Οι μεγάλες δυνάμεις «τα βρήκαν» στη Βιέννη για τη Συρία, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς το βασικό «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης – το αν, δηλαδή, ο Μπασάρ αλ Ασαντ και οι άνθρωποί του θα εκπροσωπούνται (και σε τι βαθμό) στη μεταβατική κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας που καλείται να οδηγήσει τη μαρτυρική χώρα στην πολυσυζητημένη «επόμενη μέρα» μετά το πέρας του εμφυλίου.
Σε κάθε περίπτωση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ και οι άλλοι υπουργοί και διπλωμάτες που συμμετείχαν στο διήμερο «παζάρι» της Βιέννης αποφάσισαν ομόφωνα να δώσουν εντολή στον ΟΗΕ να αρχίσει αμέσως διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Συρία.
Συγκεκριμένα, όλες οι πλευρές ζήτησαν από τα Ηνωμένα Εθνη να συγκαλέσουν διάσκεψη της κυβέρνησης Ασαντ και της αντιπολίτευσης προκειμένου να καθοριστεί η πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει στον σχηματισμό μιας «αξιόπιστης, αποτελεσματικής και μετριοπαθούς κυβέρνησης» στη χώρα, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση – διαδικασία που πράγματι ξεκίνησε ακαριαία, με τον ειδικό μεσολαβητή του Οργανισμού Στέφαν ντε Μιστούρα να σπεύδει στη Δαμασκό και να ενημερώνει αξιωματούχους του καθεστώτος.
Να σημειωθεί εδώ ότι εκτός των πρωταγωνιστών Κέρι και Λαβρόφ, στη σύνοδο πήραν μέρος ο Ιρανός ΥΠΕΞ Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και οι υπουργοί της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, του Ομάν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου, της Γερμανίας, της Γαλλίας και κορυφαίοι διπλωμάτες του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Συνολικά εκπροσωπήθηκαν 17 χώρες – στις οποίες, βεβαίως, δεν περιλαμβάνεται η ίδια η Συρία...
Μετά το πέρας της ιστορικής, όπως όλα δείχνουν, συνόδου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ είπε ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξουν «τοπικές συμφωνίες εκεχειρίας» μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Ο Λαβρόφ, από τη μεριά του, δήλωσε πως, παρά το ότι αρκετές επιμέρους διαφορές δεν γεφυρώθηκαν, ΗΠΑ και Ρωσία «συμφώνησαν στην ανάγκη να διατηρηθεί η Συρία ως ενιαίο, κοσμικό κράτος μετά τον εμφύλιο πόλεμο, με τα σημερινά του σύνορα».
Συμπλήρωσε δε πως, ναι μεν δεν ελήφθη καμία απόφαση για το μέλλον του Ασαντ, αλλά ότι γι’ αυτό «θα πρέπει να αποφασίσει ο συριακός λαός», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι στην επόμενη συνάντηση των «μεγάλων», που συμφωνήθηκε να γίνει σε δύο εβδομάδες, «οι δυτικές χώρες θα είναι έτοιμες να κάνουν περισσότερους συμβιβασμούς».
Το Ιράν εμφανίζεται, σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαρροές, «λιγότερο αυστηρό» στη στάση του υπέρ του στενού συμμάχου του. Φέρεται έτοιμο να αποδεχτεί μια εξάμηνη μεταβατική περίοδο στο τέλος της οποίας η μοίρα του Ασαντ θα κριθεί σε εκλογές.
«Οι συνομιλίες αφορούν συμβιβασμούς και το Ιράν είναι έτοιμο να κάνει συμβιβασμό, δεχόμενο τον Ασαντ στην εξουσία για έξι μήνες. Ασφαλώς θα εναπόκειται στον συριακό λαό να αποφασίσει για τη μοίρα της χώρας», είπε σχετικά ένας αξιωματούχος.
Λίγες ώρες αργότερα, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ επιβεβαίωσε ουσιαστικά αυτή τη «γραμμή», τονίζοντας ότι θα πρέπει να διεξαχθούν εκλογές στη Συρία για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος.
Επέκρινε, βέβαια, τις ξένες δυνάμεις που εξοπλίζουν και χρηματοδοτούν τους μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης: «Η λύση στο συριακό θέμα είναι οι εκλογές και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να σταματήσει η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την αντιπολίτευση», είπε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του σιιτικού κράτους.
Οι ισχυρές σουνιτικές χώρες από την άλλη μεριά, δηλαδή η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Κατάρ, επιμένουν στην αξίωσή τους για άμεση αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία, όπως φυσικά και η «μετριοπαθής» συριακή αντιπολίτευση, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε ότι οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία που θα επιτρέπει στον Ασαντ να είναι υποψήφιος σε πρόωρες εκλογές, έπειτα από μια μεταβατική περίοδο, είναι «τρελό» και «απαράδεκτο»...
Στις ενδιαφέρουσες εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων πρέπει βέβαια να προστεθεί και η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να στείλει περίπου 50 άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων ως «ειδικούς στρατιωτικούς συμβούλους» στη Βόρεια Συρία.
Επισήμως, οι Αμερικανοί κομάντος αποστέλλονται για να συμμετάσχουν στον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού κράτους».
Αλλες πηγές ωστόσο σχολιάζουν ότι ο πραγματικός σκοπός της αποστολής είναι να... θωρακίσει συγκεκριμένες αντάρτικες οργανώσεις της Βόρειας Συρίας από τους τουρκικούς αλλά και τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, αφού η παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών στις τάξεις τους αποτελεί την καλύτερη αντιαεροπορική ασπίδα...
Κάτι που επί της ουσίας παραδέχτηκε και ο Λαβρόφ, που τόνισε ότι η αποστολή στρατευμάτων των ΗΠΑ στη Συρία «καθιστά τη συνεργασία ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις ακόμη πιο αναγκαία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας