνδέσεις στο εξωτερικό» με άτομα που ερευνώνται για διεθνή τρομοκρατία, ενώ μέσω τηλεφώνου και social media είχε επαφές με τουλάχιστον έναν ύποπτο για τρομοκρατία στις ΗΠΑ.
Στα θύματα του ζευγαριού συγκαταλέγεται και ο 52χρονος Εβραίος και παθιασμένος φιλοϊσραηλινός Νικόλας Θαλασσινός, συνάδελφος του Φαρούκ, με τον οποίο φέρεται μάλιστα να είχε έντονη συζήτηση για το Ισλάμ δύο εβδομάδες πριν από την επίθεση.
Δεν έχει πάντως ξεκαθαριστεί αν τα δύο γεγονότα συνδέονται. Φίλη των δύο αντρών δήλωσε πως ο Θαλασσινός τής είχε πει ότι ο 28χρονος πίστευε πως ο μωαμεθανισμός είναι ειρηνική θρησκεία, την οποία όμως δεν καταλαβαίνουν οι Αμερικανοί.
«Ο σύζυγός μου καταφερόταν συχνά εναντίον του “Ισλαμικού κράτους” και όλων αυτών των ριζοσπαστικοποιημένων μουσουλμάνων. Νομίζω πως αν κάποιος στη δουλειά του έμοιαζε έτσι, θα έλεγε κάτι» δήλωσε χθες η χήρα του, Τζένιφερ, στους New York Times.
Παρά την οσμή τρομοκρατίας που αναδίδει το μακελειό στο Σαν Μπερναντίνο, οι αρχές στέκονται και σε άλλο ένα γεγονός.
Και τα τέσσερα όπλα με τα οποία το ζευγάρι έσπειρε τον θάνατο ήταν αγορασμένα νόμιμα, αν και η Καλιφόρνια είναι η Πολιτεία με την αυστηρότερη νομοθεσία για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ.
Σύσσωμος ο αμερικανικός και διεθνής Τύπος κάνει εκτενείς αναφορές στην επιδημία της ένοπλης βίας -ασχέτως κινήτρου- στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η επίθεση της Τετάρτης αποτελεί το 355ο μακελειό με περισσότερους από 4 νεκρούς φέτος, μέσα σε 336 μέρες από την αρχή του χρόνου.
Πάνω από ένα μακελειό τη μέρα δηλαδή, με απολογισμό 462 νεκρούς και 1.314 τραυματίες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας