Στην άμεση υποστήριξη προς τον ουκρανικό στρατό με την παράδοση 2 εκατομμυρίων βλημάτων πυροβολικού, αξίας 5 δισ. ευρώ, δεσμεύτηκε από την πλευρά της η ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία που διεξήχθη σήμερα στο Παρίσι και στην οποία την ΕΕ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η ΕΕ δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλει στην άμεση υποστήριξη του ουκρανικού στρατού με την παράδοση 2 εκατομμυρίων βλημάτων πυρομαχικών πυροβολικού μεγάλου διαμετρήματος, καθώς και με εκταμιεύσεις του δανείου G7/ERA (ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ΕΕ). Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί από την αρχή του τρέχοντος έτους να παράσχουν πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη, ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.
Επιπλέον, η ΕΕ δεσμεύεται ότι θα συνεχιστούν οι εργασίες για την ενίσχυση της αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης της ΕΕ (η EUMAM έχει εκπαιδεύσει μέχρι στιγμής 75.000 στρατιώτες). Παράλληλα θα ενισχυθεί η συνεργασία με την ουκρανική αμυντική βιομηχανία μέσω του νέου «Μέσου Υποστήριξης της Ουκρανίας» και του «SAFE».
Ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνει ότι η σημερινή Σύνοδος στο Παρίσι, στην οποία εκπροσωπήθηκαν 29 χώρες, παρουσία και του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, έρχεται μετά τις συναντήσεις στην Τζέντα και τις συμφωνίες που επετεύχθησαν εκεί.
«Οι συμμετέχοντες εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το εάν η Ρωσία θα εφαρμόσει την ανακοινωθείσα μερική κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, με ανάρτησή του στο «Χ», τονίζει τα εξής: «Ο καλύτερος τρόπος για να στηρίξουμε την Ουκρανία είναι να παραμείνουμε συνεπείς στον στόχο μας για μια συνολική κατάπαυση του πυρός και μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη. Αυτό σημαίνει διατήρηση της πίεσης στη Ρωσία μέσω των κυρώσεων. Θα ήταν στρατηγικό λάθος να υποκύψουμε στον πειρασμό μιας πρόωρης άμβλυνσης των κυρώσεων». Ο Α. Κόστα προσθέτει, επίσης, ότι «η ειρήνη μέσω της ισχύος» παραμένει η στρατηγική της ΕΕ, κάτι το οποίο απαιτεί την ενίσχυση της πολυεπίπεδης υποστήριξής μας προς την Ουκρανία: στρατιωτική, οικονομική, ενέργειακή, ανοικοδόμηση και ενταξιακή προοπτική στην ΕΕ.
«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για άρση των κυρώσεων»
Μια σειρά ηγετών της Ευρώπης δηλώσαν πως «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» για να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω των καθυστερήσεων που παίζει η Ρωσία αναφορικά με τη 30ημερη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε μεταξύ Ουκρανία και ΗΠΑ.
Ο Μακρόν ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ όλων των συμμετεχόντων στην Σύνοδο του Παρισιού σχετικά με την αποστολή μιας ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία, αν και τόνισε ότι αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα σχέδια για την ανοικοδόμησή της.
Ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης της «συμμαχίας των προθύμων» ανέλυσε τη δομή της ειρηνευτικής δύναμης, αν σταλεί, καθώς και τον τρόπο ενίσχυσης του ουκρανικού στρατού.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για παν ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου του σεναρίου να μείνουν εκτός οι ΗΠΑ από την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας.
Ο Στάρμερ με τη σειρά του, επιβεβαίωσε τα σχέδια που παρουσίασε ο Μακρόν, ενώ προανήγγειλε μια νέα συνάντηση μεταξύ των ηγέτιδων κρατών προκειμένου να βρουν τρόπους κινητοποίησης περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας.
Ο Στάρμερ επίσης καταδίκασε επανειλημμένα τη Ρωσία για «παιχνίδια», λέγοντας ότι θα ήθελε να δει πρόοδο σε «ημέρες και εβδομάδες, όχι σε μήνες και μήνες».
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία
Την ανάγκη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν στην Ουκρανία υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους λίγο μετά το τέλος της σημερινής διεθνούς διάσκεψης κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι για το Ουκρανικό.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ουκρανία έχει αποδεχθεί μία κατάπαυση του πυρός 30 ημερών την οποία δυστυχώς η Ρωσία δεν έχει ακόμα αποδεχτεί», επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς τη Ρωσία για να σταματήσει τις επιθέσεις της κατά της Ουκρανίας, κυρίως δε κατά των κρίσιμων υποδομών, ούτως ώστε να μπορέσει να διαπραγματευθεί η Ουκρανία μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη.
Επίσης ανέφερε ότι συζητήθηκε το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας τις οποίες ενδεχομένως κάποιες άλλες χώρες είναι πρόθυμες να παράσχουν. Υπογράμμισε ωστόσο ότι ο κοινός τόπος είναι ότι η ισχυρότερη εγγύηση ασφαλείας που μπορεί να δοθεί «είναι η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της ίδιας της Ουκρανίας».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες που είναι έτοιμες να στείλουν στρατεύματα και σημείωσε ότι θεωρεί αυτή τη συζήτηση ενδεχομένως λίγο διασπαστική, στο βαθμό που το βασικό ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι το πως θα τελειώσει ο πόλεμος μία ώρα αρχύτερα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις συζητήσεις που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή αναφορικά με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας σημειώνοντας ότι ο βασικός στόχος είναι «να εντάξουμε αυτή τη συζήτηση στο πλαίσιο των γενικότερων μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών που συντελούνται σήμερα». Προσέθεσε ότι στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων «θα παρουσιάσουμε το νέο μισθολόγιο και το νέο βαθμολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό που μπορεί να πει στην παρούσα φάση είναι ότι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασιστεί να υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις αποδοχών που σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούνται από τις εξοικονομήσεις που έγιναν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της νέας δομής. Υπογράμμισε δε ότι «δεν αρκεί μόνο να αγοράζουμε τα πιο σύγχρονα όπλα, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αμείβονται κατάλληλα έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε νέα παιδιά στις τάξεις τους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας