Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Από την άτυπη σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο την Κυριακή
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Από την άτυπη σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο την Κυριακή | Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP

Σαστισμένοι και φάλτσοι οι Ευρωπαίοι με τον Τραμπ

Μία πρόχειρη, άτυπη «σύνοδος κορυφής» δεν φέρνει την άνοιξη στην Ουκρανία, ιδίως όταν στην Ευρώπη ηχούν τόσο διαφορετικές ετερόκλητες φωνές για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν ο απομονωτισμός και οι εκβιασμοί του Τραμπ ● Μπορεί η Γηραιά Ηπειρος να ανεξαρτητοποιηθεί αμυντικά από τις ΗΠΑ; ● Συντετριμμένη η εικόνα του Ζελένσκι μετά τη «σφαλιάρα» στον Λευκό Οίκο.

Πολυγλωσσία, αμηχανία, παχιά λόγια. Σχέδια με εξόφθαλμες αδυναμίες εφαρμογής, επιχειρησιακές, οικονομικές και πολιτικές. Και στο βάθος του ορίζοντα, το θολό όραμα μιας Ευρώπης που «ήρθε η ώρα» να ενηλικιωθεί αμυντικά χωρίς τον θείο Σαμ, χωρίς την αμερικανική πυρηνική αποτρεπτική ομπρέλα που καλύπτει τη Γηραιά Ηπειρο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτό είναι το σκηνικό που άφησε πίσω της η έκτακτη –άτυπη, σχεδόν... αυθαίρετη- «σύνοδος κορυφής» που συγκάλεσε την Κυριακή στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ. Συμμετείχαν επιλεγμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μαζί με την ηγεσία των Βρυξελλών (Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα), ο Καναδάς, η Τουρκία και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τι αποφάσισαν; Από κοινού τίποτα συγκεκριμένο. Η Βρετανία θα δανείσει σχεδόν δύο δισ. ευρώ στην Ουκρανία για να αγοράσει 5.000 αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έριξε την ιδέα μιας «δοκιμαστικής κατάπαυσης του πυρός για ένα μήνα» μόνο στον αέρα και τη θάλασσα. Θα ήταν πρωτοφανές στην ιστορία των εκεχειριών: ενώ στο έδαφος θα σφάζονται, στα αεροπλάνα και στα πλοία τα πληρώματα θα βλέπουν βιντεάκια. Την πρόταση απέρριψαν οι Βρετανοί οικοδεσπότες.

Οι ίδιοι «μάζεψαν» τον πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουάσινγκτον, ο οποίος δήλωσε ότι ο Ζελένσκι καλά θα κάνει να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς και να κηρύξει... μονομερώς εκεχειρία. «Δεν είναι αυτή η κυβερνητική άποψη», ανακοίνωσε στεγνά το Φόρεϊν Οφις.

Σαστισμένοι και φάλτσοι Ευρωπαίοι παρατάσσονται απέναντι στον χοντροκομμένο απομονωτισμό του Τραμπ και στην κτηνώδη επιθετικότητα του Πούτιν. Οχι όλοι: λείπουν οι Ούγγροι και οι Σλοβάκοι, λείπει η διάσπαρτη στην Ευρώπη φιλορωσική Ακροδεξιά.

Πολεμικές μπίζνες

Ο όρος «συμμαχία των προθύμων» που (ξανα)λάνσαρε ο Στάρμερ θυμίζει τις μαύρες μέρες του 2003, όταν η Αμερική του Μπους υιού και η Αγγλία του Τόνι Μπλερ έγραψαν εκεί που δεν πιάνει μελάνι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και εισέβαλαν παράνομα στο Ιράκ ακολουθούμενοι από τους «πρόθυμους» για σφαγές αμάχων και για Αμπου Γκράιμπ.

Αυτοί που τρίβουν τώρα τα χέρια τους είναι οι CEO των πολεμικών βιομηχανιών της Ευρώπης. Το προαναγγελλόμενο «πάρτι» ευρω-εξοπλισμών οδήγησε σε χρηματιστηριακό ράλι τις μετοχές τεσσάρων εταιρειών: της βρετανικής ΒΕΑ Systems, της γερμανικής Reinmetall, της γαλλικής Thales και της ιταλικής Leonardo.

H βρετανική ιδέα είναι η Ευρώπη να καταλήξει σε μια αξιόπιστη πρόταση για το Ουκρανικό, η οποία θα παρουσιαστεί στον πρόεδρο Τραμπ με την ελπίδα ότι αυτός θα συμφωνήσει να στηρίξει τους Ευρωπαίους ειρηνοποιούς από μακριά – ραντάρ, δορυφόροι, πληροφορίες, logistics κ.λπ.

Μοιάζει όμως τελείως απίθανο ο Πούτιν, που ελέγχει το 20% της ουκρανικής επικράτειας, να συμφωνήσει ξαφνικά στην παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην «πίσω αυλή της Μόσχας» – όση πίεση και αν του ασκήσει ο Τραμπ.

«Μπορούν άραγε οι σχετικά μικροί στρατοί της Ευρώπης με τα μισοάδεια τους οπλοστάσια να συγκεντρώσουν κάτι που να θυμίζει “αποτρεπτική δύναμη” για να αναπτυχθεί στην Ουκρανία; Ποια κράτη, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, θα είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν σε ένα τόσο αβέβαιο σενάριο, δεδομένων των αμφιβολιών για στήριξη από τις ΗΠΑ;» αναρωτιέται ο αναλυτής του BBC Φρανκ Γκάρντνερ.

Συντρίμμια μετά το τροχαίο

«Η Βρετανία και η Ευρώπη μαζεύουν τα συντρίμμια μετά το τροχαίο στον Λευκό Οίκο» σχολιάζει η Guardian. «Τροχαίο» είναι ότι ο αχαλίνωτος Αμερικανός πρόεδρος έκανε σκουπίδι τον Ζελένσκι σε παγκόσμια μετάδοση. «Συντρίμμια» είναι η μέχρι πρότινος βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ προστατεύουν την Ευρώπη, ηγούνται της Ατλαντικής Συμμαχίας και του –που λέει ο λόγος– «ελεύθερου κόσμου», υψώνουν τείχος απέναντι στη Ρωσία και στηρίζουν την Ουκρανία.

Το Λονδίνο σκέφτηκε να ρευστοποιήσει «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, για αγορά όπλων που θα πουληθούν, μέσω δανείου, στους Ουκρανούς. Τα λεφτά θα επιστραφούν –λένε– «όταν οι Ρώσοι εισβολείς καταβάλουν αποζημιώσεις μετά το τέλος του πολέμου». Η Γαλλία αντιτίθεται στο ακροβατικό αυτό σχέδιο.

Βουνό σωρεύονται, εν τω μεταξύ, τα αναπάντητα ερωτήματα. Θα πιέσει ο Πούτιν ακόμη περισσότερο στα πεδία των μαχών; Θα υποκύψει ο Ζελένσκι ξεπουλώντας τις σπάνιες γαίες στους Αμερικανούς για αβέβαιες εγγυήσεις ασφαλείας; Θα επιδιώξουν τριπλή στρατιωτική ηγεμονία στη Γηραιά Ηπειρο οι δύο ευρωπαϊκές πυρηνικές δυνάμεις (Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο) και η οικονομικά τραυματισμένη αλλά ανθεκτική Γερμανία;

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σαστισμένοι και φάλτσοι οι Ευρωπαίοι με τον Τραμπ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας