Με την πραγματοποίηση της χθεσινής δεύτερης συνάντησης κορυφής, που και αυτή διοργανώθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ολοκληρώθηκαν επί της ουσίας οι άτυπες διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων για το Ουκρανικό.
Στη χθεσινή συνάντηση-τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος 20 Ευρωπαίοι ηγέτες και ο πρωθυπουργός του Καναδά. Εκτός των συναντήσεων έμειναν οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, που προφανώς θεωρούνται περισσότερο δορυφόροι της Μόσχας και λιγότερο χώρες-μέλη της Ε.Ε. Η γαλλική πλευρά εκτιμά ότι έχοντας πλέον γνώση των θέσεων που εξέφρασε σχεδόν το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών, υπάρχει βάση για τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής θέσης που σε γενικές γραμμές κινείται σε τέσσερις βασικούς άξονες: «τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», «τίποτα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τους Ευρωπαίους», «υποστήριξη της πλήρους κυριαρχίας της Ουκρανίας» και «προάσπιση της ενότητας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και θέλοντας προφανώς να διατηρήσει διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον, την οποία θα επισκεφθεί εντός της προσεχούς εβδομάδας, ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γαλλικές εφημερίδες είπε ότι οι διαπραγματεύσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ίσως αποδειχθούν «χρήσιμες».
«Δημιουργεί ξανά στρατηγική ασάφεια για τον πρόεδρο Πούτιν» και συνεπώς θα μπορούσε «να βοηθήσει στην άσκηση πίεσης», έκρινε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μιλήσει και ο ίδιος με τον πρόεδρο της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος Μακρόν ανέφερε ακόμη πως η Γαλλία δεν προτίθεται να στείλει χερσαία στρατεύματα σε εμπόλεμη ζώνη, επισημαίνοντας πως στόχος όλων είναι όχι μια απλή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά «πλήρης ειρήνη», με συνθήκες ασφάλειας, κοινωνικής, οικονομικής καθώς και πολιτικής σταθερότητας.
Στην περίπτωση αυτή, και στο πλαίσιο πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Μόσχα, η Γαλλία και η Βρετανία θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής κάποιων δυνάμεων, εν είδει παροχής εγγυήσεων στο Κίεβο, εξήγησε ο πρόεδρος Μακρόν, επισημαίνοντας ότι μια άλλη λύση θα ήταν η προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ωστόσο ότι πίσω από τις όποιες εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία θα πρέπει να βρίσκονται οι ΗΠΑ, λαμβανομένου υπόψη ότι η Ρωσία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο.
Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης τη Ρωσία του προέδρου Πούτιν απειλή υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ευρώπη. Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι στις διαπραγματεύσεις τους με τη Μόσχα θα πρέπει να είναι ενωμένοι και αποφασιστικοί, προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος εμπλοκής τους σε πόλεμο είναι ορατός. «Σήμερα η πρώτη γραμμή του μετώπου βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο στην Ουκρανία. Αν δεν κάνουμε τίποτα, η γραμμή του μετώπου θα πλησιάζει όλο και περισσότερο τα σύνορά μας και κάποια στιγμή θα εισέλθουμε στην πορεία προς τον πόλεμο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό RTL.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας