Ανήμερα της τρίτης επετείου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την προσεχή Δευτέρα, αναμένεται να εγκριθεί το 16ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, οι 27 Ευρωπαίοι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι στις Βρυξέλλες έδωσαν χθες το πράσινο φως, αψηφώντας τις διμερείς διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Ρωσίας, τις δηλώσεις Τραμπ και όλες τις εξελίξεις στο πεδίο του πολέμου.
Σαν από άλλο... πλανήτη σχεδόν, το «πακέτο» θα εγκριθεί επισήμως από τους υπουργούς Εξωτερικών στις 24 Φεβρουαρίου. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αλουμινίου, αλλά και μέτρα κατά του «σκιώδη στόλου» που χρησιμοποιείται για την παράκαμψη των περιορισμών στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, βάζοντας στη μαύρη λίστα ακόμη 73 παλαιότερα πλοία.
Διπλωμάτης που μίλησε στην «Εφ.Συν.» ανέφερε ότι «το μήνυμα από την πλευρά της Ε.Ε. είναι σαφές. Η γραμμή παραμένει η ίδια: συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και να επιβάλλουμε κυρώσεις στον Ρώσο επιτιθέμενο, διότι αυτό είναι το σωστό, να διαφυλάξουμε τους διεθνείς κανόνες και την τάξη, να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα δεν βρίσκονται ελληνικά ή ελληνικής ιδιοκτησίας πλοία.
Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί, αφού φοβούνται ότι μια κακή συμφωνία Ε.Ε. - Ρωσίας χωρίς την Ουκρανία, θα μπορούσε να αφήσει μια ενθαρρυμένη Μόσχα να διεκδικήσει τη νίκη. Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι η Ε.Ε. ίσως πρέπει τελικά να διαδραματίσει ρόλο στις συνομιλίες λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στη Ρωσία.
Ακριβώς γι’ αυτό, φαίνεται ότι συνεχίζουν την πολιτική των κυρώσεων ακόμα. Οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι αυτό θα τραβήξει την προσοχή του προέδρου Τραμπ, ο οποίος έχει εμμέσως ζητήσει άρση τους – προφανώς ως μέρος της συμφωνίας με τον πρόεδρο Πούτιν.
Στο νέο πακέτο συμπεριλαμβάνεται επίσης η παράκαμψη του ανώτατου ορίου τιμών πετρελαίου και άλλες κυρώσεις για 11 λιμάνια και αεροδρόμια, ακόμα 13 τράπεζες εκτός του συστήματος SWIFT, νέες απαγορεύσεις εξαγωγών (πρόδρομες χημικές ουσίες, χρώμιο, άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε μηχανές CNC) και απαγόρευση παροχής υπηρεσιών (διυλιστήρια πετρελαίου και φυσικού αερίου).
Επίσης, 48 πρόσωπα και 35 οντότητες προστίθενται στον κατάλογο των κυρώσεων με δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε.
Δεκαπέντε πακέτα κυρώσεων ήδη έχει εφαρμόσει η Ε.Ε. και ενώ σίγουρα έχουν δυσκολέψει την πολεμική μηχανή της Μόσχας, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι έχουν «γονατίσει» τη ρωσική οικονομία όπως θα ήθελαν οι Βρυξέλλες. Παρ’ όλο που έχει μετατρέψει την οικονομία σε αμιγώς «οικονομία πολέμου», ο Βλ. Πούτιν «κρατάει» ακόμα και αυτό θα έχει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας