Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.8° 14.5°
2 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.2° 14.2°
1 BF
82%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 15.0°
2 BF
84%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.6°
3 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.8°
0 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
88%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
80%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
0 BF
55%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
1 BF
73%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 12.8°
0 BF
94%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
«Είναι αδύνατον η τουρκική Πολεμική Αεροπορία να μην αναγνώρισε το αεροσκάφος μας» τόνισε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διατυπώνοντας σειρά ερωτημάτων για το θερμό επεισόδιο και τον ρόλο των Αμερικανών | AP PHOTO/ ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

«Είναι αδύνατον να μην αναγνώρισαν οι Τούρκοι το αεροσκάφος μας»

Επειτα από δύο 24ωρα βρυχηθμών, η ρωσική «αρκούδα» έβγαλε από χθες τα νύχια. Καθώς λοιπόν ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν υποδεχόταν στο Κρεμλίνο τον Γάλλο ομόλογό του Ολάντ -δηλώνοντας από κοινού έτοιμοι για ευρύ και ισχυρό συνασπισμό στη μάχη κατά του «Ισλαμικού κράτους», αλλά και για συνεργασία στην πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης-, η Μόσχα κήρυττε οικονομικό πόλεμο στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση έγινε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ έδωσε εντολή για την ετοιμασία εντός 2 ημερών σειράς οικονομικών μέτρων σε αντίποινα για την «επιθετική ενέργεια» της Αγκυρας να καταρρίψει το ρωσικό Σουχόι στην τουρκο-συριακή μεθόριο, την περασμένη Τρίτη.

Τα μέτρα, διευκρίνισε ο Μεντβέντεφ, θα αφορούν ευρύ φάσμα. Πρώτα και κύρια τις επενδύσεις: Χθες, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Αλεξέι Ουλιουκάγεφ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «παγώματος» ή ακόμη και ακύρωσης των διμερών συμφωνιών για τον περιώνυμο αγωγό Turkish Stream και για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακουγιού, στη Μερσίνη.

Θα αφορούν επίσης το εμπόριο (το ρωσικό υπ. Γεωργίας έχει εντείνει από χθες τους ελέγχους σε γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία, επικαλούμενη παραβιάσεις των υγειονομικών κανόνων), τον τουρισμό (επικαλούμενο «τρομοκρατικούς κινδύνους» το ρωσικό ΥΠΕΞ απηύθυνε από χθες σύσταση σε όλους τους Ρώσους πολίτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία να την εγκαταλείψουν), τις μετακινήσεις πολιτικών αεροσκαφών της Τουρκίας στον ρωσικό εναέριο χώρο και τουρκικών πλοίων σε ρωσικά χωρικά ύδατα, την απασχόληση εργατικού δυναμικού από την Τουρκία, ακόμη και τον πολιτισμό.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να κλείσουν «όλα τα κανάλια συνεργασίας με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις».

Εβγαλε μάλιστα από την... πρίζα και το «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας «που άνοιξε για την αποφυγή αεροπορικών ατυχημάτων κατά τη διάρκεια της καταστροφής των υποδομών τρομοκρατών στη Συρία», όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπ. Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Ομως το ηχηρότερο ίσως «χαστούκι» στην Αγκυρα έδωσε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ.

Λάβρος Πούτιν

Απαντώντας σε μία προς μία στις νέες αιτιάσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν -ένα σερί χθεσινών δηλώσεων, από το ότι είναι η Ρωσία που θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την παραβίαση του εναέριου χώρου κι όχι η Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού Σουχόι, ότι αυτοί που αγοράζουν πετρέλαιο από το «Ι.Κ.» είναι ο Σύρος πρόεδρος Ασαντ και οι υποστηρικτές του, ότι όσοι κατηγορούν την Τουρκία για συνέργεια με τον «Ι.Κ.» θα πρέπει να το αποδείξουν, μέχρι και ότι ο Πούτιν δεν του απαντάει στο τηλέφωνο- ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε νέτα σκέτα την Τουρκία για «πράξη προδοσίας» και μάλιστα «από μία χώρα, την οποία η Ρωσία θεωρούσε φίλη».

«Είναι αδύνατον η τουρκική Πολεμική Αεροπορία να μην αναγνώρισε το αεροσκάφος μας» τόνισε, διατυπώνοντας σειρά ερωτημάτων για το θερμό επεισόδιο και τον ρόλο των Αμερικανών, υπογραμμίζοντας αφενός ότι ήταν εκ των προτέρων ενήμεροι για το σχέδιο πτήσης του Σουχόι.

«Γιατί δώσαμε τις πληροφορίες στους Αμερικανούς;» έθεσε αινιγματικά το ερώτημα ο Πούτιν, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ ηγούνται του συνασπισμού κατά του «Ι.Κ.» και είναι σύμμαχοι των Τούρκων. «Είτε δεν ήλεγχαν τι έκαναν οι σύμμαχοί τους», επισήμανε, «είτε αφήνουν αυτές τις πληροφορίες να διαρρεύσουν σε ολόκληρο τον κόσμο»...

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τόνισε, η Μόσχα «είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ», επισημαίνοντας ότι η ρωσική θεώρηση είναι «η δημιουργία ευρείας αντιτρομοκρατικής συμμαχίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», προκειμένου να μην υπάρχουν ομόκεντροι συνασπισμοί στη μάχη κατά του «Ι.Κ.».

Το σίγουρο είναι, προσέθεσε, ότι όσον αφορά την Αγκυρα, «το επίπεδο συνεργασίας και φιλίας καταστράφηκε».

Σηκώνοντας παράλληλα το «γάντι» που του πέταξε ο Ερντογάν για τα περί συνέργειας της Αγκυρας με το «Ι.Κ.», μεταξύ άλλων και στο λαθρεμπόριο πετρελαίου, ο Πούτιν δήλωσε ότι έχει ήδη παρουσιάσει στην πρόσφατη σύνοδο του G20 φωτογραφικά ντοκουμέντα από αερολήψεις με βυτιοφόρα του «Ι.Κ.» να μπαινοβγαίνουν «μέτρα-νύχτα στην Τουρκία».

«Οσοι εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα της τρομοκρατίας και εμπλέκονται σε εγκληματικές δουλειές με το “Ισλαμικό κράτος” παίζουν με τη φωτιά» προειδοποίησε, συμπληρώνοντας ότι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η τουρκική ηγεσία δεν έχει γνώση επ' αυτού.

Οπως και να έχει, τόνισε, θα πρέπει άμεσα να το σταματήσει, δεδομένου ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ.

Στενότερη συνεργασία

Οσον αφορά τη διεθνή συνεργασία κατά του «Ι.Κ.», Ολάντ και Πούτιν συμφώνησαν σε στενότερη συνεργασία, βελτιστοποίηση στην ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών προς αποφυγήν νέων θερμών επεισοδίων, συντονισμό των επιχειρήσεων -με έμφαση και σε πλήγματα κατά των οικονομικών συμφερόντων του «Ι.Κ.», ιδίως στο λαθρεμπόριο πετρελαίου- καθώς και αποφυγή πληγμάτων κατά δυνάμεων που αποδεδειγμένα μάχονται κατά των τζιχαντιστών.

Κι εξ αυτών, τόνισε ο Πούτιν, οι μοναδικές αξιόπιστες και αξιόμαχες δυνάμεις επί του συριακού εδάφους -απαραίτητες για την εξόντωση του «I.K.»- είναι προς το παρόν μόνον ο «φυσικός σύμμαχος» στρατός του καθεστώτος Ασαντ, αφήνοντας ωστόσο την «πόρτα» ανοιχτή και για άλλες ένοπλες ομάδες στη Συρία.

Το μέλλον του Σύρου προέδρου έδειξε πάντως να παραμένει σημείο διαφωνίας. Κατά τον Πούτιν, αυτό μπορεί να το αποφασίσει μόνον ο συριακός λαός (κάτι που παρεμπιπτόντως ανέφερε σε έτερη δήλωση για τον τουρκικό λαό και για τον Ταγίπ Εργοντάν). Ενώ ο Ολάντ τόνισε ότι θα τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί για το χρονοδιάγραμμα της πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στις επιμέρους συζητήσεις τους για το ουκρανικό και τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, τονίζοντας αμφότεροι ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η ειρηνευτική συμφωνία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Είναι αδύνατον να μην αναγνώρισαν οι Τούρκοι το αεροσκάφος μας»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας