Καθώς οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στις Ελβετικές Άλπεις έμπαιναν σε πλήρη ροή την Τρίτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσε τα σχόλια όλων με τις ενέργειές του την πρώτη μέρα της επιστροφής του στην εξουσία.
Οι επικεφαλής της ενεργειακής βιομηχανίας προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν την υπόσχεση του Τραμπ: "Εξόρυξη, μωρό μου, εξόρυξη". Οι ξένοι ηγέτες αποκωδικοποιούσαν το νόημα της επιθυμίας του να επεκτείνει την αμερικανική επικράτεια. Οι εκπρόσωποι του εμπορίου ανέλυαν την αποκάλυψη της "Υπηρεσίας Εξωτερικών Εσόδων" του, για τη συλλογή δασμών και τελών - κάτι που αποτελεί λόγο ανησυχίας για πολλούς ηγέτες επιχειρήσεων στην συνάντηση της ελίτ.
Από τις πρώτες ομιλίες, τις συζητήσεις σε πάνελ και τις συναντήσεις παρασκηνίου στην πόλη του Νταβός, τα εκτελεστικά διατάγματα και η εντυπωσιακή ρητορική του Τραμπ προκαλούσαν πολλές συζητήσεις. Ακολουθεί μια ματιά σε μερικά κύρια θέματα:
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ηγείται της υπεράσπισης του κλίματος
Από την αρχή, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις αντιδράσεις τους στην νέα πορεία του Τραμπ.
Από όλες τις δηλώσεις του, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επικεντρώθηκαν στο θέμα της μάχης τους κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, και συγκεκριμένα στην εκτελεστική εντολή του Τραμπ που διέταξε την απόσυρση της αμερικανικής κυβέρνησης από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα - ξανά.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τη συμφωνία του 2015 "την καλύτερη ελπίδα για όλη την ανθρωπότητα" και υποσχέθηκε: "Η Ευρώπη θα παραμείνει στη σωστή πορεία και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλα τα έθνη που θέλουν να προστατεύσουν τη φύση και να σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη".
Η εθελοντική αυτή συμφωνία στοχεύει στον περιορισμό της μακροχρόνιας υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ,) δηλαδή πάνω από τα επίπεδα που ίσχυαν πριν τη βιομηχανική επανάσταση ή τουλάχιστον στη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου (3,6 Φαρενάιτ).
Πριν την ομιλία της, ακτιβιστές για το κλίμα ανήρτησαν ένα πανό πάνω από το κεντρικό αμφιθέατρο του Κέντρου Συνεδρίων του Νταβός που έγραφε: "Φορολογήστε τους βαθύπλουτους! Χρηματοδοτήστε ένα δίκαιο και πράσινο μέλλον".
Παρά την άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης, ο ιδιωτικός τομέας και οι χώρες που ηγούνται της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, όπως η Κίνα, συνεχίζουν να εργάζονται για την αλλαγή του κλίματος.
"Ο κόσμος περνά μια ενεργειακή μετάβαση που είναι ασταμάτητη", είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, Σάιμον Στιλ. "Η πόρτα παραμένει ανοιχτή αν οι ΗΠΑ θελήσουν να επιστρέψουν στη συμφωνία του Παρισιού μια μέρα", προσέθεσε.
Άμυνα υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
Οι ηγέτες των επιχειρήσεων και οι πολιτικοί σχολιαστές -όπως συχνά συμβαίνει με τον Τραμπ- προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τον θόρυβο και τις υπερβολικές δηλώσεις του, όπως η έκκλησή του για επέκταση της αμερικανικής επικράτειας και η μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε "Κόλπο της Αμερικής".
Η Ευρώπη, η οποία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρείται πρότυπο δημοκρατικών αξιών, έχει πληγεί από την πολιτική διαφωνία σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Κάποιοι νεοεκλεγμένοι ηγέτες, όπως η Τζόρτζια Μελόνι της Ιταλίας -η οποία ήταν καλεσμένη στην ορκωμοσία -έχουν παρουσιαστεί πιο φιλικοί προς τον Τραμπ.
Ο Αλεν Μπερσέ, πρώην Πρόεδρος της Ελβετίας και πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και υποστηρίζει τη δημοκρατία, δήλωσε ότι δεν τον εξέπληξε η ομιλία του Τραμπ.
Είπε ότι ο Τραμπ επανήλθε στην εξουσία μέσω μιας δημοκρατικής εκλογής, αλλά η δημοκρατία πρέπει να υποστηρίζεται συνεχώς.
"Βλέπουμε μια υποχώρηση της δημοκρατίας παντού στον κόσμο, ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες δημοκρατίες," είπε ο Μπερσέ στο Associated Press. "Είναι μια κίνηση προς το κακό - προς τη λάθος κατεύθυνση".
Ο Τραμπ δεν μίλησε για την Ουκρανία. Ο Ζελένσκι μίλησε στο Νταβός
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ είχε πει ότι μπορεί να τελειώσει τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας μέσα σε μία ημέρα. Δεν ανέφερε ούτε μία από τις δύο χώρες στην ομιλία του κατά την ορκωμοσία του, αν και είπε γενικά ότι θέλει να είναι "ειρηνοποιός και φορέας ενότητας".
Σχεδόν τρία χρόνια μετά την πλήρη ρωσική εισβολή, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χρησιμοποίησε το βήμα του στο Νταβός για να προτρέψει τους Ευρωπαίους συμμάχους του να παραμείνουν ενωμένοι.
"Βρισκόμαστε σε ένα ακόμη σημείο καμπής, το οποίο κάποιοι βλέπουν ως πρόβλημα για την Ευρώπη, άλλοι όμως το βλέπουν ως ευκαιρία. Η Ευρώπη πρέπει να καθιερωθεί ως ένας ισχυρός παγκόσμιος παίκτης," είπε. "Ας μην ξεχνάμε - δεν υπάρχει ωκεανός που να χωρίζει τις ευρωπαϊκές χώρες από τη Ρωσία".
Αναγνώρισε τον κρίσιμο ρόλο των ΗΠΑ ως σύμμαχου για την Ευρώπη
"Σε περιόδους πολέμου, όλοι ανησυχούν - Κάθε σύμμαχος ανησυχεί αν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να τάσσονται υπέρ του. Αλλά ανησυχεί κανείς στις ΗΠΑ ότι η Ευρώπη μπορεί να τους εγκαταλείψει κάποια μέρα - να σταματήσει να είναι ο σύμμαχός τους;" είπε ο Ζελένσκι. "Η απάντηση είναι όχι," προσέθεσε.
"Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει να είναι δεύτερη ή τρίτη στη σειρά για τους συμμάχους της. Αν συμβεί αυτό, ο κόσμος θα προχωρήσει χωρίς την Ευρώπη, και αυτός ο κόσμος δεν θα είναι ούτε φιλόξενος ούτε χρήσιμος, για τους Ευρωπαίους," προσέθεσε.
Η Μέση Ανατολή, η βοήθεια στη Γάζα και το "χρυσό μετάλλιο" για τον Τραμπ;
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χερτζογκ, και ο Πρωθυπουργός του Κατάρ, Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, είναι πιθανό να συζητήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.
Ο Τομ Φλέτσερ, επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε ότι η άμεση προτεραιότητά του ήταν να διασφαλίσει ότι η βοήθεια θα είχε φτάσει στη Γάζα κατά την κατάπαυση του πυρός. Πέρα από αυτό, είπε ότι ελπίζει ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να βοηθήσει να βρεθεί τρόπος για την επίτευξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, κάτι που απέφυγαν οι προκάτοχοί του και πολλοί άλλοι διπλωμάτες και φορείς εξουσίας, επί δεκαετίες.
"Ελπίζω να λειτουργήσει ενώπιον του Τραμπ το επιχείρημα ότι η βοήθεια αυτή, είναι κάτι που (ο Τζο) Μπάιντεν, (ο Μπαράκ) Ομπάμα και (ο Μπιλ) Κλίντον δεν μπορούσαν να κάνουν," είπε ο Φλέτσερ, ο οποίος είναι Βρετανός. "Να ξέρεις ότι αυτή είναι η ευκαιρία σου να κερδίσεις ένα μεγάλο χρυσό μετάλλιο".
Στη συνέχεια, προσέθεσε μια συμβουλή προς τον Τραμπ: "Μην είσαι ηττημένος. Γίνε νικητής."
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας