Η αντιαεροπορική άμυνας της Ρωσίας κατέστρεψε 59 ουκρανικά drones κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους δύο που κατευθύνονταν στη Μόσχα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της χώρας, προσθέτοντας ότι τα 45 από αυτά καταστράφηκαν στους αιθέρες της περιφέρειας Μπριάνσκ, πάνω στα σύνορα με την Ουκρανία. Άλλα δύο καταρρίφθηκαν στον εναέριο χώρο της περιφέρειας της Μόσχας, ενώ άλλα UAVs καταστράφηκαν στις περιφέρειες Κουρσκ, Μπιέλγκοροντ και Τούλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, δεν υπάρχουν ζημιές ή θύματα στην τοποθεσία όπου συνετρίβησαν τα συντρίμμια», υποστήριξε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, Σεργκέι Σαμπιάνιν, μέσω Telegram. Ο περιφερειάρχης της Μπριάνσκ, Αλεξάντερ Μπόγκομαζ, ισχυρίστηκε πως καταστράφηκαν όλα τα drones που εξαπολύθηκαν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εναντίον της περιφέρειας της περιοχές.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσεις τις πληροφορίες. Οι παραπάνω εξελίξεις αρχών έρχονται την επομένη της «μαζικής» ρωσικής επιδρομής με πυραύλους και drones εναντίον του ουκρανικού δικτύου παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από δέκα πολίτες.
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε τις «επιθέσεις με στόχο πολίτες και πολιτικές υποδομές. Είναι απαγορευμένες δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Τέτοιες επιθέσεις είναι απαράδεκτες και πρέπει να τερματιστούν αμέσως», δήλωσε.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι η Ουκρανία «μπορεί να υπολογίζει» στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις «φρικτές» επιθέσεις κατά του ενεργειακού δικτύου της. «Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανία για όσο χρειαστεί», επανέλαβε στο Ρίο ντε Ζανέιρο, την παραμονή της συνόδου της G20.
«Η Ουκρανία έχει ανάγκη περισσότερη αντιαεροπορική άμυνα — άμεσα», ανέφερε ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ. Πρόκειται για «προτεραιότητα που θα παρουσιάσω στους υπουργούς» Εξωτερικών της ΕΕ κατά το σημερινό συμβούλιό τους στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε.
Με την «μαζική» επίθεσή της με πυραύλους και drones η Ρωσία ήθελε «να τρομοκρατήσει τους πολίτες σε όλη την Ουκρανία» και να πλήξει «συγκεκριμένα τις ενεργειακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», ανέφερε ακόμη.
«Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας έναντι των Ουκρανών, δηλαδή θα τους επιτρέψουμε να διεξάγουν αυτόν τον πόλεμο αντίστασης, παραδίδοντας όπλα, εξοπλισμούς», είπε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Τύπο στο Μπουένος Άιρες, προτού αναχωρήσει από την Αργεντινή για τη Βραζιλία, όπου θα συμμετάσχει επίσης στη σύνοδο της G20. Ο Ρώσος πρόεδρος «δεν θέλει ειρήνη» με το Κίεβο και «δεν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί», έκρινε. Ο Μακρόν υποστήριξε πως «είναι σαφές ότι η πρόθεση του προέδρου Πούτιν είναι να κλιμακώσει» τον πόλεμο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας