Αναπόφευκτος μοιάζει πλέον ο «μίνι ψυχρός πόλεμος» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης με αφορμή την Ουκρανία, καθώς οι ξένοι «χορηγοί» του καθεστώτος του Κιέβου τραβούν όλο και περισσότερο το σκοινί, ενώ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν –έχοντας υποστεί το περασμένο Σαββατοκύριακο το ασφυκτικό «πρέσινγκ» των ομολόγων του στο G20 της Αυστραλίας– δεν δείχνει διατεθειμένος να εγκαταλείψει στην τύχη τους τα εκατομμύρια των εξεγερμένων Ρωσ(οφων)ων του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ούτε φυσικά την ήδη προσαρτημένη Κριμαία.
Η Γερμανία, πάντως, παρά τους λεονταρισμούς, συνεχίζει να έχει δεύτερες σκέψεις για το ουκρανικό: κατά την επίσκεψή της στην Πολωνία, σε μια από τις πιο αντιρωσικές χώρες της Ευρώπης, μετά το «παγωμένο» G20, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε με νόημα ότι η «ασφάλεια της Ευρώπης δεν μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς τη Ρωσία». Επέκρινε βέβαια την πολιτική του «νόμου του ισχυρού» που όπως είπε εφαρμόζει η Ρωσία στην Ουκρανία, αλλά «μαζεύτηκε» όσον αφορά την επιβολή νέων κυρώσεων από την Ε.Ε., λέγοντας πως «δεν αποτελούν αυτοσκοπό».
Το σημαντικότερο όμως είναι πως έστειλε αμέσως στη Μόσχα για διαβουλεύσεις τον υπουργό Εξωτερικών, Χανς Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος απέφυγε προσεκτικά οποιαδήποτε ψυχροπολεμική δήλωση. Ο χειμώνας άλλωστε έχει μπει για τα καλά στην Ευρώπη και η πιθανότητα «ενεργειακών αντιμέτρων» από το Κρεμλίνο τρομοκρατεί τους Γερμανούς κυβερνώντες και βιομηχάνους, αλλά και πολλές από τις εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Αναθεώρηση Συντάγματος
Στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση «σπρώχνει» την Ουκρανία, αλλά και την υφήλιο, η Αμερική. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφτηκε χτες για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες το Κίεβο, κουβαλώντας μαζί του νέες υποσχέσεις για στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και τροφοδοτώντας παντοιοτρόπως τα φιλοπόλεμα αισθήματα των Ουκρανών κυβερνώντων – την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν χίλιοι άνθρωποι, μάχιμοι και άμαχοι, έχουν σκοτωθεί μετά την υπογραφή της διάτρητης εκεχειρίας, στις 5 Σεπτεμβρίου! Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι λίγο πριν φτάσει στο Κίεβο ο Μπάιντεν, τα φιλοδυτικά, εθνικιστικά στην πλειονότητά τους κόμματα, που κέρδισαν τις βουλευτικές «εκλογές» βίας και νοθείας της 26ης Οκτωβρίου, ανακοίνωσαν τη συγκρότηση μιας συμμαχίας με σκοπό την αναθεώρηση του Συντάγματος σε βάρος των μειονοτήτων.
Ο Πούτιν, πάντως, δείχνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί τους Ρωσ(οφων)ους με όλα τα μέσα, εκτός από μια ολομέτωπη εισβολή. Σε δηλώσεις του ενώπιον οπαδών του κόμματός του, μετά την επιστροφή του στη Ρωσία, ο «τσάρος», μάλιστα, «άλλαξε επίπεδο» στη ρητορική του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εκείνοι [οι Αμερικανοί] δεν θέλουν να μας ταπεινώσουν, θέλουν να μας καθυποτάξουν, να επιλύσουν τα προβλήματά τους σε βάρος μας... Κανείς δεν κατάφερε να το πετύχει αυτό στην ιστορία της Ρωσίας, και κανείς δεν θα το καταφέρει»! Και συμπλήρωσε ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη προσπαθούν «να προστατεύσουν εθνικά συμφέροντα άλλων», σε βάρος των συμφερόντων της Ευρώπης, αλλά και των λαών τους.
Βαρυσήμαντη ήταν όμως και η συνέντευξη του Πούτιν στο γερμανικό κανάλι ARD, όπου δήλωσε ευθαρσώς ότι η Δύση προκαλεί τη Ρωσία σε νέο Ψυχρό Πόλεμο, όχι μόνο με τη στήριξή της στο καθεστώς του Κιέβου, αλλά και με τους δύο γύρους διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, που είναι «παράγοντες οι οποίοι άλλαξαν το γεωπολιτικό παιχνίδι»... «Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρατιωτικές βάσεις διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών κοντά στα σύνορά μας, και ο αριθμός τους αυξάνεται», δήλωσε ο Πούτιν. «Επιπλέον, μόλις πρόσφατα αποφασίστηκε να αναπτύξει δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, και πάλι κοντά στα σύνορά μας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας