Είναι πλέον σίγουρο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου και η ΕΕ. Συνεπώς, η Κομισιόν μπορεί να έχει ένα προβάδισμα σχεδόν δύο μηνών σε σχέση με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, του Ντόναλντ Τραμπ — αν και οι γερμανικές εκλογές του Φεβρουαρίου θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση.
Χθες, Τετάρτη, υπήρξαν μυστικές συναντήσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), του Renew Europe και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D). Ακόμα και η φον ντερ Λάιεν εμφανίστηκε. Η πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα έκανε μια έκκληση (με ρίσκο) να πιέσει τους διαπραγματευτές προγραμματίζοντας τελικές συναντήσεις πριν από την επίτευξη συμφωνίας.
Τελικά η συμφωνία ήρθε αργά το απόγευμα. Αλλά ακόμα και όταν φάνηκε πως τελείωσε, δεν είχε τελειώσει πλήρως. Ακολούθησαν πολύωρες διαπραγματεύσεις σχετικά με τη διατύπωση των επίσημων επιστολών υποψηφιοτήτων που έπρεπε να γράψουν οι ευρωβουλευτές.
Το ΕΛΚ πίεσε να μπει συγκεκριμένος όρος Τερέζα Ριμπέρα, που να αναφέρει πως θα δεσμευτεί να παραιτηθεί εάν αντιμετωπίσει νομικά προβλήματα σχετικά με τη διαχείριση της καταστροφής από τις πλημμύρες στη Βαλένθια. Οι Σοσιαλιστές και η Renew εστίασαν σε μερικές, τελευταίες λέξεις στην επιστολή του Ραφαέλε Φίτο, λέγοντας ότι δεν υποστηρίζουν την επιλογή της φον ντερ Λάιεν να τον κάνει αντιπρόεδρο. Ωστόσο, ήταν μόνο λόγια.
Σύμφωνα με το POLITICO, νικητές ήταν και οι 26 επίτροποι. Ειδικά ο εκλεκτός του Βίκτορ Όρμπαν, Όλιβερ Βαρχέλι, για τον οποίο μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, κανείς στις Βρυξέλλες δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρει. Νικήτρια ήταν και η Σουηδή Τζέσικα Ρόσγουελ (από το ΕΛΚ), παρά το γεγονός ότι η ακρόασή της είχε δυσκολέψει την επιλογή της.
Νικήτρια και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής του ΕΛΚ που πήρε περισσότερους από 12 επιτρόπους του ΕΛΚ, προστάτεψε τον Ιταλό Φίτο, έκανε λίγες παραχωρήσεις και βοήθησε τη μεγάλη ισπανική αντιπροσωπεία να «αναπνεύσει».
Επίσης νικήτρια η Τζόρτια Μελόνι. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός γιόρτασε την αναβάθμιση της θέσης της, μέσω του αντιπροέδρου της Ιταλίας Φίτο. Μπορεί να υποστηρίξει πειστικά πλέον ότι οι σκληροπυρηνικοί Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) είναι πλέον συμμέτοχοι στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ και αποτελούν έναν έμπιστο συνεργάτη σε ψηφοφορίες.
Αλλά και η επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Valérie Hayer κατατάσσεται στους νικητές, αφού τελικά το Renew αν και με μειωμένη δύναμη (πέμπτη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο) ήταν ακόμη στο τραπέζι και εξασφάλισε δύο εκτελεστικούς αντιπροέδρους. Αλλά βέβαια, αναγκάστηκαν να δεχθούν τον διορισμό του Φίτο ως εκτελεστικού αντιπροέδρου.
Στους χαμένους είναι το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το θεσμικό όργανο που διψούσε για εξουσία: έκανε ένα (ασυνήθιστο) βήμα πίσω, αποτυγχάνοντας να κινητοποιήσει τη δύναμη του. Οι ακροάσεις ήταν ανεπαρκώς δομημένες (εν μέρει λόγω τεχνασμάτων από το ΕΛΚ). Προμηνύεται κακός οιωνός για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των νέων επιτρόπων, ενώ σε πέντε χρόνια οι ακροάσεις μπορεί να λαμβάνονται λιγότερο σοβαρά.
Επίσης, η Iratxe García, η ηγέτης των Σοσιαλιστών, έβαλε κόκκινες γραμμές που περιλάμβαναν: καμία «δομημένη συνεργασία» με το ECR, καμία ανώτερη θέση για τον Φίτο και έναν ρόλο επιτρόπου για τον Νικοά Σμιτ. Στο τέλος, η García πήρε πίσω όλες αυτές τις απαιτήσεις - και ακόμα χειρότερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον αρχηγό της ομάδας του. Πάντως, δεν ήταν όλα άσχημα. Με τη «συνδρομή» του ΕΛΚ, η García εξασφάλισε τη δεύτερη υψηλότερη θέση στην Επιτροπή για την Τερέσα Ριμπέρα, έναν ακόμη κορυφαίο ρόλο (και έναν νέο τίτλο) για τη Roxana Mînzatu και περιόρισε τα καθήκοντα του Ούγγρου επιτρόπου. Όμως ορισμένα μέλη της ομάδας των Σοσιαλιστών είναι «στα κάγκελα».
Επίσης, έχασαν οι Bas Eickhout και Terry Reintke, οι ηγέτες των Πρασίνων, που πήραν τα εύσημα για την επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν τον Ιούλιο. Μήνες αργότερα, ωστόσο, επέστρεψαν στον «πάγο», έχοντας αποκλειστεί από τις συνομιλίες με ΕΛΚ, S&D και Renew - και πλέον έχουν εξοργιστεί. Χωρίς επίτροπο των Πρασίνων, είχαν ελάχιστη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας