Η 37χρονη Λουσί Καστέτς προ μηνών εισήλθε αιφνιδιαστικά στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, ερχόμενη… από το πουθενά. Την έφερε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που την πρότεινε για πρωθυπουργό της χώρας, ενώ μέχρι τότε δεν ήταν παρά μια επιθεωρητής του γαλλικού Δημοσίου - με λαμπρές μεν σπουδές και άψογο βιογραφικό, πλην όμως παντελώς άγνωστη στο ευρύ κοινό. Ο πρόεδρος Μακρόν απέρριψε εξ αρχής την υποψηφιότητά της και προτίμησε, ως γνωστόν, ένα πρόσωπο της παραδοσιακής γαλλικής Δεξιάς, τον 73χρονο Μισέλ Μπαρνιέ.
Εκτοτε, η πολιτική τύχη της Λουσί Καστέτς αγνοείται. Αγνοείται υπό την έννοια ότι ο μόνος πολιτικός τίτλος που έχει είναι αυτός της πρώην υποψήφιας πρωθυπουργού, ο οποίος μάλλον δεν είναι αρκετός για μια 37χρονη που έχει επιλέξει την πολιτική καριέρα, είναι φιλόδοξη, και δεν το κρύβει. Συναντιέται συχνά με τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, περιοδεύει σε όλη τη Γαλλία, και όχι μόνο.
Σήμερα, για παράδειγμα, αναμένεται να παρέμβει σε ημερίδα για την ελληνική οικονομία που οργανώνει το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα, με ομιλητές τον πρώην πρωθυπουργό, τους πρώην υπουργούς Νίκο Χριστουδουλάκη, Λούκα Κατσέλη, Γιάννη Δραγασάκη κ.ά.
Εκ παραλλήλου, η Λουσί Καστέτς προσπάθησε την προηγούμενη εβδομάδα να αδράξει μια ευκαιρία που της προσφέρθηκε για να γίνει βουλευτής, αλλά προσέκρουσε στο τείχος του Μελανσόν, ο οποίος της έθεσε ως προαπαιτούμενο τη δήλωση υποταγής στην Ανυπότακτη Γαλλία, το κόμμα του οποίου ηγείται. Ειδικότερα, η ευκαιρία αφορούσε τις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον ερχόμενο Ιανουάριο σε μια εκλογική περιφέρεια της Γαλλίας, της οποίας βουλευτής και μέλος της Ανυπότακτης Γαλλίας δήλωσε πως θα παραιτηθεί μετά την εμπλοκή του ονόματός του σε σεξουαλικά σκάνδαλα. Ουκ ολίγοι, στο πλαίσιο του Νέου Γαλλικού Μετώπου της Αριστεράς, θεώρησαν πως σκόπιμο είναι να διεκδικήσει την έδρα η Λουσί Καστέτς. Οχι όμως και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που απαίτησε από την Καστέτς να δηλώσει εξ αρχής πως αν εκλεγεί, θα ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ανυπότακτης Γαλλίας. Ισως το συμβάν αυτό να μην είναι άσχετο με το ότι τόσο ο Μελανσόν όσο και η Καστέτς έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2027.
Εν πάση περιπτώσει όμως, με την κίνηση αυτή ο Μελανσόν οδήγησε την Καστέτς στην απόφασή της να μη διεκδικήσει τη βουλευτική έδρα, γνωρίζοντας πως αν υπέκυπτε στην απαίτηση του Μελανσόν, θα έθετε ίσως ένα πρόωρο τέλος στην πολιτική της καριέρα. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το μεγαλύτερο πολιτικό πλεονέκτημα της Καστέτς είναι το ότι ξεκαθάρισε, από την πρώτη στιγμή που εισήλθε στο γαλλικό πολιτικό προσκήνιο, πως είναι σύμφωνη με τις θέσεις του Νέου Λαϊκού Μετώπου, της σύμπραξης των κομμάτων της Αριστεράς, χωρίς ωστόσο να είναι ενταγμένη σε κάποιο από αυτά. Αν θυσίαζε την ανεξαρτησία της με αντάλλαγμα τη βουλευτική έδρα, μάλλον περισσότερα θα έχανε παρά θα κέρδιζε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας