Ξεκίνησε στη Βιέννη η σύνοδος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στον πόλεμο της Συρίας, όπου το δυσκολότερο θα είναι βρεθεί ένας κοινό τόπος μεταξύ αντικρουόμενων απόψεων, πολιτικών αντιλήψεων αλλά και γεωστρατηγικών συμφερόντων.
Μεταξύ των θεμάτων και το μέλλον του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Απουσία των δύο κυριότερων πλευρών που εμπλέκονται στη σύγκρουση, εκπροσώπου του Άσαντ και της συριακής αντιπολίτευσης, στις διαπραγματεύσεις μετέχουν 20 αντιπροσωπείες, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας -που στέκεται στο πλευρό της σουνιτικής αντιπολίτευσης, του Ιράν, συμμάχου του Άσαντ, και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως και χωρών της Μέσης Ανατολής.
«Ελπίδα», αλλά όχι αισιοδοξία
Αρκετοί από τους συμμετέχοντες θεωρούν πρόοδο το γεγονός και μόνο ότι ξεκινά έστω η συζήτηση για επίλυση της κρίσης, ωστόσο το τέλος του πολέμου δεν φαίνεται να είναι κοντά.
Και φυσικά όσο αυτό καθυστερεί τόσο θα μένει πίσω και η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος που αυξάνει την επιρροή του στην περιοχή.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είπε πριν από την έναρξη των συνομιλιών ότι ελπίζει σε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά αυτές αναμένεται να είναι δύσκολες.
«Ελπίζω», είπε, «δεν θα έλεγα ότι αισιοδοξώ».
«Τρελό» το σενάριο των εκλογών
Άλλωστε ήδη η αντιπολίτευση έχει προειδοποιήσει πως οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία, που θα επιτρέπει στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να είναι υποψήφιος σε πρόωρες εκλογές, έπειτα από μεταβατική περίοδο, είναι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Μάλιστα εκπρόσωπός της, όπως και ο διοικητής ανταρτών που πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία, επανέλαβαν πως ο Άσαντ είναι η ρίζα του προβλήματος, αλλά και η διεξαγωγή εθνικών εκλογών σήμερα στη Συρία είναι κάτι το αδύνατο.
«Ποιος είναι τόσο τρελός που να πιστεύει ότι υπό τις σημερινές συνθήκες στη Συρία θα μπορούσε κάποιος να κάνει εκλογές;», διερωτήθηκε ο Τζορτζ Σάμπρα, μέλος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού.
Και θύμισε τα εκατομμύρια των Σύρων που βρίσκονται ως πρόσφυγες εκτός Συρίας, ενώ και «εντός της Συρίας υπάρχουν εκατομμύρια που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, τις ζωές τους και αναζητούν ασφάλεια».
«Ο Άσαντ, η ρίζα της τρομοκρατίας»
«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ και το καθεστώς του αποτελούν τη ρίζα της τρομοκρατίας στη Συρία», είπε ο Σαμπρά, καταλήγοντας:
«Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει στη Βιένη αυτές τις ημέρες είναι ένα καρναβάλι κρατών της Μέσης Ανατολής, τα οποία κάνουν δηλώσεις για να ανταποκριθούν στα συμφέροντά τους κι όχι στο πραγματικό πρόβλημα».
Ο Άχμεντ αλ Σεούντ, διοικητής των ανταρτώντης 13ης Μεραρχίας, υποστήριξε πως επικρατεί τέτοια αναρχία που «δεν θα είναι πραγματικές εκλογές, επομένως τις απορρίπτουμε κατηγορηματικά».
Ιράν-ΗΠΑ υπέρ μεταβατικής περιόδου
Βέβαια, σύμφωνα με πηγές, το Ιράν, σύμμαχος της κυβέρνησης της Δαμασκού, έχει ταχθεί υπέρ μιας εξάμηνης μεταβατικής περιόδου, στο τέλος της οποίας η μοίρα του Άσαντ θα κρινόταν σε εκλογές.
Οι ΗΠΑ, που τάσσονται στο πλευρό της αντιπολίτευσης, έχουν πει επίσης ότι θα μπορούσαν να ανεχθούν τον Άσαντ κατά τη διάρκεια μιας σύντομης μεταβατικής περιόδου, αλλά ότι ο Σύρος πρόεδρος θα πρέπει στη συνέχεια να εγκαταλείψει το πολιτικό σκηνικό.
Παζάρι για τη μοίρα του Άσαντ
Η μοίρα του πάντως θα εξαρτηθεί από πολλά. Το Ιράν και η Ρωσία υποστηρίζουν την κυβέρνησή του, ενώ η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία αξιώνουν την αποχώρησή του από την εξουσία.
Δυτικοί διπλωμάτες εκτιμούν, έπειτα από συνομιλίες με Ρώσους ομολόγους τους, ότι ακόμη και η Ρωσία δεν θα δεσμευθεί στην παραμονή του Άσαντ στην εξουσία.
Επίσης υψηλόβαθμος Ιρανός διπλωμάτης είχε δηλώσει στον Guardian πριν από ημέρες ότι το Ιράν «δεν εργάζεται ώστε να διατηρηθεί για πάντα ο Άσαντ στη θέση του προέδρου της Συρίας».
Όλοι πάντως φαίνεται να ελπίζουν σε ένα συμβιβασμό, με τον Γάλλο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς να δηλώνει ότι «κάποια στιγμή ο Άσαντ θα πρέπει να κάνει στη άκρη», ενώ ο Σαουδάραβας ομόλογός του Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ είχε πει πριν από μερικές ημέρες ότι χρειάζεται ένα «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» για την αποχώρηση του Σύρου προέδρου από τη εξουσία.
Ιράν: Να σεβαστούμε τη θέληση των Σύρων
Από την Τεχεράνη πάντως, και ενώ έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις, έγινε γνωστό ότι το Ιράν στηρίζει την πολιτική τους σε σχέση με τη Συρία σε τρεις άξονες: τον σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματα του συριακού λαού να αποφασίζει για την τύχη του και την αλλαγή, αλλά και την αντίσταση στις εξωτερικές επεμβάσεις και την τρομοκρατία.
Μάλιστα σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της χώρας IRNA, η κυβέρνησή του επιθυμεί κατάπαυση του πυρός και στηρίζει τον αγώνα κατά των ξένων τρομοκρατικών ομάδων.
Το παζάρι πάντως μεταξύ των πλευρών αναμένεται σκληρό, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται.
Ανταλλαγές καταλόγων και προειδοποιήσεις
Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μη χρησιμοποιήσουν χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ φέρεται να έχει δηλώσει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «απαράδεκτο».
Επίσης, έγινε γνωστό Ρωσία και Σαουδική Αραβία ανταλλάσσουν καταλόγους ομάδων της αντιπολίτευσης με τις οποίες θα μπορούσαν να συνδιαλλαγούν στις διαπραγματεύσεις.
Ο Σεργκέι Ριάμπκοφ είπε ότι «σχεδόν όλοι θα μπορούσαν να κληθούν στις διαπραγματεύσεις», ωστόσο διευκρίνισε ότι ήδη έχει δημιουργηθεί ένας κατάλογος με 38 ομάδες, ο οποίος όμως «δεν μπορεί να διευρυνθεί».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας