Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.8° 13.4°
1 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.7° 14.8°
1 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
91%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
100%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 13.9°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
54%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.5°
1 BF
81%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
0 BF
81%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Η Κομισιόν αναμένει 3 εκατομμύρια αιτούντες άσυλο -όπως αυτοί εδώ σε δρόμο της Σλοβενίας- την επόμενη τριετία: ήτοι 1 εκατομμύριο φέτος, 1,5 εκατομμύριο του χρόνου και 500.000 το 2017, διευκρινίζοντας ότι αυτά είναι εκτίμηση και όχι ακριβείς προβλέψεις | GYORGY VARGA/ MTI VIA AP

Τεστ αν(τ)οχής για την Ευρώπη

Καθώς τα... τεστ αντοχής της Ευρώπης στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αφήνουν την Ενωση μακράν μετεξεταστέα σε όλα τα επίπεδα, η φθινοπωρινή έκθεση των οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν, που δημοσιοποιήθηκε χθες (και ως αντιστάθμισμα στις ξενοφοβικές προκαταλήψεις και τη διχόνοια ανάμεσα στα κράτη-μέλη), παρουσιάζει τις θετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει η μαζική εισροή προσφύγων στην τόνωση της οικονομίας της Ε.Ε., υπό συγκεκριμένες όμως και μακροπρόθεσμες προϋποθέσεις.

Βασικότερες (και αμφίβολες συνάμα) είναι η αποτελεσματική ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών στις τοπικές κοινωνίες και η ένταξή τους στο εργατικό δυναμικό της ολοένα πιο γηραιάς και αφιλόξενης ηπείρου μας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λοιπόν, αναμένει πως 3 εκατομμύρια αιτούντες άσυλο θα φτάσουν στην Ευρώπη την επόμενη τριετία: 1 εκατομμύριο φέτος, 1,5 εκατομμύριο του χρόνου και 500.000 το 2017 σε συνθήκες «σταδιακής ομαλοποίησης», διευκρινίζοντας (για να μην προκαλέσει μεγαλύτερο πανικό) ότι οι αριθμοί αυτοί αποτελούν «τεχνική» εκτίμηση και όχι ακριβείς προβλέψεις.

Αυξημένες δαπάνες

Οσο κι αν ο κοινοτικός αλλά και οι εθνικοί προϋπολογισμοί επιβαρύνονται από τις αυξανόμενες δαπάνες για την υποδοχή, την καταγραφή, τις επιχειρήσεις διάσωσης και τη φύλαξη εσωτερικών και εξωτερικών συνόρων, οι πρόσφυγες μπορούν να δώσουν ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομική παραγωγή, επιφέροντας «μικρά αλλά θετικά αποτελέσματα» στην ανάπτυξη της Ε.Ε., ανάλογα με τις επαγγελματικές τους δεξιότητες, την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας και τις πολιτικές ενσωμάτωσης που θα εφαρμόσουν τα κράτη-μέλη.

«Θα υπάρξει ένας μικρός αλλά θετικός αντίκτυπος σε ολόκληρη την Ε.Ε. κι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ του 0,2-0,3% το 2017» δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Οι άμεσες συνέπειες, ωστόσο, θα είναι αρνητικές για το ΑΕΠ των χωρών διέλευσης, ενώ δυσμενείς είναι οι προβλέψεις και για τη Σουηδία, ένα από τα βασικά κράτη προορισμού των προσφύγων, που δέχεται ήδη τους περισσότερους πανευρωπαϊκά συγκριτικά με τον πληθυσμό της.

Κερδισμένο το Βερολίνο

Η μόνη σαφώς κερδισμένη θα είναι -ποια άλλη;- η Γερμανία, η οποία αναμένεται να αυξήσει το εγχώριο ΑΕΠ της τα επόμενα δύο χρόνια, αν και προβλέπεται μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ για τους Γερμανούς πολίτες μέχρι το 2020.

Οπως και στο παρελθόν, λοιπόν, η Γερμανία, με τρέχον ποσοστό ανεργίας 6% αλλά δημογραφικό πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού της, θα βρεθεί ξανά με άφθονα φτηνά εργατικά χέρια τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα συνεισφέρουν και φορολογικά στον -ήδη σκανδαλωδώς πλεονασματικό- γερμανικό προϋπολογισμό.

Χθες άλλωστε, μετά από εβδομάδες αντεγκλήσεων και με τον κίνδυνο ακόμη και να διασπαστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι -Ανγκελα Μέρκελ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Χορστ Ζέεχοφερ- κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για τις λεγόμενες ζώνες τράνζιτ, που θα περιορίσουν την προσφυγική και μεταναστευτική ροή στα σύνορα.

Θα στηθούν, λοιπόν, τρία ώς πέντε ειδικά κέντρα για όσους ανθρώπους «δεν συνεργάζονται» με τις αρχές ή θεωρείται απίθανο να γίνουν αποδεκτές οι αιτήσεις ασύλου τους, κυρίως δηλαδή οικονομικοί μετανάστες από τα Βαλκάνια αλλά όχι μόνο.

Θα υποχρεούνται να παραμένουν εκεί για διάστημα μέχρι δύο εβδομάδων, καθώς επισπεύδονται οι εξετάσεις των αιτημάτων ασύλου, αλλά σε περίπτωση απόρριψης ή παραβίασης των κανονισμών θα απελαύνονται.

Και αυτοί τον χαβά τους

Η καγκελάριος, πάντως, επιμένει πως απαιτείται αμέσως εκσυγχρονισμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το άσυλο και αλλαγές στη Συμφωνία του Δουβλίνου, η οποία «έχει τόσες αδυναμίες, ώστε θα πρέπει να την επανεξετάσουμε σε κάθε περίπτωση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τον... χαβά του, εν τω μεταξύ, περί κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο, παρά τη σθεναρή άρνηση της Αθήνας, συνεχίζει απτόητος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που συμπλήρωσε έναν χρόνο στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είχα, για παράδειγμα, προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Ελληνες και Τούρκοι να συγκροτήσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Ελληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος, ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Μερικές φορές μιλάμε μακριά από τα πραγματικά θέματα της ζωής» δήλωσε κυνικά χθες από τη Φρανκφούρτη, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας «ευρωπαϊκά οργανωμένης ακτοφυλακής», για την οποία θα υποβάλει πρόταση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τεστ αν(τ)οχής για την Ευρώπη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας