Με την υπογραφή του Βλαντιμίρ Πούτιν νωπή στο σχετικό διάταγμα, η Ρωσία σφίγγει τον οικονομικό κλοιό γύρω από την Τουρκία, επιβάλλοντας σειρά οικονομικών κυρώσεων ως αντίποινα για την κατάρριψη του ρωσικού Σουχόι.
Συνοπτικά αφορούν κυρίως την τουριστική βιομηχανία (απαγόρευση πτήσεων τσάρτερ και περιορισμοί στις πωλήσεις τουριστικών πακέτων για Τουρκία), το εμπόριο (εμπάργκο εισαγωγών σε ορισμένα προϊόντα και περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας τουρκικών επιχειρήσεων στη Ρωσία), την απασχόληση εργατικού δυναμικού από την Τουρκία και την επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης εισόδου μεταξύ των δύο χωρών.
«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο Ερντογάν εκτόξευσε πύραυλο στην τουρκική οικονομία», σχολίασε σκωπτικά ο Ρώσος βουλευτής Αλεξέι Πούσκοφ, κάνοντας λόγο για καίριο πλήγμα στον προϋπολογισμό της Τουρκίας.
Παρ’ όλα αυτά, τα ρωσικά αντίμετρα (οι λεπτομέρειες των οποίων μένει να αποσαφηνιστούν) δεν συμπεριλαμβάνουν προς το παρόν (;) τους καίριους τομείς της ενέργειας και των επενδύσεων.
Στο σύνολό τους θα τεθούν σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου, αφήνοντας έτσι κάποια περιθώρια άμβλυνσης της διμερούς έντασης -αν και αυτά θεωρείται μάλλον δύσκολο να διερευνηθούν σε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση σήμερα μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Ερντογάν, όπως έχει ζητήσει επίσημα η Αγκυρα, στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Παρίσι.
«Βαθιά λύπη»
Προλειαίνοντας πάντως το έδαφος, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε μέσα στο Σαββατοκύριακο να... εξευμενίσει το Κρεμλίνο. Προχθές εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του για την κατάρριψη του Σουχόι, αποφεύγοντας ωστόσο να ζητήσει ανοιχτά συγγνώμη, όπως η Μόσχα αξιώνει.
Και χθες, πέντε ημέρες μετά το θερμό επεισόδιο, η Αγκυρα ανέκτησε -κατόπιν «ιδίας πρωτοβουλίας» όπως ανακοίνωσε- τη βεβηλωμένη σορό του πιλότου του Σουχόι, Ολεγκ Πεσκόφ, από τους «αδελφούς» Τουρκμένους της βόρειας Συρίας.
Κι έπειτα από σύντομη χριστιανική τελετή στη νότια επαρχία Χατάι -ανέφερε- τη μετέφερε στην Αγκυρα και την παρέδωσε σε Ρώσους διπλωμάτες.
Η Μόσχα διαμηνύει ότι ακόμη αναμένει επαρκείς εξηγήσεις για το θερμό επεισόδιο, καταγγέλλοντας «προσχεδιασμένη πρόκληση» (μάλιστα ο επικεφαλής των Αεροπορικών και Διαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας, Βίκτορ Μποντάρεφ, κατήγγειλε ότι η μοναδική παραβίαση που έγινε στο θερμό επεισόδιο της 24ης Νοεμβρίου ήταν του συριακού εναέριου χώρου από τα τουρκικά F-16, για 40 δευτερόλεπτα και σε βάθος 2 χλμ.).
Εξάλλου παρά τα καρφιά του Πούτιν για πιθανή συνέργεια των Αμερικανών στην κατάρριψη του Σουχόι, το Πεντάγωνο τηρεί επίσημα σιγήν ασυρμάτου, αφήνοντας σε διαρροές τα περαιτέρω.
Μιλώντας λοιπόν ανωνύμως στο πρακτορείο Reuters, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η Ρωσία ουδέποτε έδωσε στις ΗΠΑ το σχέδιο πτήσης του Σουχόι, στο πλαίσιο σχετικού πρωτοκόλλου αεροπορικής ασφάλειας που υπεγράφη μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων τον Οκτώβριο.
Μια αντίστοιχη πάντως συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ επικαλέστηκε χθες ο Ισραηλινός υπ. Αμυνας, Μοσέ Γιααλόν, για να καταδείξει πόσο εύκολα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί το θερμό επεισόδιο της περασμένης Τρίτης.
«Προφανώς από λάθος του πιλότου που πετούσε κοντά στο Γκολάν», αποκάλυψε, «ρωσικό αεροσκάφος εισήλθε από τη Συρία στον εναέριο χώρο μας σε βάθος 1,6 χλμ. Ομως αμέσως όλα ρυθμίστηκαν και το ρωσικό αεροπλάνο επέστρεψε προς Συρία».
Χθες, εν τω μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (που εδρεύει στο Λονδίνο) «φωτογράφισε» τη Ρωσία ως υπεύθυνη για το μακελειό με τουλάχιστον 18 αμάχους νεκρούς και 40 τραυματίες από αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην Αρίχα της βορειοδυτικής Συρίας.
Πρόκειται για πόλη στην επαρχία Ιντλίμπ, η οποία έχει περάσει από τον περασμένο Μάιο στον έλεγχο του «Στρατού των Κατακτητών»: ενός συνασπισμού εξτρεμιστών της (συριακό franchice της Αλ Κάιντα) Αλ Νούσρα και άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων, που σύμφωνα με τον βρετανικό «Independent» χρηματοδοτείται αδρά από τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.
Καταγγελία Ασαντ
Σύμφωνα με συριακά ΜΜΕ, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ κατήγγειλε σε χθεσινή συνάντηση με υψηλόβαθμο Ιρανό αξιωματούχο ότι «εχθρικά κράτη» -τα οποία δεν κατονόμασε- αυξάνουν τις τελευταίες ημέρες τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, προκειμένου να ανακόψουν τη μεγάλη αντεπίθεση του κυβερνητικού στρατού για την ανακατάληψη εδαφών.
Προώθηση, την οποία ο Ασαντ απέδωσε ανοιχτά στη στήριξη που λαμβάνει από το Ιράν και τη Ρωσία -την ώρα που η Μόσχα αφήνει ασχολίαστο προχθεσινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» ότι στα μέτωπα του συριακού εμφυλίου μάχονται ήδη ρωσικές χερσαίες δυνάμεις, με μέχρι στιγμής απώλειες δύο στρατιώτες...
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο αρχηγός των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Φόλκερ Βίκερ, προανήγγειλε με συνέντευξη στην κυριακάτικη «Bild» την ανάπτυξη «1.200 στρατιωτικών για τη λειτουργία αεροσκαφών και πλοίων» στις επιχειρήσεις εναντίον του «Ισλαμικού κράτους» στη Συρία.
Ηδη, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης από τη Γαλλία του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το Βερολίνο έχει ανακοινώσει την αποστολή μίας φρεγάτας, ιπτάμενων τάνκερ ανεφοδιασμού, καθώς και αεροσκαφών Tornado, τα οποία θα σταθμεύσουν πιθανότατα στην τουρκική βάση Ιντσιρλίκ και στο Αμμάν της Ιορδανίας και θα συμμετέχουν κατ’ αρχάς σε αναγνωριστικές πτήσεις στη Συρία.
Εφόσον οι υπολογισμοί του στρατηγού Βίκερ επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταπολεμικά στρατιωτική αποστολή της Γερμανίας εκτός συνόρων.
Τον τελευταίο λόγο έχει η Μπούντεσταγκ (Ομοσπονδιακή Βουλή), όπου αναμένεται να αρχίσει η σχετική συζήτηση εντός της εβδομάδας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας