Η Μιανμάρ μοιάζει με κόλαση, με τον φονικό σεισμό να αφήνει πίσω του πάνω από 2.886 νεκρούς, 4.639 τραυματίες και 373 αγνοούμενους κάτω από τα συντρίμμια, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Το μαύρο τοπίο αντικρύζουν κι όσοι κάτοικοι επιβίωσαν, καθώς το πόσιμο νερό, τα τρόφιμα, τα φάρμακα δεν επαρκούν, ενώ αναγκάζονται να μένουν σε καταλύματα είτε γιατί τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, είτε γιατί υπάρχουν ανησυχίες για μετασεισμούς.
Όπως ανακοίνωσε ο Μπαμπάρ Μπάλοχ, Εκπρόσωπος Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κατά τη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο στο Palais des Nations στη Γενεύη, στέλνουν προμήθειες έκτακτης ανάγκης από τη Γιανγκόν σε περίπου 25.000 επιζώντες από τον σεισμό στις περιοχές Μανταλέι και Νάι Πι Τάου.
«Αποστέλλουμε περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης από τα αποθέματά μας στη Μιανμάρ ελπίζοντας ότι οι προμήθειες αυτές – πλαστικά καλύμματα, στρώματα ύπνου, κουβέρτες, είδη μαγειρικής και κουνουπιέρες – μπορούν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς», τόνισε.
«Η ομάδα μας εκτιμά αυτή τη στιγμή τις πιο κρίσιμες ανάγκες στις περιοχές Mandalay, Magway και Sagaing που έχουν πληγεί περισσότερο, στο πλαίσιο μιας διυπηρεσιακής άσκησης για την ταχεία αξιολόγηση των αναγκών. Πιο επείγουσα είναι η παροχή υλικών για καταλύματα και ειδών ανακούφισης στις πληγείσες περιοχές. Είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθούνται κίνδυνοι που σχετίζονται με τα εκρηκτικά πυρομαχικά, τον διαχωρισμό οικογενειών, την παιδική προστασία και την έμφυλη βία», πρόσθεσε ο Μπαμπάρ Μπάλοχ.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βρίσκεται σε επαφή με τις πληγείσες κοινότητες σχετικά με θέματα ασφάλειας και την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης.
Ο σεισμός και οι μετασεισμοί του επιδεινώνουν μια ήδη απελπιστική κατάσταση σε μια χώρα που ταλανίζεται από τέσσερα χρόνια συγκρούσεων. Στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό ζει το 45 τοις εκατό των 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι σε ολόκληρη τη Μιανμάρ.
«Η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει να ζητά την απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση για να βοηθήσει αυτές τις κοινότητες που χρειάζονται επείγουσα βοήθεια», κατέληξε στις δηλώσεις του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας