Αντί να σπεύσουν να υλοποιήσουν τις αποφάσεις της μίνι συνόδου κορυφής περί άμεσης συνεργασίας μεταξύ τους για την ομαλοποίηση στη διαχείριση των αδιάκοπων προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων στα σύνορά τους, καθώς και τη δημιουργία 50.000 θέσεων φιλοξενίας κατά μήκος του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου» για ανθρωπιστικούς λόγους εξαιτίας του χειμώνα, ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και της ζώνης Σένγκεν όχι απλώς εξακολουθούν να αναλώνονται σε πόλεμο αλληλοκατηγοριών χωρίς ίχνος συντονισμού ανάμεσά τους, αλλά τουλάχιστον δύο εξ αυτών -Αυστρία και Σλοβενία- απειλούν να κατασκευάσουν συνοριακούς φράχτες.
Η μεν Αυστρία στη μεθόριό της με τη Σλοβενία παρότι κι οι δύο ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν, η δε Σλοβενία στα σύνορά της με την Κροατία, επίσης μέλος της Ε.Ε. και υποψήφια για μελλοντική ένταξη στην ευρωπαϊκή ζώνη «ελεύθερης» μετακίνησης.
Κι ενώ τρίζουν τα θεμέλια κοινοτικών κεκτημένων και επιτείνονται τα δεινά δεκάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων στα κατά τόπους σύνορα, η προσφυγική κρίση πυροδοτεί πρωτοφανείς σε οξύτητα εντάσεις και στις (άριστες μέχρι πρότινος) σχέσεις Αυστρίας - Γερμανίας και στους κόλπους της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την «Bild», ο υπερσυντηρητικός πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζιχόφερ και επικεφαλής των κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών, σκέφτεται ακόμα και να αποσύρει τους τρεις υπουργούς του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, σε μια ηχηρότατη κίνηση αποδοκιμασίας της ανεκτικής στάσης της καγκελαρίου.
Φέρεται εξάλλου να της έχει στείλει τελεσίγραφο για αλλαγή πολιτικής μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, οπότε έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων: της Μέρκελ, του Ζιχόφερ και του αντικαγκελάριου Γκάμπριελ.
Τόσο ο Βαυαρός πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Ντε Μεζιέρ στρέφουν τα πυρά τους και εναντίον της Αυστρίας. Ο τελευταίος την κατηγόρησε χθες ότι προωθεί πρόσφυγες και μετανάστες μέσα από τα κοινά τους σύνορα «χωρίς προειδοποίηση, όταν πέφτει το σκοτάδι» και απαίτησε «αμέσως» από τη Βιέννη την «επιστροφή στην τάξη».
Προανήγγειλε επίσης μαζικές απελάσεις όσων δεν δικαιούνται άσυλο, κυρίως μεταναστών από τα Βαλκάνια αλλά όχι μόνο.
Σκληραίνοντας την κυβερνητική ρητορική χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την εισροή Αφγανών στη γερμανική επικράτεια, τους ξεχώρισε από τους Σύρους πρόσφυγες πολέμου και δήλωσε λίγο-πολύ ότι οφείλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της, αφού το Αφγανιστάν έχει δεχτεί πακτωλούς αναπτυξιακής βοήθειας από την Ευρώπη!
«Οι φράχτες δεν έχουν θέση στην Ευρώπη» διακήρυξαν αργά χθες με κοινή τους ανακοίνωση ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ και ο Αυστριακός καγκελάριος Φάινμαν, από τους σφοδρότερους επικριτές του αντιμεταναστευτικού τείχους της Ουγγαρίας.
Οσο κι αν η Βιέννη πασχίζει να σώσει τώρα τα προσχήματα και να πείσει ότι ο δικός της φράχτης δεν θα έχει καμία σχέση με τον συρμάτινο της Βουδαπέστης, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Μικλ - Λάιτνερ υπήρξε σαφής: δεν θα αφορά μόνο το στήσιμο κοντέινερ και κιγκλιδωμάτων για λόγους ευταξίας και ελέγχου, αλλά για «συμπαγή» κατασκευή, με έκταση αρκετών χιλιομέτρων στη μεθόριο με τη Σλοβενία.
Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός δεκαημέρου, είπε, εγκαλώντας ξανά τη Γερμανία ότι έχει απευθύνει ουσιαστικά «πρόσκληση» στους πρόσφυγες με την πολιτική της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας