Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
trump-zelenskyy
Μακρόν | (AP Photo/Michel Euler)

Ο Μακρόν εναντίον της «ειρήνης» που θα ισοδυναμούσε με «παράδοση» UPD

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επέμεινε πως είναι ανάγκη οι Ευρωπαίοι να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

«Φωτιές» στην Ε.Ε. έχει ανάψει η επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν και οι προσπάθειες εκκίνησης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη λήξη του ρωσο - ουκρανικού πολέμου. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαφώνησε με την πιθανότητα σύναψης συμφωνίας ειρήνης που θα ισοδυναμούσε κατ’ αυτόν με την «παράδοση» της Ουκρανίας και διερωτήθηκε αν και κατά πόσον ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ειλικρινά» διατεθειμένος να δεχτεί «διαρκή» κατάπαυση του πυρός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times που δημοσιεύεται σήμερα.

Εάν επιτραπεί «ειρήνη που είναι παράδοση» αυτό θα ήταν «κακή είδηση για όλους», τόνισε ο Μακρόν στην εφημερίδα - απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν. 

«Το μοναδικό ερώτημα σε αυτό το στάδιο είναι αν και κατά πόσον ο πρόεδρος Πούτιν είναι, κατά τρόπο ειλικρινή, διαρκή, βιώσιμο και αξιόπιστο, διατεθειμένος να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός», ανέφερε, κρίνοντας ακόμη πως η Ευρώπη «έχει ρόλο να διαδραματίσει» στις συζητήσεις για την περιφερειακή ασφάλεια.

Κατά τον Μακρόν, «μόνο» στον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι επαφίεται να «διαπραγματευτεί με τη Ρωσία» εξ ονόματος της χώρας του. Η Γαλλία ανησυχεί ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να «παραχωρήσει τα πάντα» στη Ρωσία κατά τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί.

Προχθές Τετάρτη ο Αμερικανός νέος υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ έκρινε ότι δεν είναι «ρεαλιστικός» ο στόχος της Ουκρανίας να ανακτήσει τα εδάφη που απώλεσε μετά το 2014. Ο Τραμπ έκρινε επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, την οποία ζητεί το Κίεβο, αλλά είναι κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα, δεν θα ήταν «ρεαλιστική». Είπε επίσης ότι «κάποια στιγμή πρέπει να γίνουν εκλογές» στην Ουκρανία.

Τα «όπλα» της Ουκρανίας έως το καλοκαίρι 

Ο Ουκρανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα τόνισε μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο στο Βερολίνο ότι η θέση του Κιέβου σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα έγινε πιο δυσμενής εξαιτίας της προσέγγισης του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Οι δηλώσεις που έγιναν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την κυβέρνησή του θέτουν υπό αμφισβήτηση τον τελικό στόχο των διαπραγματεύσεων και τη διευθέτηση που επιδιώκει ο πρόεδρος Τραμπ», έκρινε ο Κουλέμπα.

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, οι μοχλοί που απομένουν πλέον είναι οι κυρώσεις, οι πόροι της Ρωσίας που έχουν δεσμευτεί και οι πρώτες ύλες για τις οποίες έχει εκφράσει ενδιαφέρον ο Τραμπ.

Μολαταύτα, σημείωσε ο Κουλέμπα, η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί. Είναι σε θέση να συνεχίσει τον πόλεμο τουλάχιστον ως το καλοκαίρι, χάρη στα όπλα και τα πυρομαχικά που της παραδίδονται από συμμάχους τους -ιδίως εκείνα που της υποσχέθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ-, αλλά κι αυτά που είναι σε θέση να παράγει η ίδια.

Τι διεκδικεί η Ρωσία

Η Ρωσία, που προσάρτησε την Κριμαία το 2014, διεκδικεί πέντε ουκρανικές περιφέρειες που κυρίευσε, εν μέρει ή εξ ολοκλήρου, αφού ξέσπασε ο πόλεμος την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επέμεινε πως είναι ανάγκη οι Ευρωπαίοι να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ήπειρο.

«Επαφίεται στη διεθνή κοινότητα, με συγκεκριμένο ρόλο για τους Ευρωπαίους, να συζητήσει για τις εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία και «ευρύτερα, για το πλαίσιο ασφαλείας σε όλη την περιοχή. Εκεί έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε», υπογράμμισε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο πρώτος δυτικός ηγέτης που αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ανάπτυξης ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία για να εγγυώνται την ασφάλειά της έναντι της Ρωσίας σε περίπτωση σύναψης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. 

Ο νέος επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου Χέγκσεθ από την πλευρά του είπε πως επαφίεται στους Ευρωπαίους να προσφέρουν «εύρωστες» εγγυήσεις ασφαλείας για τη διατήρηση «διαρκούς» ειρήνης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων για τον σκοπό αυτόν στην Ουκρανία.
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Μακρόν εναντίον της «ειρήνης» που θα ισοδυναμούσε με «παράδοση»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας