«Είναι ο αρχηγός που αποφασίζει. Θα αποφασίσω όταν έρθει η ώρα». Αυτή την απάντηση έδωσε ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε συνέντευξή του χθες στο BBC, όταν ρωτήθηκε αν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία της Βουλής των Κοινοτήτων για το θέμα των αεροπορικών επιδρομών της RAF εναντίον τζιχαντιστών εντός συριακού εδάφους. Παράλληλα όμως, υπογράμμισε πως «θα υπάρξουν επιπλέον σχετικές συζητήσεις εντός του κόμματος» και όπως εμφαντικά σημείωσε «όλοι μαζί θα συζητήσουμε για το τι πρέπει να πράξουμε».
Αυτή του η δήλωση για πολλούς αναλυτές εδώ στη Βρετανία σημαίνει πως ίσως τελικά ο Κόρμπιν αφήσει τους βουλευτές του κόμματός του να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Κάτι το οποίο, όπως φαίνεται, επιθυμεί και η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και ο στενός συνεργάτης-προσωπική του επιλογή, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών, Τζον Μακ Ντόναλντ, δημοσίως έχει ταχθεί υπέρ της ελεύθερης ψήφου και κατά της κομματικής πειθαρχίας.
Οπως και να ‘χει όμως, το συγκεκριμένο θέμα έχει καταδείξει με περίτρανο τρόπο τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν εντός του Εργατικού Κόμματος.
Διαφορές που ξεκινούν κυρίως από τα «αντισυμβατικά» πιστεύω του Κόρμπιν.
Ο τελευταίος δείχνει να μη θέλει να «βάλει νερό στο κρασί του», καταπατώντας έτσι αξίες για τις οποίες αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι αν ο Κόρμπιν κρατήσει σκληρή στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα, «η κρίση που θα ξεσπάσει εντός του κόμματός του θα είναι πρωτοφανής στην ιστορία των Εργατικών», ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο ακόμη και για διάσπαση.
Ολα ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέπτυξε στη Βουλή των Κοινοτήτων τα επιχειρήματά του για την «αναγκαιότητα», όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, των αεροπορικών επιχειρήσεων της βρετανικής στρατιωτικής αεροπορίας εναντίον τζιχαντιστών που βρίσκονται στη Συρία.
Την ίδια μέρα ο Κόρμπιν έστειλε επιστολή στους βουλευτές του κόμματός του με την οποία ξεκαθάριζε ότι δεν πείστηκε από τα λεγόμενα του Βρετανού πρωθυπουργού και πως ο ίδιος θα καταψηφίσει μια ενδεχόμενη σχετική πρόταση.
Ο επικεφαλής των Εργατικών υποστηρίζει πως οι βομβαρδισμοί στη Συρία «δεν θα οδηγήσουν πουθενά» και ότι «δεν πρόκειται να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Αντιθέτως, όπως υποστηρίζει, μια τέτοια κίνηση «θα ριζοσπαστικοποιήσει ακόμη περισσότερους ανθρώπους». Η αλήθεια είναι βέβαια πως και ο Κόρμπιν συμφωνεί ότι ο κίνδυνος από τη διεθνή τρομοκρατία είναι πολύ μεγάλος.
Οπως όλα δείχνουν, το θέμα τελικά θα έρθει σε ψηφοφορία εντός της Βουλής των Κοινοτήτων στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι χθες, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, εδώ στο Λονδίνο, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, με τους διαδηλωτές να δηλώνουν κατά των βομβαρδισμών εντός της Συρίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας