Σύνοδοι επί συνόδων, καβγάδες επί καβγάδων, σχέδια επί σχεδίων που συναποφασίζονται αλλά δεν υλοποιούνται, μεγαλοστομίες περί «ανθρωπιστικού καθήκοντος» και «ανοιχτών συνόρων» για τους πρόσφυγες που καταλήγουν σε νέους μεθοριακούς... φράχτες και αναγωγή της θωράκισης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. σε ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της, σε συνδυασμό με το όλο και πιο δύσκολο παζάρι με την Τουρκία.
Κι όσο η Ευρώπη εξακολουθεί να κυνηγάει την ουρά της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τα κύματα των ξενιτεμένων φουντώνουν, ενώ οι χώρες πρώτης υποδοχής και διέλευσης αδυνατούν να σηκώσουν μόνες τους το βάρος της διαχείρισης τόσο μεγάλων και ευάλωτων πληθυσμών.
Περίπου 1,2 εκατ. «παράτυπες» εισόδους στην Ε.Ε. καταγράφει η Frontex το πρώτο δεκάμηνο του 2015 - αριθμός 4πλάσιος από τον αντίστοιχο του 2014, με την υποσημείωση ότι το πραγματικό νούμερο των νεοαφιχθέντων είναι μικρότερο, καθώς γίνεται συχνά διπλή καταμέτρηση όταν οι άνθρωποι αυτοί, ακολουθώντας τον λεγόμενο «διάδρομο των δυτικών Βαλκανίων», φεύγουν από την Ελλάδα και ξαναμπαίνουν σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Το ίδιο χρονικό διάστημα τα ελληνικά νησιά έχουν δεχτεί πάνω από 540.000 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα πάντα με τη Frontex – αριθμός 13 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο περσινό.
Στην πλειονότητά τους είναι Σύροι, αν και έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι Αφγανοί.
Παρά τις επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες, μόνο τον Οκτώβρη πέρασαν από την Τουρκία στη χώρα μας περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι, όταν πέρσι τον ίδιο μήνα είχαν φτάσει λιγότεροι από 8.500.
Αντίθετα φέτος έχουν μειωθεί πολύ οι αφιχθέντες από τη Λιβύη στην Ιταλία μέσω της κεντρικής Μεσογείου, οι οποίοι τον Οκτώβριο δεν ξεπέρασαν τις 8.500, τους μισούς δηλαδή συγκριτικά με το 2014.
Μέτρα προστασίας
«Η προστασία των εξωτερικών συνόρων πρέπει να γίνεται πρώτα από όλα στην Ελλάδα και την Ιταλία», τόνισε χθες ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, εκφράζοντας την ελπίδα το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο περιθώριο της διήμερης συνόδου κορυφής Ε.Ε.-Αφρικής που ξεκινά σήμερα στη Μάλτα, να προχωρήσει σε διεύρυνση των μέτρων προστασίας των κοινοτικών εξωτερικών συνόρων.
Με πρόφαση, πάντως, το ενδεχόμενο η Αυστρία να περιορίσει όσους περνούν τη μεθόριό της με τη Σλοβενία σε 6.000 ανθρώπους τη μέρα, ο -κατά τα άλλα- σφοδρός επικριτής της ανέγερσης τειχών στην Ευρώπη, Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ, ανακοίνωσε χθες πως ξεκινά η κατασκευή «τεχνικών εμποδίων» με συρματόπλεγμα κατά μήκος της συνοριακής γραμμής 670 χιλιομέτρων με την Κροατία, επιμένοντας πάντως ότι δεν θα κλείσει τα σύνορα.
«Αν δεν δράσουμε άμεσα, θα μπορούσε να προκληθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στην επικράτεια της Σλοβενίας», υποστήριξε ο Τσέραρ, επικαλούμενος περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες που κατευθύνονται ήδη στη χώρα του.
Στη βασική χώρα προορισμού, τη Γερμανία, η κυβέρνηση Μέρκελ έκανε αιφνίδια στροφή 180 μοιρών, επαναφέροντας σε ισχύ τον Κανονισμό του Δουβλίνου, που είχε αναστείλει τον Αύγουστο δεχόμενη εύσημα, αλλά και οξύτατες επικρίσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Επαναπροωθήσεις
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ξεκίνησαν ήδη από τις 21 Οκτώβρη επαναπροωθήσεις ακόμα και Σύρων προσφύγων πολέμου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής -πλην της Ελλάδας- όπου υποχρεούνται τυπικά να καταθέτουν αίτηση ασύλου.
Παρά τις αντιρρήσεις των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, η απόφαση ελήφθη ως μια προσπάθεια «να δημιουργηθεί ξανά μια ομαλή διαδικασία αφίξεων και εξέτασης αιτήσεων ασύλου» και το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στη Μπούντεσταγκ.
Η Ανγκελα Μέρκελ υποκύπτει λοιπόν στις ασφυκτικές πιέσεις σημαντικής μερίδας της κοινής γνώμης και στο βαρύ πολιτικό κόστος που υφίστανται τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και οι εταίροι της Χριστιανοκοινωνιστές με βάση τις δημοσκοπήσεις, καθηλωμένοι αμφότεροι στο 34% όταν οι ξενόφοβοι ευρωσκεπτικιστές του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) καταγράφουν για πρώτη φορά διψήφιο ποσοστό, φτάνοντας το 10%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας