Οπως ήταν αναμενόμενο, η ένταση δεν μειώθηκε και η αντιπαράθεση πρόκειται να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ενέκρινε, τελικά, το νομοθετικό διάταγμα για το οποίο γινόταν λόγος από την περασμένη Παρασκευή. Περιέχει μια λίστα δεκαεννέα «ασφαλών χωρών», τουλάχιστον σύμφωνα με την εκτίμηση αυτής της υπερσυντηρητικής κυβερνητικής συμμαχίας. Κατά την άποψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών της, όσοι μετανάστες προέρχονται από τις χώρες αυτές, θα μπορούν, στο εξής, να μεταφέρονται στα δύο κλειστά κέντρα της βόρειας Αλβανίας. Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ουσιαστικά, θεωρεί ότι με τον συγκεκριμένο τρόπο θα παρακάμψει την αρνητική στάση του δικαστηρίου της Ρώμης, το οποίο, ως γνωστόν, πριν από πέντε ημέρες δεν επικύρωσε την παραμονή δώδεκα μεταναστών στα κέντρα Γκιαντέρ και Σενγκίν και διέταξε να επιστρέψουν στην Ιταλία.
Σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει το νομοθετικό διάταγμα, αμέσως μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, o Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο ανέβασε αισθητά τους τόνους, υποστηρίζοντας ότι οι δικαστές της Ρώμης «πιθανώς δεν κατανόησαν πλήρως το περιεχόμενο της απόφασης του δικαστηρίου της Ε.Ε. για τις ασφαλείς χώρες, στην οποία έκαναν αναφορά, διότι ήταν γραμμένη στα γαλλικά και ήταν ιδιαίτερα αναλυτική».
Ο Νόρντιο επέμεινε ότι, από εδώ και πέρα, το νέο διάταγμα της κυβέρνησης δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις. Η κυβέρνηση της Μελόνι προχώρησε χθες σε ακόμη ένα βήμα, το οποίο φέρνει περαιτέρω όξυνση: προσέφυγε στον Αρειο Πάγο της χώρας κατά της απόφασης του δικαστηρίου της Αιώνιας Πόλης να μην επικυρώσει την παραμονή των πέντε Αιγυπτίων και δώδεκα Μπανγκλαντεσιανών στα ιταλικά κέντρα της βόρειας Αλβανίας. Στην προσφυγή τονίζεται ότι η εν λόγω απόφαση στερείται αιτιολόγηση, ενώ γίνεται αναλυτική αναφορά στην ετυμηγορία των Ευρωπαίων δικαστών περί ασφαλών χωρών. Η κυβέρνηση της Ρώμης δεν τη θεωρεί δεσμευτική διότι, όπως υπογραμμίζει στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε, αναφέρεται ότι η επικράτεια μιας χώρας πρέπει να είναι ασφαλής «στο σύνολό της», αλλά δεν κατονομάζονται ειδικές κατηγορίες πολιτών που πρέπει να χρήζουν προστασίας.
Μια νομικίστικη διαμάχη, η οποία οδηγεί σε ευρεία σύγκρουση εξουσιών. Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι η Τζόρτζια Μελόνι δεν αλλάζει πορεία πλεύσης και ότι θέλει να δείξει στους ψηφοφόρους της πως «κάνει ό,τι μπορεί για να εφαρμόσει το προεκλογικό της πρόγραμμα». Οπως τόνισε, άλλωστε, και σε χθεσινό της βιντεοσκοπημένο μήνυμα, επ’ ευκαιρία των δύο χρόνων από την ορκωμοσία της κυβέρνησής της. Μήνυμα στο οποίο, όμως, απέφυγε να αναφερθεί στο μεταναστευτικό και στις εμπλοκές που έχουν προκύψει. Επιφανείς συνταγματολόγοι, από την άλλη, επιμένουν ότι οι δικαστές πρέπει να εφαρμόζουν, πρώτα απ’ όλα, το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Η ανησυχία του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα είναι εμφανής. «Οι κρατικοί θεσμοί πρέπει να συνεργάζονται, είναι κάτι το βασικό. Δεν αρκεί να επαναλαμβάνει κάποιος την άποψή του, χρειάζεται ικανότητα διαμεσολάβησης, με συγκέρασμα των διαφόρων ιδεών», δήλωσε με νόημα ο Ιταλός πρόεδρος.
Και την ώρα που όλοι περιμένουν να δουν πότε η πρωθυπουργός και πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας θα κάνει την επόμενη κίνηση, με αποστολή νέου πλοίου με αιτούντες άσυλο στην Αλβανία, στο όλο αυτό ταραγμένο σκηνικό προστίθεται ακόμη ένα πρόβλημα. Τα μέλη της ιταλικής σωφρονιστικής αστυνομίας που έχουν σταλεί στα δύο πασίγνωστα πλέον κλειστά κέντρα στην αντίπερα όχθη της Αδριατικής, καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να ζουν είναι αναξιοπρεπείς: περνούν την ημέρα τους σε κοντέινερ, με τουαλέτες χωρίς τον βασικό εξοπλισμό και δωμάτια που μοιάζουν με ξενώνες. «Αν το ιταλικό Δημόσιο δεν επιδεικνύει τον βασικό σεβασμό για τους ένστολους που το εκπροσωπούν, δεν τολμάμε να σκεφτούμε τι είδους μεταχείρισης μπορεί να τύχουν οι μετανάστες, αν τελικά μεταφερθούν μέχρι εδώ», γράφει το συνδικάτο Uilpa, το οποίο εκπροσωπεί μεγάλο μέρος των Ιταλών σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας