Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.8° 13.4°
1 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.7° 14.8°
1 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
91%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
100%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 13.9°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
54%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.5°
1 BF
81%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
0 BF
81%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Κλείνει ο βαλκανικός διάδρομος για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες καθώς ΠΓΔΜ, Σερβία, Κροατία και Σλοβενία αποκλείουν όσους δεν προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν | AP PHOTO/ BORIS GRDANOSKI

Εγκλωβισμένοι στα σύνορα

Ενα ιδιότυπο «φίλτρο» για την αυθαίρετη διαλογή προσφύγων πολέμου και οικονομικών μεταναστών με βάση την εθνικότητά τους εφαρμόζουν από χθες τέσσερα κράτη κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου διέλευσης μέσω Ελλάδας προς τη βόρεια Ευρώπη, αφήνοντας ξανά εγκλωβισμένους χιλιάδες ανθρώπους στα κατά τόπους μεθοριακά περάσματα.

Η μία μετά την άλλη, ΠΓΔΜ, Σερβία, Κροατία και Σλοβενία αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους σε όσους βαφτίζουν συλλήβδην «οικονομικούς μετανάστες» –όσους δηλαδή δεν προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν– επαναπροωθώντας στο προηγούμενο κράτος-τράνζιτ Αφρικανούς και Ασιάτες, που κρίνουν ότι «δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», επειδή προέρχονται από μη εμπόλεμες χώρες και άρα αναζητούν μόνο μέσα βιοπορισμού.

Το φαινόμενο ντόμινο –με απρόβλεπτες συνέπειες και για τη χώρα μας– ξεκίνησε από τη Σλοβενία, η οποία αποφάσισε αιφνιδίως χθες να επιστρέψει 168 Μαροκινούς στην Κροατία, με το αιτιολογικό πως έχει περιορισμένες δυνατότητες υποδοχής μόνο για όσους έχουν «αληθινή ανάγκη».

Θορυβημένη η Κροατία αρνήθηκε να τους δεχτεί, ενημερώνοντας Σερβία και ΠΓΔΜ ότι εφεξής θα δέχεται να περνούν στο έδαφός της μόνο Σύροι, Ιρακινοί, Αφγανοί και Παλαιστίνιοι.

Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις ήταν άμεσες, με το Βελιγράδι και τα Σκόπια να αποφασίζουν με τη σειρά τους πως επιτρέπουν μόνο σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς να εισέρχονται στις επικράτειές τους.

Ηδη η Σερβία επαναπροώθησε στα σύνορα με την ΠΓΔΜ άλλους 200 μετανάστες, στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος, με αποτέλεσμα να «παραμένουν παγιδευμένοι στην ουδέτερη ζώνη» μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

AP PHOTO/ BORIS GRDANOSKI

Κάθε αίτημα ασύλου πρέπει να εξετάζεται χωριστά με τη δέουσα προσοχή ασχέτως εθνικότητας, επισημαίνει ο οργανισμός, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς πως τα τέσσερα κράτη υπαναχωρούν από τις διεθνείς τους δεσμεύσεις με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης.

Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την πρόκληση μεγάλου συνωστισμού στα κατά τόπους σύνορα και στην Ελλάδα.

ΠΓΔΜ και Σλοβενία είναι έτοιμες να στήσουν τους δικούς τους φράχτες, έχοντας ήδη ζητήσει και τη συνδρομή του στρατού στις μεθορίους τους, επισήμως για λόγους ομαλοποίησης της εισροής ανθρώπων.

Η Σλοβενία, «η βορειότερη χώρα από τις τέσσερις», διευκρίνισε ότι δεν έχει λάβει καμία οριστική απόφαση, σκοπεύει όμως να συζητήσει με τους Βαλκάνιους γείτονές της τρόπους περιορισμού των αφίξεων «οικονομικών μεταναστών». Υποσχέθηκε, πάντως, να συνεχίσει να επιτρέπει τη διέλευση στους πρόσφυγες από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, όσο εξακολουθούν να τους δέχονται η Αυστρία και η Γερμανία.

Στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και της προσφυγικής κρίσης, οι καγκελάριοι των δύο χωρών, Ανγκελα Μέρκελ και Βέρνερ Φάιμαν, συναντήθηκαν χθες στο Βερολίνο, επαναβεβαιώνοντας την έμφαση που πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. για λόγους ασφαλείας, αλλά και στην τάχιστη ολοκλήρωση των περίφημων hot spots, των κέντρων καταγραφής δηλαδή σε Ελλάδα και Ιταλία, για να αρχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά τόσο το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων εντός Ε.Ε. όσο και το σχέδιο μαζικών απελάσεων όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

«Θέλουμε να πετύχουμε μια μόνιμη δίκαιη κατανομή [προσφύγων] στην Ευρώπη. Για να το εφαρμόσουμε αυτό στην πράξη, θέλουμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε από κοινού ιδιαίτερα την Ελλάδα. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη Frontex», τόνισε η Μέρκελ.

Η επιτάχυνση

Από την πλευρά του ο Φάιμαν ζήτησε «επιτάχυνση και στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Εξωτερικά σύνορα 14.000 χλμ. ακτογραμμής μπορούν να προστατευτούν με την Τουρκία διαφορετικά από ό,τι μόνο με τη Frontex και την Ελλάδα.

Αυτό και μόνο οδηγεί στην αναγκαιότητα μιας συνεργασίας και δεν έχει νόημα να φωνάζουμε στην Ελλάδα να τα λύσει όλα μόνη της. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να τη στηρίξουμε».

Σύμφωνα πάντως με το Reuters, που επικαλείται προσχέδιο συμπερασμάτων του σημερινού έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών των 28 στις Βρυξέλλες, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Γαλλίας, αναμένεται να συμφωνηθεί η ένταση ελέγχων στα πιο «εκτεθειμένα» εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. «μέσω της ανάπτυξης συνοριακών ομάδων ταχείας επέμβασης και αξιωματικών της αστυνομίας», με την απονομή επιπλέον αρμοδιοτήτων στη Frontex για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό θα αναβαθμιστούν και οι ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ κρατών-μελών, καθώς και οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι διαβατηρίων με βιομετρικά δεδομένα.

Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί η αντιμετώπιση του κινδύνου που εγκυμονεί η επιστροφή Ευρωπαίων τζιχαντιστών από τη Συρία και το Ιράκ στις πατρίδες τους και η επίσπευση της θέσπισης κοινοτικών πλέον κανόνων για την αντιμετώπισή τους.

Θα συζητηθούν επίσης μέτρα περιορισμού της παράνομης χρηματοδότησης τρομοκρατικών δικτύων μέσω ανώνυμων διαδικτυακών συναλλαγών αλλά και η επιβολή αυστηρότερων κανονισμών για τα πυροβόλα όπλα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εγκλωβισμένοι στα σύνορα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας