Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα στην Ιταλία η γενική απεργία που προκήρυξαν δύο από τις τρεις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, η Cgil και η Uil που αντιτάσσονται στο σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι.
Η πανεθνική απεργία, με οργανωμένες πορείες και συγκεντρώσεις σε πάνω από 50 ιταλικές πόλεις, προκάλεσε την ακύρωση αεροπορικών πτήσεων, την παράλυση λεωφορείων και μετρό και το κλείσιμο σχολείων και υπηρεσιών.
Οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν ενάντια στις πολιτικές της ακροδεξιάς κυβέρνησης που σχεδιάζει περικοπές των δαπανών για την κοινωνική ασφάλιση, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις επενδύσεις, ενώ αντιδρούν στα απανωτά εργατικά ατυχήματα ως απόρροια της αδιαφορίας της κυβέρνησης για την ασφάλεια των εργαζομένων.
Επιπλέον, πολλοί είναι αυτοί που έχουν αγανακτήσει με τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της πρωθυπουργού με τα ιταλικά κέντρα κράτησης στην Αλβανία για τους αιτούντες άσυλο.

«Γέμισαν πάνω από σαράντα πλατείες της χώρας. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προβληματιστεί, όχι μόνο σχετικά με τα συνδικάτα, αλλά με το ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι αυτή την στιγμή ζητούν μια σαφή αλλαγή πορείας», δήλωσε από την Νάπολη ο Πιερπάολο Μπομπαρντιέρι, επικεφαλής του συνδικάτου Uil.
Ο γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης Cgil Mαουρίτσιο Λαντίνι, ο οποίος βρίσκεται στην Μπολόνια, ζήτησε από την κυβέρνηση Μελόνι «να μπλοκάρει με ειδικό νόμο τις απολύσεις, όπως συνέβη στην περίοδο του κορονοϊού». «Διαφορετικά είμαστε έτοιμοι να κινητοποιηθούμε για να μην κλείσουν άλλες βιομηχανίες και να μην υπογραφούν νέες απολύσεις», πρόσθεσε ο Λαντίνι.
Σύμφωνα με τα ιταλικά συνδικάτα, υπάρχει ορατός κίνδυνος ύφεσης σε τομείς όπως αυτοί του αυτοκινήτου και της υφαντουργίας ενώ, όπως υπογραμμίζουν, «παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση, η χώρα διανύει τον δέκατο ένατο μήνα αδιάκοπης μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής».
Από την Σικελία, τα μέλη του συνδικάτου Cgil προσθέτουν ότι «δεν απεργούν από προκατάληψη κατά της κυβέρνησης, αλλά για να στηρίξουν ένα διαφορετικό όραμα για την Ιταλία, με κύρια σημεία αναφοράς την κοινωνική δικαιοσύνη και την ελευθερία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας